İleri evre kanser hastalarında düşük molekül ağırlıklı heparin'in anjiyogenik faktörler üzerindeki etkileri
Effects of low moleculer weight heparin on angiogenic factors in high stage cancer patients
  1. Tez No: 192296
  2. Yazar: NESİBE KARAKUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HASAN ŞENOL COŞKUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Anjiyogenik faktörler, kanser, düşük molekül ağırlıklı heparin42, Angiogenetic factors, cancer, low-molecular weight heparin.43
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
ÖZETKanser ve tromboz ilişkisi çok eskiden beri bilinmektedir. Kanserlihastalarda tromboz hastalığın biyolojisi ve tedavi ile ilişkili olabilir. Klinikçalışmalarda DMAH'in kanser hastalarında yaşam süresini uzattığı gösterilmiştir.DMAH'in tümör büyümesi ve metastazı üzerinde birçok yoldan etkin olduğudüşünülmektedir. Biz çalışmamızda, DMAH tedavisinin anjiyogenik faktörlerüzerindeki etkisini araştırdık.Çalışmada SDÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalında profilaktikDMAH kullanan yaşı 18-80 yaş arasında ortanca yaşı 64,5 yıl olan, 32 ileri evrekanserli hasta değerlendirildi. Sağlıklı gönüllülerden yaş ve cinsiyet olarak hastagrubuna benzer özellikte olmak üzere 1/2 oranında 16 kontrol grubu oluşturuldu.DMAH tedavi öncesi ve 7. günde VEGF, HGF, FGF, EGF, PDGF, ICAM, p-selektin ve e-selektin serum düzeyleri incelendi.Hasta grubunda HGF ve ICAM bazal düzeyleri kontrol grubuylakarşılaştırıldığında daha yüksekti. EGF ve VEGF düzeyleri tedavi grubunda kontrolgrubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı yüksekliğe ulaşmadı. DMAHtedavisinden sonra VEGF, FGF, PDGF, ICAM, e-selektin düzeylerinde düşmegözlenirken, HGF, EGF, p-selektin düzeylerinde yükselme saptandı. Hiçbirdeğişiklik istatistiksel olarak anlamlı değildi.Adenokanser histolojisine sahip 17 hastanın diğer kanserler ilekarşılaştırmasında tedavi öncesi faktörlerde ve DMAH sonrası faktörlerindeğişiminde gruplar arasında ICAM dışında faklılık bulunmadı. ICAM adenokansergrubunda DMAH tedavisi ile istatistiksel anlamlı olarak düştü. DMAH tedavisiöncesi HGF; PDGF, VEGF, p-selektin ile, PDGF; VEGF, p-selektin, e-selektin ile,EGF; p-selektin ile ve e-selektin; p-selektin ile korele bulunurken tedavi sonrasıHGF; PDGF, EGF ile, PDGF; FGF, p-selektin ile ve EGF; ICAM ile korele bulundu.Kısa süreli DMAH uygulamasını takiben ICAM dışındaki faktörlerdebelirgin değişiklik saptanmadı. ICAM özellikle adenokanserlerde anlamlı olarakdüşük bulundu. DMAH ile anjiogenik faktörlerin uzun dönem de etkileşimininincelenmesi gereklidir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYEffects of low moleculer heparin on angiogenic factors in high stage cancerpatientsThe relationship between cancer and thrombosis is known for many years.Thrombosis can be associated with the biology and therapy of the disease in cancerpatients. Low molecular weight heparin (LMWH) is shown to increase the durationof life in several types of cancer in clinical trials. Low molecular weight heparin isthought to be inhibit with tumor growth and metastasis in several ways. In our study,we evaluate effects of LMWH therapy on angiogenic factors.Thirty-two advanced cancer patients who used prophylactic LMWH beforeactuel chemotherapy in SDÜ School of Medicine whose median age was 18-80, wereincluded in this study. Sixteen healthy volunteers that are of same age and genderwith study patients comprised the control group. VEGF, HGF, FGF, EGF, PDGF,ICAM, p-selectin, e-selectin levels were evaluated before and 7 days after LMWHtherapy.In basaline measurements HGF and ICAM levels were higher in treatmentgroup compared the control group. But, levels of EGF and VEGF were notstatistically significant higher in the treatment group compared to control group.After LMWH therapy, VEGF, FGF, PDGF, ICAM, e-selectin levels appeared todecrease and HGF, EGF, p-selectin levels appeared to increase but none of thesechanges were statistically significant. In a subset of seventeen patients withadenocancer, levels of ICAM declined significanty after LMWH therapy this group.Before LMWH therapy; HGF was correlated with PDGF, VEGF, p-selectin,e-selectin; EGF was correlated with p-selectin; e-selectin was correlated with p-selectin. After therapy HGF was correlated with PDGF and EGF; PDGF wascorrelated with FGF and p-selectin; EGF was correlated with ICAM.In summary, with a short course of LMWH therapy a change in anjiogenicbiomarkers was obseread only in adenocancer patients and this change was limitedonly to ICAM levels in larger studies.