Üst GİS yakınmalı çocuklarda helicobacter pylori enfeksiyonunun tanı ve tedavisinde dışkı antijen testi ve serolojinin önemi
The importance of stool antigen testing and serology in diagnosis and treatment of helicobacter pylori infection in children with upper gastrointestinal complaints
- Tez No: 192318
- Danışmanlar: DOÇ. ERHUN KASIRGA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Helicobacter pylori, çocuk, Helicobacter stool antigentest, Üre nefes testi, Helicobacter pylori, child, Helicobacter stool antigen test, Ureabreath test.69
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
6. ÖZETHelicobacter pyloriÜst gastrointestinal yakınmalı çocuklardaenfeksiyonunun tanı ve tedavisinde dı kı antijen testi ve serolojininönemive Amaç: Bu çalı madaki amaç; üst gastrointestinal (G )Giriyakınmalı çocuklarda Helicobacter pylori (Hp) enfeksiyonunun tanı vetedavisinde HpSA (Helicobacter pylori stool antigen) ve HpIgG (Helicobacterpylori immunglobulin G) testlerinin önemini belirlemek, tedavi sonrasında Hpenfeksiyonunun eradikasyon oranını tespit etmek, üst G yakınmalıçocuklarda Hp enfeksiyonunun yakınmaların özellikleri üzerinde etkisi olupolmadı ını ve Hp enfeksiyonlu çocuklarda yakınmaların ortaya çıkı ındasosyoekonomik ko ulların etkili olup olmadı ını saptamaktır.Gereç ve Yöntemler: Ocak 2003 ile Aralık 2005 tarihleri arasında, 5-18 ya arası üst G yakınmalı 87 çocuk, üst G yakınması olmayan 95 çocukçalı maya alındı. Üst G yakınmalı çocuklarda Hp enfeksiyonu Üre nefes testi(ÜNT) (Helicobacter Test nfai) ile tepit edildi. Tüm çocuklara HpSA(Diagnostic Bioprobes Srl, Milano, Italy) ve HpIgG (Radim, Roma, Italy)testleri uygulandı. Üst G yakınmalı Hp pozitif 34 çocu a iki hafta amoksisilin,klaritromisin ve lansoprazolden olu an tedavi rejimi uygulandı. Bu çocuklartedaviden 4-6 hafta sonra ÜNT, HpSA ve HpIgG testleri ile de erlendirildiler.Üst G yakınması olan çocuklar yakınmalarının özellikleri ve aile öyküsüaçısından sorgulandı. Tüm çocuklar sosyoekonomik özellikler açısındande erlendirildi.Bulgular: Üst G yakınmalı çocuklarda Hp enfeksiyonunun tanısındaHpSA testinin duyarlılı ı, özgünlü ü, PPD'i, NPD'i, yalancı pozitifli i veyalancı negatifli i sırasıyla %86, 84.1, %84, %86, %15.9 ve %14 saptandı.Üst G yakınmalı çocuklarda Hp enfeksiyonunun tanısında HpIgG testininduyarlılı ı, özgünlü ü, PPD'i, NPD'i, yalancı pozitifli i ve yalancı negatifli i64sırasıyla %76.7, %90.9, %89, %80, %9.1 ve %23.3 saptandı. Üst Gyakınmalı Hp pozitif çocuklarda tedavi sonrasında eradikasyon tespitindeHpSA testinin duyarlılı ı, özgünlü ü, PPD'i, NPD'i, yalancı pozitifli i veyalancı negatifli i sırasıyla %88.9, %84, %66, %95, %16 ve %11,1 saptandı.Üst G yakınmalı Hp pozitif çocuklarda tedavi sonrasında eradikasyontespitinde HpIgG testinin duyarlılı ı, özgünlü ü, PPD'i, NPD'i, yalancıpozitifli i ve yalancı negatifli i sırasıyla %77.8, %36, %30, %81, %64 ve%22.2 saptandı. Üst G yakınmalı çocuklarda 10 ya ve >10 ya gruplararasında HpSA testinin duyarlılı ı, özgünlü ü, PPD'i, NPD'i, yalancı pozitifli ive yalancı negatifli i açısından fark yoktu. Üst G yakınmalı çocuklardaHpIgG testinin duyarlılı ı anlamlı olmamakla birlikte 10 ya 'da dahadü üktü. Üst G yakınmalı çocuklarda HpSA testi ile Hp pozitifli i %50.5, üstG yakınması olmayan çocuklarda Hp pozitifli i %18.9 saptandı. Üst Gyakınmalı çocuklar arasında Hp pozitif olanlarda uyku düzeni, yemek yeme,okul hayatı gibi günlük aktivitelerin daha yüksek oranda etkilendi i tespitedildi (p=0.01). Üst G yakınmalı çocuklarda anne ve babanın e itim düzeyianlamlı olarak daha dü ük orandaydı (sırasıyla p=0.01 ve p=0.00). Üst Gyakınmalı Hp pozitif çocuklar ile üst G yakınması olmayan Hp negatifçocuklar arasında ailede peptik ülser ve gastrit öyküsü açısından anlamlı farksaptanmadı. Üst G yakınmalı Hp pozitif tedavi alan çocukların %73,5'indeHp eradikasyonu sa landı, %85.3'ünde tedaviye uyum tespit edildi. Hperadikasyonu sa lanamayan çocukların %55,5'inde tedaviye uyumsuzlukgözlendi. Çalı mamızda üst G yakınmalı Hp pozitif tedavi alan çocuklararasında tedavi sonrasında tedaviye uyumlu olup eradikasyonsa lanamayanların oranı %11.7 idi.Tartı ma ve Sonuç: HpSA testi üst G yakınmalı çocuklarda farklı yagruplarında Hp enfeksiyonunun tanı ve tedavisinde noninvaziv bir yöntemolarak kullanılabilir. HpSA testine göre daha dü ük duyarlılık nedeniyleHpIgG testinin, Hp enfeksiyonunun tanısında özellikle küçük ya gruplarında,noninvaziv bir yöntem olarak tek ba ına kullanılması tanı açısından bazısorunlar yaratabilir. Yöremizdeki üst G yakınmalı çocukların ayırıcı65tanısında; Hp enfeksiyonunun da bir etken olarak akla getirilmesi gerekti i veyakınmaların ortaya çıkı ında özellikle ailenin e itim düzeyinin önemli birfaktör oldu u saptanmı tır. Hp eradikasyonu yapılırken tedavide ba arınınsa lanması için tedaviye uyumsuzlu u giderecek tedbirlerin alınmasınınönemli oldu u görülmü tür.
Özet (Çeviri)
6. NG L ZCE ÖZETThe importance of stool antigen testing and serology in diagnosis andtreatment of Helicobacter pylori infection in children with uppergastrointestinal complaintsIntroduction and Aim: The aim of this study; to determine theimportance of HpSA (Helicobacter pylori stool antigen) ve HpIgG(Helicobacter pylori immunoglobulin G) tests in diagnosis and treatment ofHelicobacter pylori (Hp) infection in children with upper gastrointestinal (GI)complaints, to find the rate of eradication of Hp infection after treatment, toestablish whether Hp infection influences the characteristics of complaints inchildren with upper GI complaints and whether the socioeconomic conditionshave an effect on appearance of complaints in children with Hp infection.Material and Methods: Between January 2003 and December 2005,87 children with upper GI complaints and 95 children without upper GIcomplaints aged between 5-18 years were included. Hp infection wasdetected by Urea Breath Test (UBT) (Helicobacter Test Infai) in children withupper GI complaints. HpSA (Diagnostic Bioprobes Srl, Milano, Italy) andHpIgG (Radim, Roma, Italy) tests were applied to all the children. Two weekstreatment regimen of amoxicillin, clarithromycin and lansoprozole were givento the 34 Hp positive children with upper GI complaints. These children werere-evaluated 4-6 weeks after treatment with UBT, HpSA and HpIgG tests.Children with upper GI complaints were questioned about the characteristicsof their of complaints and family history. All children were evaluated aboutsocioeconomic characteristics.Results: In children with upper GI complaints sensitivity, specificity,PPV, NPV, false positivity and false negativity of HpSA test were found to be86%, 84.1%, 84%, 86%, 15.9% and 14% respectively. In children with upper67GI complaints sensitivity, specificity, PPV, NPV, false positivity and falsenegativity of HpIgG test were detected to be 76.7%, 90.9%, 89%, 80%, 9.1%and 23.3% respectively. In Hp positive children with upper GI complaintssensitivity, specificity, PPV, NPV, false positivity and false negativity of HpSAtest in determination of eradication after treatment were found to be 88.9%,84%, 66%, 95%, 16% and 11.1% respectively. In Hp positive children withupper GI complaints sensitivity, specificity, PPV, NPV, false positivity andfalse negativity of HpIgG test in determination of eradication after treatmentwere found to be 77.8%, 36%, 30%, 81%, 64% and 22.2% respectively.There was no significant difference in sensitivity, specificity, PPV, NPV, falsepositivity and false negativity of HpSA test in children with upper GIcomplaints 10 years age and >10 years age. The sensitivity of HpIgG test inchildren with upper GI complaints was lower in 10 years age group thoughinsignificantly. With the HpSA test, Hp positivity in children with upper GIcomplaints was found to be 50.5% and Hp positivity in children without upperGI complaints was found to be 18.9%. Among children with upper GIcomplaints, sleep pattern, eating habits and school life was found to beaffected at a higher rate in the ones who are Hp positive (p=0.01). Hpinfection was positive in 50.57% of children with upper GI complaints and in18.9% of children without upper GI complaints. Educational level of mothersand fathers were significantly lower in children with upper GI complaints(p=0.01 and p=0.00 respectively). There was no significant difference offamily history of peptic ulcer and gastritis in Hp positive children with upperGI complaints and Hp negative children without upper GI complaints. In Hppositive children with upper GI complaints eradication was achieved in 73.5%and compliance to treatment was 85.3%. Non-compliance to treatment wasobserved in 55.5% of children in whom Hp eradication could not be achieved.The rate of eradication failure after treatment in Hp positive children withupper GI complaints who were compliant to treatment were %11.7.Discussion and Conclusion: HpSA test can be used as anoninvasive method in diagnosis and treatment of Hp infection in different68age groups of children with upper GI complaints. Use of the HpIgG test as asingle noninvasive method in diagnosis of Hp infection may be problematicespecially in younger age groups because of the low sensitivity compared tothe HpSA test. It was detected that in our region, Hp infection is needed to beremembered as a potential etiology in differential diagnosis of children withupper GI complaints and that especially the educational level of the family isan important factor in appearance of the complaints. It was seen that, inorder to achieve success in Hp eradication, it is important to take precautionsthat will prevent non-compliance.