Yaşlı ratlarda selektif ve non selektif COX inhibitörlerinin NMDA reseptör subunitlerine etkisi
The effects of selective and non selective COX inhibitors on NMDA receptor subunits of aged rats
  1. Tez No: 192295
  2. Yazar: ÖZLEM ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. İRFAN ALTUNTAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: COX, NMDA reseptörleri, NSAİİ, COX inhibitörleri, kognitiffonksiyon, COX, NMDA receptors, NSAID?s, COX inhibitors, cognitive function
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
ÖZETYaşlı Ratlarda Selektif ve Non Selektif COX İnhibitörlerinin NMDA ReseptörlerininSubtiplerine EtkisiSenil demansın en yaygın nedeni olan Alzheimer hastalığı (AH), kısa süreli hafızanın bozulmayabaşlamasıyla karakterize, progresif nörolojik bir hastalıktır. Yapılan çalışmalarda NSAİİ' lerin (Nonsteroidal antiinflamatuar ilaçlar) AH'nin oluşumunu ve ilerlemesini önlemede olumlu etkilerigörülmüş fakat etki mekanizması tam olarak açıklanamamıştır. AH'nin oluşmasında en önemlietyolojik faktörlerden birisi yaştır. Biz de bu bilgilerin ışığında, yaşlı ratlarda NSAİİ arasında yer alanselektif COX (siklooksijenaz) inhibitörü nimesulid ve non-selektif COX inhibitörü ibuprofeninsubkronik uygulanmasıyla NMDAR (N-metil-D-aspartat reseptörü) subunitlerinden NR2A (N-metil-D-aspartat 2A subuniti) ve NR2B (N-metil-D-aspartat 2B subuniti) konsantrasyonlarının nasıletkilendiğini incelemeyi amaçladık.Yaşlı ratlar (16 aylık) kontrol, nimesulid verilen grup ve ibuprofen verilen grup olmak üzere 3gruba ayrıldı. 8 hafta süre ile kontrol grubuna serum fizyolojik, diğer gruplara nimesulid ve ibuprofenverildi. Bu sürenin sonunda hayvanlar dekapite edilerek hipokampüsleri çıkarıldı ve NR2A ve NR2Bsubunitleri Western Blot yöntemi ile çalışıldı.NR2A reseptör konsantrasyonunda kontrol grubu ile karşılaştırıldığında nimesulid grubunda%14'lük bir artış, ibuprofen grubunda ise %17'lik bir azalma görüldü, fakat her 3 grup arasındaistatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanamadı (p>0.05). NR2B reseptör konsantrasyonunda kontrolgrubu ile karşılaştırıldığında nimesulid grubunda %18'lük bir artış, ibuprofen grubunda ise %5'lik birazalma görüldü, fakat her 3 grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanamadı (p>0.05).Bu verilerin ışığında NSAİİ'ların yaşlı bireylerde kognitif fonksiyonda sağladığı iyileşmeninmekanizmasını NMDAR konsantrasyon değişimine bağlamak mümkün olmamıştır. Ancak bu sonuçNSAİİ kullanım süresi, dozu ve kullanılan ajanın özellikleriyle ilişkili olabilir. Bu çalışma,NSAİİ'lerin daha yüksek dozda ve daha uzun süre uygulanması ile tekrarlanırsa farklı sonuçlar eldeedilebilir. Ayrıca bu çalışmada Alzheimer'lı bir beyin ile değil yaşlı bir beyin ile çalışıldı. Dolayısıylaamiloid plaklar ve nörofibriller yumaklar ve büyük olasılıkla artmış COX-2 expresyonu yoktu.NSAİİ'lerin AH'ında kognitif fonksiyona etkisi göz önüne alınırsa, bu çalışmanın Alzheimer'lı ratlarlatekrarlanmasının aydınlatıcı olabileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
SUMMARYEffects of Selective and non selective COX inhibitors on NMDA receptorsubtypes in aged ratsAlzheimer?s disease (AD) is the most common cause of senile dementia. It is a progressiveneurological condition characterized at the begining by short-term memory impairment. Someprevious studies showed that NSAID?s (Non steroidal antiinflammatory drugs) may preventestablishment and progression of AD, but the mechanism of action is still unclear. One of the mostimportant ethological factors is ageing. The aim of our study was to determine how does subchronicadministiration of nimesulid which is a selective COX inhibitor drug and ibuprofen which is a nonselective COX inhibitor drug effect concentrations of NR2A and NR2B which are NMDAR subtypes.The aged rats were divided into three groups as control group, nimesulid group and ibuprofengroup. For an eight week period the control group was given saline and the other groups were givennimesulid and ibuprofen orally. At the end of this period the rats were decapitated and theirhippocampuses were exctracted. Than NR2A and NR2B subunits were assessed by Western Blottinganalysis.NR2A receptor concentrations were found to be increased by % 14 in the nimesulide groupand reduced by % 17 in the ibuprofen group compared to the control group. NR2B receptorconcentrations were found to be increased by % 18 in the nimesulide group compared to the controlgroup. But, the differences between three groups were not statistically significant (p>0.05)According to our results we can not conclude that the mechanism of action of NSAID?s on theimprovement of cognitive functions in the elderly people is the changes in the concentration ofNMDAR. If the study is rearranged with higher dose and long term administration of NSAID or withanother NSAID different results might be found. Moreover, in this study we studied an aged brain butnot a brain with AD, so amiloid plaques, nörofibrillary tangles and probably increased COX-2expression were not present. Considering the effects of NSAIDs on the cognitive functions in AD, thisstudy can be reorganized by using rats with AD, may be more illustrative.