Kronik obstrüktif akciğer hastalığı tanısı ile hastaneye başvuran bireylerin yorgunluk düzeylerinin belirlenmesi
Determining the fatigue level of the people who visited the hospital for chronic obstructive pulmonary disease diagnosis
  1. Tez No: 192247
  2. Yazar: MELEK YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ÜMİT SEVİĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Hemşirelik, Chest Diseases, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: KOAH, KOAH'lı Birey, Yorgunluk, COPD, Individual With COPD, Fatigue
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
KRON K OBSTRÜKT F AKC ĞER HASTALIĞI TANISI LE HASTANEYEBAŞVURAN B REYLER N YORGUNLUK DÜZEYLER N N BEL RLENMESÖZETBu çalışma hastaneye başvuran Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) olanbireylerin yorgunluk düzeylerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır.Örnekleme alınması gereken birey sayısı 212 olarak belirlenmiştir. 25 Ekim 2005- 10Şubat 2006 tarihleri arasında Malatya Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları servisi vepolikliniklerine başvuran 231 KOAH'lı birey örnekleme alınmıştır. Veriler hastalarıntanıtıcı özellikleri ve yorgunluk düzeyinin belirlenmesine yönelik soruların yer aldığıanket formu ve Lee tarafından geliştirilen Yorgunluk çin Görsel Benzerlik Skalasıaracılığıyla hastalarla yüz yüze görüşülerek toplanmıştır.Verilerin istatistiksel değerlendirilmesinde aritmetik ortalama, iki ortalama arasındakifarkın önemlilik testi, tek yönlü varyans analizi ve kruskal wallis varyans analizikullanılmıştır. Ayrıca ölçeğin Cronbach's α iç tutarlılık analizi yapılmış ve ölçeğinKOAH'lı hastaların yorgunluğunu değerlendirmede uygun ölçme aracı olduğugörülmüştür.Araştırmada KOAH'lı bireylerin tamamının yorgunluk yaşadığı, hastanede yatanlarındaha yorgun olduğu tespit edilmiştir. leri yaşta olanların, kadınların, eğitim durumudüşük olanların, serbest meslek sahibi olanların, çalışmayanların, hastalık şiddeti fazlave süresi uzun olanların, tekrarlı yatışı fazla olanların, KOAH'la birlikte bir başkahastalığı olanların ve sürekli yorgunluk yaşadığını ifade edenlerin yorgunluk puanortalamaları yüksek ve enerji puan ortalamalarının ise düşük olduğu saptanmıştır(p0.05).Araştırmada elde edilen sonuçlar doğrultusunda KOAH'lı hastalara, hasta yakınlarınave bu hasta grubuyla çalışan sağlık personeline yorgunluk ve bununla başetmeyeyönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
DETERMINING THE FATIGUE LEVEL OF THE PEOPLE WHO VISITEDTHE HOSPITAL FOR CHRONIC OBSTRUCTIVE PULMONARY DISEASEDIAGNOSISABSTRACTThe present study was conducted descriptively to determine the fatigue level of thepatients who came to the hospital for chronic obstructive pulmonary disease (COPD)diagnosis.The number of the sample was 212. 231 individuals who had COPD and visitedPulmonary Diseases Services and Policlinics of Malatya State Hospital between theperiods of October 25th 2005 and February 10th 2006 were included in the sample. Thedata were collected personally with a questionnaire form, which included characteristicfeatures and fatigue level of the patients; and with Visual Analogue Scale for Fatigue byLee.Arithmetic average, test for the significance of a difference between two normallydistributed averages, One-Way Analysis of Variance and kruskal wallis analysis ofvariance were used in order to evaluate the data statistically. Additionally, theCronbach?s α internal consistency analysis of the scale was carried out and the scalewas concluded to be appropriate method for the determination of the fatigue level of thepatients with COPD.It was observed that all of the individuals with COPD had fatigue and those who werehospitalized had more fatigue. It was found out that the average fatigue scores werehigher and average energy scores were lower who had a frequent fatigue, COPD withone another disease, who were hospitalized more than once, whose disease severity washigher and longer, who were not employed or self-employed, who had a loweducational level, who were female, and were older (p0.05).As a results of the research, the patients with COPD, their relatives and the health carepersonnel who worked with them were provided with advice about the fatigue and thefight against fatigue.