Obezlerde görülen hipertansiyonun beyin natriüretik peptid ve insülin direnci ile ilişkisi
The association of brain natriuretic peptide and insulin resistance with obesity related hypertension
- Tez No: 192232
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYŞE ÇIKIM SERTKAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Obezite, hipertansiyon, BNP, insülin direnci, Obesity, hypertension, BNP, nsuline resistance
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
7. ÖZETOBEZLERDE GÖRÜLEN H PERTANS YONUN BNP VE NSÜL N D RENC LE L ŞK SGiriş ve amaç: Obezlerde, normal kiloda olanlara göre, hipertansiyon daha sık görülmektedir. Yapılançalışmalarda, obezlerde natriüretik peptit düzeylerinin daha düşük olduğu ve bu durumun obezitedekihipertansiyon eğiliminden sorumlu olabileceği öne sürülmektedir. Ayrıca insülin direnci de, obezite ile ilişkilihipertansiyondan sorumlu tutulan diğer bir faktördür. Bu çalışmada, obezitedeki hipertansiyon eğiliminin beyinnatriüretik peptit (BNP) ve insülin direnci ile ilişkisi değerlendirilmiştir.Gereç ve yöntem: Çalışmaya 22'si normotansif, 23'ü hipertansif olmak üzere toplam 45 obez ve 26 sağlıklıolgu dahil edildi. Kronik hastalık ve ilaç kullanım öyküsü olanlar çalışmaya alınmadı. Olguların antropometrikölçümleri yapıldı. Serumda BNP, açlık kan şekeri, insülin ve lipit parametrelerine bakıldı. nsülin direnciHOMA ve QUICKI formülleriyle değerlendirildi.Bulgular: Gruplar demografik ve antropometrik parametreler açısından karşılaştırıldı. statistiksel olarakanlamlı olmamakla birlikte, hipertansif-obez grubun BNP ortalaması, normotansif-obez ve kontrol gruplarıylakarşılaştırıldığında en düşük düzeyde bulundu (sırasıyla 16.3±15.7pg/ml, 30.0±35.9 pg/ml ve 45.9±93.0 pg/ml).nsülin direncinin göstergeleri olan açlık insülin düzeyi ve HOMA değerleri, en yüksek düzeyde hipertansif-obez grupta olmak üzere, her 3 grup arasında istatistiksel olarak farklı bulundu. AKŞ, regresyon analizinde,BNP üzerinde etkili olan tek faktördü. Total kolesterol, LDL ve trigiserid düzeyi hipertansif-obez grupta diğergruplardan anlamlı olarak yüksek bulundu.Sonuç: Çalışmamızın sonucunda HOMA ve insülin değerlerinin, hipertansif-obez grupta anlamlı düzeydeyüksek olması, bu gruptaki tansiyon yüksekliğinden öncelikli olarak insülin direncinin sorumlu olabileceğinidüşündürmektedir. Anlamlı olmasa da BNP'nin hipertansif-obez grupta, normotansif-obez gruptan daha düşükbulunması, BNP'nin obezite ile ilişkili hipertansiyona katkıda bulunabileceğini ya da obezitenin sonucuolabileceğini düşündürmektedir. Konunun aydınlatılabilmesi için daha çok vaka üzerinde yapılmış yeniçalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
8. SUMMARYTHE ASSOCIATION OF BNP AND INSULINE RESISTANCE WITH OBESITY-RELATED HYPERTENSIONObjective: Hypertension is frequently associated with obesity, and natriuretic peptide levels are reported to bedecreased in obese subjects. Both the lower brain natriuretic peptide (BNP) concentration and insulin resistanceare suggested to be associated with obesity related hypertension. However their relation and their interactions inobesity related hypertension has not been clearly defined yet. Here in this study we aimed to evaluate theseinteractions.Methods: Obese 45 (22 normotensive, 23 hypertensive) and lean 26 women were included into the study.Anthropometrical parameters were measured. Serum BNP, fasting insulin and glucose concentrations, and lipidparameters were evaluated. Insulin resistance was calculated by HOMA and QUICKI formulations.Results: The groups were matched for demographic and anthropometric parameters. Although there was notsignificance, the lowest BNP was defined in hypertensive obese group compared to normotensive and controlsubjects (16,3±15,7, 30,0±35,9 and 45,9±93,0 pg/ml respectively). HOMA and fasting insulin were the twosignificant parameters within these groups as reflecting the increment of insulin resistance in hypertensive obesesubjects. Fasting glucose was the only factor affecting BNP in regression analysis.Conclusion: In tightly matched obese groups the different parameters were HOMA and insulin in obesehypertensive patients. So despite the decrement of BNP concentration in obese hypertensive subjects the mainlyaffecting factor on blood pressure seems to be insulin resistance. Whether the decrement of BNP is the result orcausative factor on obesity related hypertension is still controversial. Further studies are required fordemonstrating the role of insulin resistance and BNP on the subject.