Ege Bölgesi'nde köpek babesiosisinin yaygınlığı
The prevalence of the dog babesiosis in aegean region
  1. Tez No: 192223
  2. Yazar: GÜLCAN KIRLI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TÜLİN KARAGENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Parazitoloji, Parasitology
  6. Anahtar Kelimeler: B. canis, B. canis canis, B. canis vogeli, B. canis rossi, PCR, RLB, Köpek, B. canis, B. canis canis, B. canis vogeli, B. canis rossi, PCR, RLB, dog
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Parazitoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu çalışmanın amacı Ege Bölgesindeki köpeklerde babesiosise neden olan türler ile butürlerin alt türlerini saptamak ve köpek babesiosisinin yaygınlığını ortaya çıkarmaktır.Çalışma için Ege Bölgesindeki 6 farklı yerleşim merkezindeki (Aydın, Kuşadası, Selçuk,Bodrum, Marmaris, Manisa) bulunan barınaklardaki 320 sokak köpeğinden ve AdnanMenderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dahiliye Kliniklerine getirilen 63 adet sahipliköpekten kan alınmıştır. Alınan kanlardan DNA ekstraksiyonu yapıldıktan sonra Babesiacanis'e spesifik primerler kullanılarak PCR uygulanmıştır. PCR sonuçlarına göre toplam 383köpekten 40 tanesi (%10.4) pozitif olarak bulunmuştur. 40 pozitif örnek reverse line blot(RLB) hibridizasyon tekniği ile incelenerek B. canis'in alt tür tespiti yapılmış ve alt türün B.canis vogeli olduğu belirlenmiştir. Ayrıca 6 farklı yerleşim merkezinden seçilen birer pozitiförnek ile ADÜ Veteriner Fakültesi Dahiliye Kliniğine getirilen örneklerden seçilen bir adetpozitif örnek sekans analizine gönderilmiştir. Sekans analizi sonuçlarında ise örneklerin % 99oranında B. canis vogeli (B. canis spp. Okinawa suşu)'ye benzerlik gösterdiği tespitedilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the prevalence of Babesia canis that causesbabesiosis in dogs in Aegean Region. We also aimed to determine the subspecies of B. canisin this region. Blood samples were collected from 320 stray dogs captured and kept inmunicipal shelters located in Central Aydin, Kusadasi, Selcuk, Central Manisa, Bodrum,Marmaris, all within the Aegean region of Turkey. Also, an additional 63 blood samples wereobtained from owned dogs that had been admitted to the Small Animal Clinic of VeterinaryFaculty, Adnan Menderes University. DNA was extracted from whole blood and PCR wasperformed by using B. canis specific primers. PCR results revealed that 40 dogs (10.4%)were infected with B. canis. In order to identify the subspecies of B. canis positive PCRsamples reverse line blot hybridisation technique was used. The results showed that allpositive samples were positive for B. canis vogeli. In addition to this, the PCR products of18S rRNA gene of B. canis isolated from seven infected dogs, one isolate originating fromeach of the six different locations and one from the Small Animal Clinic of VeterinaryFaculty, ADU were sequenced. The results of sequence analysis indicate that they are closelyrelated to B. canis vogeli (B. canis spp. Okinawa strain) with 99 % similarity.