Babesiosis'li atlarda levamizol ve beta glukan'ın bazı kan parametreleri ile IgG üzerine etkilerinin araştırılması
The effect of levamisole and beta glucan on some blood parameters and immunglobulin G levels in horses with babesiosis
- Tez No: 192120
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLTEKİN YILDIZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Betaglukan, IgG, Levamizol, WBC
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZETBabesiosis'li Atlarda Levamisol ve Beta Gluka'nın Bazı Kan Parametreleri leIgG Üzerine Etkilerinin AraştırılmasıKlinik olarak babesiosis'e bağlı olarak immun sistemlerinin baskılandığı düşünülen atlara oralolarak verilen ve Saccharomyces Cerevisiae' den elde edilen Ã-glukanın immunstimulanetkisi, levamizol ve kontrol grubu ile karşılaştırılmıştır. Çalışma klinik olarak babesiosissemptomu gösteren ve Giemsa boyama tekniği ile ortaya konan ngiliz ve Arap atlarıüzerinde yürütülmüştür. Hastalık döneminde atlar ilk hafta kuru ot ile, 2. haftadan itibaren adlibitum kuru ota ek olarak yaklaşık 1 kg yulaf ile beslenmişlerdir. Çalışma 380-480 kg canlıağırlıkta, 3-5 yaşlı toplam 18 yarış atı üzerinde yürütülmüştür.Atlardan hastalık tespitini (1. gün) takip eden 4, 7, 14. günlerde kan serum örneklerialınmış; bu örneklerde ALP, LDH, SGOT, CK, RBC, hemoglobin, hematokrit, WBC, lenfosit,nötrofil, monosit, eozinofil, bazofil, toplam protein ve toplam bilirubin değerleri ölçülmüştür.14. günde alınan kan serumlarında IgG değerleri tespit edilmiştir. Araştırma sonuçlarınındeğerlendirilmesinde ?Faktöriyel Düzende Tekrarlanan Ölçümlü (Repeated Measurement)Varyans Analizi Tekniği?, gruplar arasındaki ve zamanlar arasındaki farklılıklarınbelirlenmesinde çoklu karşılaştırma yöntemlerinden Bonferroni ve Duncan testleriuygulanmıştır. IgG değerlendirmesinde Varyans Analiz Tekniği kullanılmıştır.Serum ALP değerleri 1. gün levamizol grubunda kontrol ve beta glukan grubundanyüksek bulunmuştur (p0.05).
Özet (Çeviri)
SUMMARYThe effect of levamisole and beta-glucans on some blood parametersand immunoglobulin G levels in horses with babesiosisImmune stimulant effect of beta glucan, which is orally given to the horses whoseimmune systems are thought to be suppressed in accordance with Babesiosis afterclinical research and which has been obtained from Saccharomyces Cerevisiae, hasbeen compared with levamisol and control groups. The study was carried out onThoroughbred and Arabian horses which showed Babesisosis symptom clinically andwhich was detected by Giemsa painting technique. In the first week of the diseasethe horses were fed with hay and since the second week the horses were fed withapproximately 1kg oat in addition to unlimited hay. The study was carried out on 18race horses which weighted 380-480 kg while alive and 3-5 years old.Blood serum samples were taken from the horses on the 4th , 7th , and 14thdays following the detection of disease and in these samples ALP, LDH, SGOT, CK,RBC, hemoglobin, hematocrit, WBC, lymphocytes, neutrophils, monocytes,eosinophils, basophiles, total protein and total bilirubin values were measured. IgGvalues were measured on the 14th day. In order to evaluate study results ?RepeatedMeasurement Variance Analysis Technique? and in order to detect the differencesbetween groups and times ?Benferroni and Duncan Tests? which are among poly-comparison methods were used.