L-karnitin'in rat aortik iskemi-reperfüzyon modelinde akciğer ve endotel hasarı üzerine etkisi
The effect of L-carnitin on lung and endothelium injury in rat aortic ischemia-reperfusion model
  1. Tez No: 192292
  2. Yazar: DOLUNAY ODABAŞI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET ÖCAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: İskemi-reperfuzyon hasarı, L-Karnitin, ischemia-reperfusion injury, L-carnitine
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
84ÖZETFizyopatolojik olarak reperfüzyondan sonra serbest oksijen radikallerinin hücremembranında yaptığı lipoperoksidasyon sonucu oluşan doku hasarı, rekonstrüküfvasküler cerrahide önemli bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Farmakoterapötikolarak antioksidan veya vazodilatatör ajanlar kullanılmaktadır. Çalışmamızda reperfüzyonhasarını önlemede L-Karnitin'in etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışma için 4grupta (n-8) toplam 32 sıçan (300-400 gr.) kullanıldı. Ketamin anestezisi ile sıçanlaruyutulduktan sonra anestezi idamesi subcutan ketamine ile sağlandı. Laprotomininardından sıçanlar'ın abdominal aortaları disseke edildi. Kontrol grubuna (grup 1) klempkonmadı ve kuyruk veninden 0,1-0,2 cc serum fizyolojik uygulandı. AIR grubunda (grup2) mikrovasküler klemp ile 2 saatlik iskemi periyodunu takiben 2 satlik reperfüzyonperiyodu uygulandı. Kontrol+L-karnitin grubuna (grup 3) klemp konmadan L-karnitinuygulandı (200mg/kg). AIR+L-karnitin grubuna (grup 4) mikrovasküler klemp ile 2saatlik iskemi periyodunu takiben 2 satlik reperfüzyon periyodu uygulandı iskemibaşlangıcından ve reperfuzyon sonuna kadar 4 saat boyunca L-karnitin uygulandı. Alınankan örneğinden MDA( malondialdehid), ICAM, VCAM ve P-selectin bakıldı ayrıcaAkciğerleri histopatolojik olarak ışık mikroskop'u ile değerlendirildi. MDA düzeyi AIRgrubunda AIR+L-karnitin grubuna gere anlamlı yüksek bulundu. VCAM düzeyi AIRgrubunda AIR+L-karnitin grubuna gere anlamlı yüksek bulundu. ICAM düzeyi AIRgrubunda AIR+L-karnitin grubuna gere anlamlı yüksek bulundu Reperfuzyonda L-karnitin tedavisi ile MDA, VCAM ve ICAM düzeylerinin düştüğü ve histopatolojikincelemede L-karnitin tedavisi ile AC hasarı nın azaldığı görüldü. Sonuç olarak L-Karnitin iskemi repürfüzyon'a bağlı Ac ve endotel hasarını azaltır.
Özet (Çeviri)
85SUMMARYPhysiopathologically tissue damage as a consequence of ischemia- reperfusioninsult, cell wall lipid peroxidation caused by free oxygen radicals continues to be aformidable challenge for the vascular surgeons. Antioxidants and vasodilator agents areused as pharmacotherapy. In this study L-carnitine was used as an antioxidant that has adirect effect on radicals. At the four groups (n=8) total 32 rats (300-400gm) were used.Rats were anaesthetized with intramuscular ketamine.and anesthesia was continued withsubcutan ketamine injections. After laparotomy rat?s abdominal aorta were dissected. Incontrol group (group 1) no clamping was applied and 0,2 cc serum physiologic wereinfused.through tail vein. In AIR group (group 2) 2 hours ischemia with microvascularclamp and 2 hours reperfusion were applied. In control+L-carnitine group (group3) L-carnitine was infused (200mg/kg) for four hours. In AIR+L-carnitine group (group 4) L-carnitine was infused (200mg/kg) for four hours from begining the ischemia periodapplied with microvascular clamp to end of the reperfusion period. Rats were sacrified.Blood samples were taken for MDA,ICAM,VCAM and P-selectin measurements andlung tissues were taken for pathologic investigation with light microscopy. Blood MDAlevels in the AIR group were significantly higher than those in the AIR+L-carnitinegroup. Blood VCAM levels in the AIR group were significantly higher than those in theAIR+L-carnitine group. Blood ICAM levels in the AIR group were significantly higherthan those in the AIR+L-carnitine group. After L-carnitine therapy blood MDA, VCAMand ICAM levels were decreased in reperfusion. And in histopathologic investigamentafter L-carnitine therapy lung tissue damage were decresed in reperfusion. In conclusionL-carnitine decreases lung and endotheliım damage due to aortic ischemia-reperfusion.