Vitiligolu hastalarda mikronükleus sıklığının araştırılması
Investigation of micronucleus frequency ın patients with vitiligo
  1. Tez No: 192246
  2. Yazar: ZEYNEP SÜT
  3. Danışmanlar: DR. HAMİYET DÖNMEZ ALTUNTAŞ, DR. HALİL DEMİRTAŞ, AYTEN FERAHBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Deri hastalıkları, Lenfosit, Mikronükleus, Vitiligo, Lymphocytes, Micronucleus, Skin diseases, Vitiligo
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Vitiligo, epidermisdeki melanositlerin kaybından ortaya çıkan depigmentasyon alanları ilekarekterize yaygın bir cilt hastalığıdır. Vitiligonun etiyolojisini açıklamak için bazıhipotezler var olmasına rağmen vitiligonun etiyolojisi hala tam olarak açıklanamamıştır.Çalışmamızda, DNA yada kromozom seviyesinde hasarların işareti olarak önerilenmikronukleus (MN) testi kullanılarak, 21 vitiligolu hasta ve 21 sağlıklı kontrol çalışıldı.Hasta ve kontrollerden periferal kan örnekleri alındı ve kültüre edildi. Sitokinezidurdurmak için, kültürlere 44. saatte 3 µg/ml son konsantrasyonda sitokalazin B (Cyt-B)eklendi ve 72. saatte kültürler sonlandırıldı.Vitiligolu hastaların MN değerleri 0.93±0.58 (ortalama±SS) ve kontrol kişilerin MNdeğerleri 0.58±0.32 idi. Kontrol kişilerle karşılaştırıldığında, vitiligolu hastaların MNdeğerlerinin istatistiksel olarak kontrollerin MN değerlerinden daha yüksek olduğu bulundu(p=0.012).Sonuçlarımız, vitiligolu hastaların lenfositlerinde kromozomal hasarın varlığına işaretetmektedir.
Özet (Çeviri)
Vitiligo is a common skin disorder characterized by areas of depigmentation resulting fromloss of melanocytes in the epidermis. Several hypotheses exist to explain the aetiology ofvitiligo; however the aetiology of vitiligo remains unclear.In the present study, we studied 21 patients with vitiligo and 21 healthy controls, using themicronucleus (MN) assay proposed as a marker of damages at the DNA or chromosomelevel. Peripheral blood samples were obtained and cultured from patients and controls. Toblock cytokinesis, at 44 h of incubation, cytochalasin-B (Cyt-B) was added to cultures togive a final concentration of 3 µg/ml, and cells harvested at 72 h.MN frequencies in cultured peripheral lymphocytes of patients with vitiligo and controlswere 0.93±0.58 (mean±SD) and 0.58±0.32, respectively. As compared with controls, MNfrequencies of patients with vitiligo were found statistically higher than MN frequencies ofcontrols (p=0.012).Our results indicate the presence of chromosomal damage in lymphocytes of patients withvitiligo.