Türk ilaç sanayinde rekabet üzerine pilot bir çalışma
A pilot study on competition in Turkish pharmaceutical industry
- Tez No: 192115
- Danışmanlar: PROF. DR. ERİŞ ASİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: İlaç, İlaç Sanayi, Türk İlaç Sanayi, Rekabet, Drug, Pharmaceutical Industry, Turkish Pharmaceutical Industry, Competition
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eczacılık İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
1ÖZETTürk İlaç Sanayi'nde Rekabet Üzerine Pilot Bir ÇalışmaGloballeşen dünyada her sektörde artan rekabet, ilaç sanayinde de hızlaülkelerarası ekonomik bir güç halini almaktadır. Dünya ilaç pazarının 500milyar dolara yaklaşması ve her sene de yaklaşık yüzde 11 büyüme göstermesiilaç sektörünün dünya ekonomisindeki stratejisini ve önemini daha daarttırmaktadır. Yeni bir ilaç molekülünün geliştirilip toplumun kullanımınasunulması 12-15 yıl sürmekte ve 500 milyon dolara yakın araştırma-geliştirmegiderlerine mal olmaktadır. Günümüz ilaç piyasasının şiddetli rekabetortamında, pazardaki çok uluslu şirketler birleşerek hem pazar payını artırmayıhem de bütçe kısıtlamalarına giderek daha fazla yatırım imkanıbulabilmektedir.Türk İlaç Sanayine bakıldığında durumun içaçıcı olmadığı gözlerönündedir. Gün geçtikçe tüm uyarılara rağmen kalıcı yatırımlaryapılamadığından, hızla değişen ilaç teknolojilerine ayak uydurulamadığındanve ilaç Ar-Ge'sinin yüksek maliyetli olup kaynak aktarılmadığından buduruma düşülmüştür. Tüm ekonomik veriler uluslararası ilaç devleri ilerekabet edebilecek konumda olmadığımızı göstermektedir. Diğer taraftan yurtiçi ve dışında hızla büyüyen ilaç pazarımız, rekabet problemini de beraberindegetirmektedir.Avrupa Birliği'nin eşiğindeki Türkiye'nin yapması gereken ilaç sektörüözel ihtisas raporlarına önem verip yapılması gerekenleri ivedilikle yerinegetirmesi gerekir. Son yılarda kendi iç piyasamızdaki kısır çekişmeyi bırakıp,Türk İlaç Sanayi'ndeki 2-3 firmanın atağa kalkıp ithalatçı konumdan hızlaihracatçı konuma geçtiği ve bilinçli bir şekilde stratejik öneme sahipülkelerdeki akıllı yatırımları Türkiye açısından gelecek vadeden durumlara yolaçmıştır.2Bu çalışmada Türk İlaç Sanayinde Rekabet konusu ele alınmış ve çeşitliyönleriyle tartışılmaya çalışılmıştır. Çalışma sonucunda elde edilen verileregöre Türk ilaç sanayinde yer alan firmaların büyük bir kısmı rekabet gücündenyoksundur. Bunun en önemli nedenleri arasında ulusal ilaç politikalarınınhenüz kurumsallaşmamış olması, ilaç firmalarının sermaye birikimlerininyeterli olmayışı, Ar-Ge faaliyetlerine yeterli fonların ayrılamayışı, fiyatpolitikaları ve mevzuat yetersizlikleri sayılabilir.
Özet (Çeviri)
1SUMMARYA Pilot Study on Competition in Turkish Pharmaceutical IndustryCompetition which rises in every sector has recently become an internationalpower in the world which becomes more and more global day by day. Theapproximation of world medicine market to 500 billion dollar and the growthrate about % 11 in every year of medicine sector growingly increases itsstrategy and importance. It takes 12-15 years to develop and serve a medicinemolecule to public and costs approximately 500 million dollar for research anddevelopment. In today?s impetuous medicine market competition atmosphere, inthe market, multinational companies cooperates in order to increase their marketpartition and find more investment opportunities while limiting their budgets.In Turkish Pharmaceutical Industry, it is obvious that thesituation is not so fine. Day by day, in spite of the all cautions, thecircumstances worsen because of insufficient investment and modification inpharmaceutical technology which develops growingly and not enough budgetfor research due to its high cost. All data show that we are not in the positionthat can compete with international huge pharmaceutical companies. On theother hand, our pharmaceutical market which grows inside and outside of ourcountry brings competition problem with itself.On the last step of integration process of European Union, whatTurkey should do is taking into consideration the specialization report ofmedicine sector and urgently doing whatever is necessary. In recent years, we2see that there are 2-3 pharmaceutical companies who carried out investments invarious foreign countries and exported their medicines that producted in Turkey.In this study, it is dealt with the Competition in TurkishPharmaceutical Industry and tried to be debated the subject in many aspects.According to the results of the study, a great portion of the companies inTurkish Pharmaceutical Industry deprive of competition power. The mostimportant reasons of this situation can be having been not institutionalizedcondition of national medicine policy, the medicine companies? not sufficientcapital accumulation, insufficient research budget, the price politics and theinadequate body of current laws.