Yüksek performanslı sıvı kromatografisi ve ilaç analizlerindeki uygulamaları
High performance liquid chromatography and its application to drug analysis
  1. Tez No: 192112
  2. Yazar: LALEZAR YENİLMEZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SİBEL ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Yüksek performanslı sıvı kromatografisi, ilaç analizleri, dedektörler, High performance Liquid chromatography, drug analysis, dedectors
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
57ÖZETYüksek Performanslı Sıvı Kromatografi Ve İlaç Analizlerindeki UygulamalarıYPSK ilaç analizlerinde ve ilaç endüstrisinde tam otomatik sistemleri vekolonlarının çeşitliliği açısından çok yaygın bir kullanım alanına sahiptir. Bu teknik,mükemmel kantitatif doğruluk, hassasiyet ve geniş bir doğrusallık aralığına sahiptir.YPSK ilaç geliştirmede, ön-klinik çalışmalarında, klinik geliştirmede ve bitmiş ürünanalizlerinde kullanılmaktadır. Ters faz yüksek performanslı sıvı kromatografisi,modern sıvıkromatografik teknikler arasında, ilaç analizlerinde en çok kullanılanyöntemdir. UV dedektörlü yöntemin ilaç analizlerindeki kulanımında en çok C8 veC18 kolonlarından katı faz olarak yararlanılmaktadır. Diğer YPSK dedektörleri,floresans, elektrokimyasal, kırılma indisi, kütle, infrared, buharlaştırmalıışıksaçma'dır. YPSK metodu, ilaç endüstrisinde yöntemin tutarlılığı ve doğruluğununsaptanmasında kritik rol oynamaktadır. Hızlı YPSK yöntemleri, analiz zamanınınkısaltılmasında ve yüksek hassasiyetle analiz edilmesini sağlayacak şekilde sürekligelişmektedir. İşlevsel YPSK metodları en çok ilaç analizlerinde, miktartayinlerinde, safsızlık tayinlerinde, stabilite ve işlem anındaki analizlerdekullanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
58SUMMARYHigh Performance Liquid Chromatography and its Application to DrugAnalysisHPLC is used extensively in the pharmaceutical industry and drug analysisdue to the availability of fully automated systems, and wide variety of columnstationary phases. This technique has excellent quantitative precision, accuracy, andbroad linear dynamic range. HPLC is used in drug discovery, pre-clinical, andclinical development and finished product analysis. Reverse phase high performanceliquid chromatography is the most widely used mode of modern liquidchromatography in drug analysis. C8 and C18 column are most commonly used as thestationary phases pharmaceutical analysis with UV detection. Other HPLC dedectorsused for drug analysis are fluorescence, electrochemical, refractive index, mass,infrared, evaporative light scattering. HPLC methods play a critical role in ensuringthe ruggedness and accuracy of methods used in the pharmaceutical industry. RapidHPLC methods have made significant progress in reduction of analysis times andmanagement of high throughput analysis. The functional types of HPLC methods,which are typically used in drug analysis are assay, impurity, stability and in-proces?