MCF-7 ve NIH-3T3 hücrelerinde quercetin (3,3',4',5,7 pentohidroksiflavon)'in telomeraz enzim aktivitesi yönünden etkilerinin tamoksifen ile kontrollü olarak değerlendirilmesi
Evalaution of effects of quercetin on telomerase activity compared by tamoxifen in MCF-7 and NIH-3T3 cell lines
- Tez No: 192342
- Danışmanlar: PROF.DR. AYŞE BAŞARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Kersetin, meme kanseri, tamoksifen, telomeraz aktivitesi, Quercetin, breast cancer, tamoxifen, telomerase activity
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
ÖZETKadınlarda sık görülen kanser tipi olan meme kanseri, kanser ölümleri arasındaikinci sıradadır. Genetiksel olarak bir çok anomali yanında, telomer ve telomeraz aktivitesindeolan anomaliler de, meme kanseri ve diğer bazı kanserlerden sorumludur. Kanserli dokularlayapılan çalışmalarda telomeraz aktivitesinde artış tesbit edilmiştir. Örneğin, memekarsinomalarının %73, hepatosellüler karsinomalarının %85 ve nöroblastomaların %94'ündetelomeraz aktivitesinin arttığı belirlenmiştir.Tamoksifen meme kanserinin hormonaltedavisinde kullanılan etkili bir ilaçtır. Bir flavonoid olan kersetin, kardiyovasküler koruma,anti-kanser ve anti-viral aktivite, anti-ülser, anti-allerjik ve anti-inflamatuar etki ve kataraktoluşumunu önlemek gibi, insan sağlığında bir çok yararlı etkiye sahiptir.Çalışmamızda, fare fibroblast hücre dizisi (NIH-3T3) ve östrojen reseptör pozitifmeme kanseri hücre dizisi (MCF-7)'nde, kersetin ve tamoksifenin telomeraz aktivitesi üzerineolan etkilerinin araştırılması amaçlandı.Flasklarda çoğaltılan hücreler, sayım ve santrifüjden sonra 24 kuyucukluplakalara, her kuyucukta 200.000 hücre olacak şekilde ekildi. 24 saat sonra kersetin vetamoksifenin 10, 50, 100 µM dozları, ayrı ayrı bu kuyucuklara uygulandı. Uygulamadan 48ve 72 saat sonra, hücre dizilerinden elde edilen hücre ekstraktlarında TeloTAAGGGPLUS PCR-ELİSA (Roche) kit metoduna uygun olarak, PCR ürünleri poliakrilamid jelde yürütüldü. Eldeedilen bantlar gümüş boyama yöntemi ile görünür hale getirildi. Bunu takiben telomerazaktivitesi, TeloTAAGGGPLUS PCR-ELİSA kiti kullanılarak ölçüldü.Sonuçta, kersetin ve tamoksifenin her ikisinin de, östrojen bağımlı olmayanNIH-3T3 hücre dizilerinde telomeraz enzim aktivitesini belirgin bir şekilde etkilemedikleri,buna karşın, östrojen bağımlı olan MCF-7 hücre dizilerinde, bu aktiviteyi baskıladıkları, bubaskılamada kersetinin, tamoksifen kadar etkili olmadığı belirlendi.
Özet (Çeviri)
SUMMARYBreast cancer is the most frequent cancer and the secand leading cause of mortality inwomen. Genetically besides so many anomali, the anomali which is observed in telomere andtelomerase activity, is responsible for breast cancer and other cancer. An increase in thetelomerase activity is found through the studies on cancer tissue. For example, it is found that,the telomerase activity has increased in 73% of breast carcinoma, 85% of hepatocellularcarcinoma and 94% of neuroblastomas. Tamoxifen, is an effective medicine used in thehormonal therapy of breast cancer. Quercetin which is a flavonoid has many beneficial effectson human health, including cardiovascular protection, anti-cancer activity and anti-viralactivity, anti-ulcer, anti-allergy and anti- inflammatory and cataract prevention.In our study, it is aimed to investigate the effects of quercetin and tamoxifen ontelomerase activity in mouse fibroblast cell line (NIH-3T3) and estrogen receptor positivebreast cancer cell line (MCF-7).Cells which are grown flasks, are settled in 24 well plates after counting andcentrifuge, in each well, there will be 200.000 cells/well. After 24 hour, 10, 50, 100 µM dosesof quercetin and tamoxifen are given wells. After 48 and 72 hours with the help of kit methodin cell exctract, TeloTAAGGGPLUS PCR-ELİSA(Roche), that are gotten from cell lines; PCRproducts are implemented in the polyacrilamide gel. Having bands, are made visible with thehelp of silver coating. After that, with the use of TeloTAAGGGPLUS PCR-ELISA, telomeraseactivity is measured.In conclusion, it is identified that, in estrogen-independent NIH-3T3 cell lines,quercetin and tamoxifen do not affect telomerase enzyme activities specifically, but theysuppress in estrogen-dependent MCF-7 cell lines , in this suppression, quercetin is not aseffective as tamoxifen.