Kedilerde tibia kırıklarının etiyoloji, lokalizasyon ve sağaltım sonuçlarının klinik ve radyolojik değerlendirmesi
Etiology, localization, clinical and radiological evaluation of treatment results of tibial fractures of cats
  1. Tez No: 192116
  2. Yazar: ALPER NİŞANCI
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ÜMİT KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kedi, Tibia, Kırık, Cat, Tibia, Fracture
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZETKedilerde Tibia Kırıklarının Etiyoloji, Lokalizasyon ve SağaltımSonuçlarının Klinik ve Radyolojik DeğerlendirilmesiÇalışmada kedilerde meydana gelen tibia kırıklarının etiyolojisi araştırılarak,oluşan kırık tipine ve lokalizasyonuna göre belirlenen fiksasyon yöntemlerininklinik ve radyolojik olarak değerlendirilmesi amaçlanmaktadır.Bu çalışma; Şubat 2004-Şubat 2006 tarihleri arasında, AnkaraÜniversitesi Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı, Ortopedi veTravmatoloji Bilim Dalı Kliniği'ne getirilen ve klinik ve radyografik muayenelerisonrasında tibia kırığı tanısı konulan değişik ırk, yaş, cinsiyet ve vücutağırlığına sahip 20 kedide yapıldı.Açık cerrahi redüksiyonun uygulandığı 20 olgunun 8'inde intramedullerpin (% 45), 6'sında eksternal fiksatör (% 25), 3'ünde intrameduller pin +serklaj (% 15 ) ve 3'ünde de plak (% 15) uygulaması ile fiksasyon yapıldı.Sonuç olarak eksternal fiksatör kullanılarak gerçekleştirilen fiksasyonolgularının 5'inde mükemmel, 1'inde ise iyi sonuç elde edilirken; plakuygulamalarının 2'sinde mükemmel, 1'inde ise iyi sonuç elde edildi.İntrameduller pin ile yapılan fiksasyon sonucunda ise 8 olguda iyi, 3 olgudaorta düzeyde başarı sağlandı.
Özet (Çeviri)
SUMMARYEtiology, Localization, Clinical and Radiological Evaluation ofTreatment Results of Tibial Fractures of CatsIn the study, comparison of the results of the success of the most suitableoperation tecniques which are made according to the type of the fracture andlocalisation is aimed by searching the etiology of tibia fractures occured incats.This study is conducted on twenty cats in different breed, age, sex andbody weights brough to Ankara Universty, Faculty of Veterinarian, SurgeryMain Departmant, Ortopedics and Travmatology Science Departmant Clinicand were diagnosed as tibia fracture after the clinic and radiografictreatments.The fixation was made with intramedullary pin (%45) aplication in 8,external fixatör aplication (%25) in 6, intramedullary pin plus seclage (%15)application in 3 and bone plate (%15) application in 3 of 20 cases in whichopen surgical reduction was applied.All in all, in one of the bone plate applications a good and in two ofthem a perfect result were obtained whereas in five of the fixation caseswhich were conducted by the external fixatör, a perfect results and in one ofthem a good results were obtained. In 8 cases a success at a good degreeand in 3 cases a success at a medium degree were obtained in the result ofthe fixation conducted with intramedullary pin.