Swenson ve transanal endorektal pull-through yöntemleriyle ameliyat edilen hirschsprung hastalarının klinik, anorektal manometrik ve ürodinamik olarak karşılaştırılması
The clinical, anorectal manometric and urodynamic comparison of patients with hirschsprungs disease who underwent swenson and transanal endorectal pull-through operations
- Tez No: 192126
- Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA KÜÇÜKAYDIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
- Anahtar Kelimeler: Hirschsprung?s disease, Swenson, endorectal pull through, manometry, urodynamics
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
ÖZETGiriş ve Amaç: Hirschsprung hastalığı için yapılan ameliyatlarda uygulananpelvik diseksiyonlarda, anorektal fonksiyonlar yanında alt üriner sistemfonksiyonları da etkilenebilmektedir. Bu çalışmada Swenson ve transanalendorektal pull through (TAP) yöntemleriyle ameliyat edilen Hirschsprunghastalarının klinik, anorektal manometrik ve ürodinamik olarak karşılaştırılmasıamaçlandı.Hastalar ve Yöntem: Bu çalışma Swenson ameliyatı (Grup I) ve TAP yapılan(Grup II) ve her birinde 10'ar hasta olan iki grup üzerinde yapıldı. Grup I'dekihastaların sekizi erkek, ikisi kız, ameliyat yaşı ortalamaları 2.5 ay idi. Grup II'dekihastaların yedisi erkek, üçü kız, ameliyat yaşı ortalamaları 1.7 ay idi. Klinikbulgular, anorektal ve üriner fonksiyonlar hakkında bilgi yüzyüze görüşmeyöntemiyle elde edildi. Ürodinami ve anorektal manometri işlem yaşı ortalamalarıGrup I'de 5.3 yaş, Grup II'de 3.7 yaş idi. Her iki gruptaki hastalara standartanorektal manometri ve ürodinami işlemleri yapıldı. statistiksel çalışmada Mann-Whitney U ve Ki-Kare testleri kullanıldı.Bulgular: Her iki grup arasında yaş, cinsiyet, ameliyat ile ürodinami ve anorektalmanometri işlem yaşları, anorektal ve üriner fonksiyonlar, rektoanal inhibitörrefleks (RA R), mesane kompliyansı, mesane kapasitesi ve artık idrar kalmasıaçısından anlamlı fark saptanmadı. Pelvik taban kaslarının elektromyografik(EMG) aktiviteleri, Grup II lehine iki grup arasında farklı bulundu.Sonuçlar: Pelvik taban kaslarının EMG aktivitelerinin, TAP yöntemiyle ameliyatedilen hastalarda, Swenson ameliyatı yapılanlara göre daha iyi olması, TAPyönteminin daha güvenilir bir yöntem olduğunu ortaya çıkarmıştır.Anahtar Kelimeler : Hirschsprung hastalığı, Swenson, endorektal pull through,manometri, ürodinami
Özet (Çeviri)
THE CLINICAL, ANORECTAL MANOMETR C ANDURODYNAM C COMPARISON OF PATIENTS WITHHIRSCHSPRUNG?S DISEASE WHO UNDERWENTSWENSON AND TRANSANAL ENDORECTAL PULL-THROUGH OPERATIONSABSTRACTBackground and aim: During pelvic dissections for the Hirschsprung?s disease, inaddition to the anorectal functions, low urinary system can also be affected. In thisstudy, we aimed to compare the clinical, anorectal manometric and urodynamicfindings of Swenson?s operation and transanal endorectal pull through (TAP)performed for Hirschsprung?s disease.Patients and method: This study was performed on two groups with each havingten patients who underwent Swenson?s operation (Group I) and TAP (Group II).Group I was consisted of eight males and two females with 2.5 months of averageage. Group II consisted of seven male and three female patients with 1.7 months ofaverage age. The clinical symptoms about anorectal and urinary functions wereobtained by face-to-face interviews. Standard anorectal manometric and urodynamicstudies were performed on all patients in both groups. The average age for theurodynamic and anorectal manometric study was 5.3 and 3.7 years for Group I andGroup II, respectively. Mann-Whitney U and Chi-Squared tests were used for thestatistical analysis.Results: There was no statistical difference in the age, sex, operation ages,urodynamic and anorectal manometry ages, anorectal and urinary functions,rectoanal inhibitory reflex (RAIR), bladder compliance, bladder capacity, andresidual urine between the two groups. The electromyographic (EMG) activities ofthe pelvic floor muscles were statistically different between two groups, which is infavor of Group II.Conclusion: Since the EMG activities of pelvic floor muscles were better in thepatients who underwent TAP method than Swenson?s procedure, TAP seems to bemore reliable than Swenson?s method.