Periodontitiste gözlenen bakteriyemi ve periodontal tedavi sonrası bakteriyemi risk değişimlerinin incelenmesi
Bacteremia which is observed in periodontitis and the evaluation of bacteremia risk variations following periodontal therapy
- Tez No: 192121
- Danışmanlar: PROF.DR. MURAT AKKAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Bakteriyemi, periodontitis, gingivitis, küretaj
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
119ÖZETPeriodontitise Bağlı Olarak Gözlenen Bakteriyemi vePeriodontal Tedavi Sonrası Bakteriyemi Risk DeğişimlerininncelenmesiPeriodontal hastalıkların bakteriyel kaynaklı olduğu bilinmektedir.leri periodontal probleme sahip bireylerde periodontal cep içindemevcut olan bakterilerin ülsere cep epiteli veya gingival marjınaracılığıyla kan akımına karıştığı gözlenmiştir. Bakteriyemi olaraktanımlanan bu durum, kardiyak problemli hastalarda ve yüksekenfektif endokardit risk grubundaki hastalarda ciddi bir sorun teşkiletmektedir.Araştırmamızın amacı, periodontal probleme sahip sistemik yöndensağlıklı bireylerde diş fırçalama gibi rutin ağız bakım işlemininardından, periodontal tedavi öncesi ve sonrasında gözlenme riskiolan bakteriyemi varlığı ve derecesinin saptanması, etkenmikroorganizmaların tespiti; periodontal tedaviyle bu riskin azalıpazalmayacağını araştırmaktadır.Araştırmamıza A.Ü. Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Ana BilimDalı' na başvuran 8 gingivitis, 18 periodontitis olmak üzere toplam 26hasta dahil edilmiştir. Alınan ayrıntılı anamnezde mevcut herhangibir sistemik hastalık tespit edilmemiştir. Klinik değerlendirmede PI,GI, CD, SK , SAS ölçülmüştür. Mikrobiyolojik değerlendirmede ise;alınan kan kültür örneklerinde üreme olduğunda; tiplendirme (isimlendirme) amacıyla API-20A ve API-Strep kitlerindenyararlanılmıştır. Hastalarda başlangıçta diş fırçalama öncesi vesonrası kan alınmış, periodontal tedavileri yapılmış, fırçalama sonrasıeğer üreme mevcutsa tedavinin ardından 1 ay sonra tekrar kan alınıpdeğerlendirme yapılmıştır.Toplam 26 hastanın 9' unda fırçalama sonrası üreme tespitedilmiştir. Bunların 4' ü gingivitis, 5' i kronik periodontitis grubunadahildir. Bu hastaların hiçbirinde periodontal tedavinin ardındanüreme gözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
120SUMMARYBacteremia Which is Observed in Periodontitis and TheEvaluation of Bacteremia Risk Variations FollowingPeriodontal TherapyIt?s known that periodontal diseases are caused by bacterial. It?s beenobserved that in the patients who have severe periodontal disease,the bacterial which exist in the periodontal pocket are entered intothe blood circulationby means of ulsere pocket epitelium or gingivalmargin. This case which is called bacteremia causes seriousproblems for the patients who have cardiac disease and for those whobelong to high enfective endocardit risk group.The aim of our research is to determine the risk of bacteremiaexistence which can be observed before and after periodontaltreatment and its severity in the patients who have periodontalproblem but don?t have any sistemic disease and who brush theirteeth regularly as a daily care, and to find out whether this risk canbe reduced by periodontal treatment.In our research 26 patients who applied A.Ü. Faculty of DentistryDepartment of Periodontology were involved. 18 of them wereperiodontitis and 8 of them were gingivitis. In the received anamnesisit?s observed that there existed no systemic disease.In clinical evaluation PI;GI, PD, BOP,AL and pus were measured. Inmicrobiological evaluation, culture samples, API-20A and API-Strepcits were used to identify them. First blood was taken from patientsbefore and after brushing their teeth then periodontal treatment wasdone. When there existed reproduction after brushing, blood wastaken again and examined one month later than the treatment.Reproduction was observed in the 9 of 26 patients after brushingteeth, 4 of them belonged to gingivitis group and 5 of them belongedto chronic periodontitis. After periodontal treatment reproduction wasnot observed in these patients.Key Words : Bacteremia, periodontitis, gingivitis, curettage