Deneysel ateroskleroz modelinde homosistein düşürücü ve antioksidan tedavinin anti-aterosklerotik etkinliği
Anti-atherosclerotic effect of antioxidant and homocysteine lowering therapy in experimental atherosclerosis model
  1. Tez No: 192293
  2. Yazar: MUSTAFA ÖZGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. AHMET ALTINBAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Atherosclerosis, Oxidative stress, Homocysteine
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZETDeneysel Ateroskleroz Modelinde Homosistein Düşürücü ve AntioksidanTedavinin Anti-Aterosklerotik EtkinliğiBirçok deneysel çalışmada, sadece endotelyal hücreler, vasküler düz kashücreleri ve adventisyal hücreler tarafından üretilen serbest oksijen radikallerininateroskleroz için önemli bir risk faktörü olduğu gösterilmiştir. Hiperkolesterolemi,diyabet, yüksek tansiyon, sigara ve yaşlanma ile ROS artmaktadır.Hiperkolesterolemi, ateroskleroz ve aterosklerozun neden olduğu kardiyovaskülerhastalıklarda çok önemli rol oynar. Hiperkolesteroleminin serbest oksijenradikallerinin oluşumunu arrtırdığı ve bu şekilde endotelyal hücre hasarı meydanagetirerek ateroskleroz basamağında yer aldığını gösteren birçok çalışma mevcuttur.Bazı olumsuz prospektif çalışmalara rağmen, kanıtların çoğuhiperhomosisteineminin ateroskleroz için bağımsız bir risk faktörü olduğunugöstermektedir. Deneysel çalışmalar homosisteinin, oksidatif stress nedeniyle olduğudüşünülen vasküler endotele toksik etkisiyle aterogeneze neden olabileceğinidüşündürmektedir.Çalışmamızda antioksidan ve homosistein düşürücü tedavinin aterosklerozüzerine etkisini incelemeyi amaçladık. Antioksidan olarak vitamin C ve vitamin E'yi,homosistein düşürücü tedavi olarakta folik asid ve B12'yi kullandık.Çalışmada Akdeniz Üniversitesi Deney Hayvanları Laboratuarından teminedilen Wistar albino cinsi sıçanlar kullanıldı. Çalışmada, Süleyman DemirelÜniversitesi Deney Hayvanları laboratuarı ve biyokimya laboratuarı imkanlarıkullanıldı. Sıçanlar 4.5 aylık çalışma dönemi sonrası kan ve doku örneklerindenantioksidan enzimlerin çalışılması için öldürüldü. SOD, CAT, GLUT ve GSH-PXseviyeleri, Hcy, TK, TG seviyeleri çalışıldı.Antioksidan enzim seviyelerinin, tedavi verilen gruplarda değiştiği saptandı.Bu değişiklik, antioksidan vitaminlerin oksidatif stresi kısmende olsabaskılayabileceğini göstermiştir. Bu bulgular antioksidan vitaminlerin aterosklerozgelişimini yavaşlatabileceğini belki de durdurabileceğini düşündürtmektedir.Sonuç olarak, antioksidan vitaminler oksidatif strese karşı etkilir, fakat bufaydalı etki klinik olarak açıkça tespit edilmemiştir. Bu konu üzerine daha çok,primer ve sekonder koruma çalışmasına ihtiyaç vardır.Anahtar Kelimeler; Ateroskleroz, Oksidatif stres, Homosistein
Özet (Çeviri)
SUMMARYAnti-Atherosclerotic Effect of Antioxidant and Homocysteine LoweringTherapy in Experimental Atherosclerosis ModelA large number of studies in experimental animals have shown that thecommon risk factors for atherosclerosis increase production of free oxygen radicals,not only by endothelial cells but also by vascular smooth muscle cells and adventitialcells. Hypercholesterolemia, diabetes, hypertension, smoking and aging increaseproduction of reactive oxygen species. Hypercholesterolemia plays an important rolein atherosclerosis and related cardiovascular disease. There are most study, which arestrong evidence that hypercholesterolemia increases production of free oxygenradicals and leads to endothelial cell injury, which sets the stage for atherosclerosis.Despite a number of negative prospective trials, the evidence overall indicatesthat hyperhomocysteinemia is an independent risk factor for atherosclerosis.Experimental studies suggest that homocysteine may promote atherogenesis throughits toxic effects on the vascular endothelium, which is likely mediated throughoxidative stress.We aimed to search that the effect of antioxidant and homocysteine reducingtherapy on atherosclerosis in this study. We used vitamin C and vitamin E asantioxidant, and used folic acid and B12 as homocysteine reducing therapy.Wistar albino rats which were supplied from Akdeniz UniversityExperimental Animals laboratory were used. This study was carried out in SuleymanDemirel University Experimental Animals laboratory and Biochemistry laboratory.After all the animals were sacrificed at the end of 4.5 months, blood and tissuesamples were collected to analyze SOD, CAT, GLUT, GSH-PX, Hcy, TG, totalcholesterol.In treated groups, antioxidant enzymes were determined various levels. Thechanges of antioxidant enzymes shown that, antioxidant vitamins decreasedoxidative stress also as partly. This finding was thought that, antioxidant vitaminsmight have slowed or perhaps stopped atherogenesis.In conclusion, antioxidant vitamins are effective to prevent oxidative stressinduced by hypercholesterolemia, but this beneficial effect has not to be definitivelyproven in clinical study. Therefore, we need more primary and secondary preventionstudy about of this subject.