Sağ ventrikül miyokard infarktüsünde atriyoventriküler blok olmaksızın atriyoventriküler ileti değişkenliğinin ve atriyoventriküler iletideki gecikmenin prognoza etkisi
Influence of atrioventricular conduction variablity and atrioventricular conduction delay to prognosis in right ventricular infarction without atrioventricular block
  1. Tez No: 192294
  2. Yazar: BEGÜM ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SÜLEYMAN MURAT ASLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Sağ ventrikül miyokard infarktüsü, AV ileti, AV ileti değişkenliği, Right ventricular infarction, AV conduction, AV conduction variability
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZETSağ Ventrikül Miyokard nfarktüsünde Atriyoventriküler Blok Olmaksızın,Atriyoventriküler leti Değişkenliğinin ve Atriyoventriküler letide GecikmeninPrognoza EtkisiSağ ventrikül miyokard infarktüsü daha çok inferior MI ile birliktegörülmektedir. nferior MI ile birlikte görülme oranı %10-50'dır. RVMI ile komplikeolmuş inferior MI artmış hastane içi mortalite ile kalp yetmezliği, AV iletibozuklukları, taşiaritmiler ve mekanik komplikasyonlar gibi kardiyovaskulerkomplikasyonlarla ilişkilidir.Miyokard perfüzyon bozukluğu AV ileti yollarında iskemiye neden olur ve PRintervalinin uzaması ile sonuçlanır. Sağ ventrikül enfarktında AV ileti bozukluklarıbildirilmiştir.Sağ ventrikül katılımlı inferior MI da AV bloklar izlenmektedir. Artmışmortalite ile ilişkisi gösterilmiştir. Ancak AV blok olmaksızın AV ileti gecikmesininprognoza etkisi bilinmemektedir. Bu nedenle biz bu araştırmamızda; RVMI' ünde AVileti gecikmesinin ve AV ileti değişkenliğinin prognozla ilişkisini incelemeyiamaçladık.Araştırmaya koroner yoğun bakıma Eylül 2004, Kasım 2005 tarihleri arasındasağ ventrikül katılımlı akut inferior MI tanısı ile yatırılan 50 hasta alındı. Kontrolgrubu ise daha önce yapılan koroner angiografilerinde normal koroner arterlersaptanan, yapılan ekokardiyografilerinde normal sağ ve sol ventrikül fonksiyonlarınasahip olan, yaş ve cinsiyet yönünden RVMI hasta grubuna benzer özelliklere sahip 50sağlıklı bireyden ibaretti. AV tam blok, Mobitz Tip I AV blok (Wenckebach), MobitzTip II blok, 1. derece AV blok, atriyal fibrilasyon, atriyal flatter bulunan hastalarçalışmaya alınmadı. Her iki gruba da sigara içimi, DM, hipertansiyon, heredite,hiperlipidemi gibi risk faktörleri sorgulandı. Hasta ve kontrol grubunun aldığıtedaviler soruldu ve kaydedildi. lk 24 saatte, 5. günde ve 3 ay sonra EKG çekildi.5.günde ve 3 ay sonunda ekokardiyografik değerlendirme yapıldı.RVEF ve TAM değerleri hasta grubunda kontrol grubuna göre azaldığıgörüldü. Hesaplanan MPI değerleri hasta grubunda kontrol grubuna göre artmışolduğu görüldü. Hasta grubunda ilk 24 saatte, 5. günde ve 3 ayın sonunda ölçülen PRaralıkları ve PR varyansı kontrol grubuna göre anlamlı olarak uzamış bulundu. AVileti uzadıkça ölüm, reinfarktüs ve USAP oranları artmakta idi. AV ileti değişkenliğiartmasına rağmen, hastanın ölmesi durumu ile anlamlı korelâsyon bulunmadı. Ancakreinfarktüs ve USAP oranlarının arttığı saptandı.Sonuç olarak sağ ventrikül miyokard infarktüsünde AV blok olmaksızın AViletinin ve AV ileti değişkenliğinin artmasının prognozu etkilediğini düşündürenbulgular saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARYInfuence of Atrioventricular Conduction Variability and AtrioventricularConduction Delay to Prognosis in Right Ventricular Infarction withoutAtrioventricular BlockRVMI is recognized as a comman consequence of inferior MI. Its incidence is10-50 %. Inferior MI complicated by RVMI is associated with a greater risk of in-hospital mortality and cardiovascular related complications including heart failure andshock, AV conduction disorders and tachyarrhythmia, and mechanical complications.Myocardial under perfusion is caused the ischemia of AV conductionpathways and is reflected in prolongation of the PR interval.AV blocks are shown in RVMI and related with higher mortality. The effect ofAV conduction delay to prognosis is not known. Because of this we purposed to showthe influence of AV conduction delay and AV conduction variability to prognosis inRVMI without AV block.Patients were selected from those internated to coronary intensive care unitdiagnosed as RVMI. The control group included healthy individuals that have normalcoronary arters and normal systolic and diastolic functions of right and left ventricle.The patients who have complete AV block, Mobitz Type I block (Wenckebach),Mobitz Type II block, 1st degree of AV block, atrial fibrillation and flatter areexcluded. The presence of the risk factors like smoking, DM, hypertension, heredity,hyperlipidemia was asked to both groups. Electrocardiogram was performed in 24hours, at 5th day and the end of the 3rd month and echocardiography was performed at5th day and the end of the 3rd month to both groups.The value of the RVEF and TAM were shown decreased and MPI wasincreased the patients. In the group of patients we saw that PR intervals prolonged andPR variabilities were increased. When AV conduction delayed, we found thatmortality, reinfarction and USAP proportions increased. Although the AV conductionvariability increased, we found that it was not correlated with increased mortality.Nevertheless increase of the AV conduction variability was correlated with the higherproportions of reinfarction and USAP.As a result we showed that AV conduction delay and increased AVconduction variability are related with the poor prognosis.