Deneysel endotoksemik sıçanlarda vazoaktif intestinal peptid ve ginkgo biloba ektresinin karaciğer koruyucu etkinliği ve bu etkinlikte mast hücrelerinin rolü
Antioxidant and hepatoprotective activity of vasoactive intestinal peptide and ginkgo biloba extract in experimental endotoxemic rats and the role of mast cells on this activity
- Tez No: 192356
- Danışmanlar: PROF.DR. BİRKAN YAKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Morfoloji, Morphology
- Anahtar Kelimeler: Endotoksemik sıçan, Malondialdehit, Vazoaktif intestinal peptid, Ginkgobiloba, Mast hücreleri, Endotoxemic rat, Malondialdehyde, Vazoactive intestinal peptid, Ginkgo Biloba, Mastcells
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
IVDENEYSEL ENDOTOKSEM K SIÇANLARDA VAZOAKT F NTEST NAL PEPT D VEG NKGO B LOBA EKSTRES N N KARAC ĞER KORUYUCU ETK NL Ğ VE BUETK NL KTE MAST HÜCRELER N N ROLÜÖZETBu çalışmada deneysel endotoksemik sıçanlara Vazoaktif intestinal peptid (VIP) ve Ginkgo bilobaekstresi (EGb 761) verildi. Koruyucu etkinliği olduğu düşünülen bu maddelerin karaciğerüzerindeki etkisi ve bu etki ortaya çıkarken, mast hücrelerinin rolü araştırıldı.VIP, septik şokta mast hücrelerinden salınan kimyasal mediyatörlere karşı dokuların özgülreaksiyonlarını düzenlemektedir. Biz bu çalışmada VIP'in karaciğer koruyucu etkisini inceledik.Endotoksemik sıçanlarda serbest radikal oluşumu ve bunda bir Ginkgo biloba ekstresi olan EGb761'in rolü çok az çalışmada araştırılmıştır. Biyokimyasal takipte lipid peroksidasyonunun sonürünü olan malondialdehit (MDA) düzeyine baktık. Deney gruplarımız arasındaki MDA değerleriarasında anlamlı farklar ortaya çıktı. EGb 761, kontrol grubu I'e göre MDA değerini belirgin birşekilde düşürürken, VIP daha az düşürdü. Histolojik takipte ise dokuları toluidine blue ileboyayarak her bir gruptaki mast hücre sayısını saptadık. Gruplar arasında mast hücre sayısındafarklılık gördük. Endotoksemi sırasında gözlenen ven hasarı, hepatosit hasarı ve polimorfnüklearhücre infiltrasyonlarına rastlamadık.Elde ettiğimiz sonuçlar, Vazoaktif intestinal peptid ve Ginkgo biloba ekstresinin septik şoktedavisinde rolü olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
VANTIOXIDANT AND HEPATOPROTECTIVE ACTIVITY OF VASOACTIVEINTESTINAL PEPTIDE AND GINKGO BILOBA EXTRACT IN EXPERIMENTALENDOTOXEMIC RATS AND THE ROLE OF MAST CELLS ON THIS ACTIVITYABSTRACTIn this study it has administrated Vasoactive intestinal peptide (VIP) and Ginkgo biloba extract(EGb 761) to experimental endotoxemic rats. It is investigated the effect of the matter (Which isthought that it has a protective effect.) on liver and the role of mast cells when the effect come intobeing .In VIP septic shock it is regulated the specific reactions ıf the tissues to chemical mediators that arerelease from mast cells. In this study we have examined the liver protective effect of VIP. Thereactive oxygen species being in endotoxemic rats and the role of EGb 761which has a Gingkobiloba extract investigated in a few studys. In biochemical follow have looked to malondialdehyde(MDA) levels of the last production the lipid peroxidation. It has been significant differencesbetween our experimental groups?MDA levels. Although EGb 761, has decreased the MDA levelsclearlier than control group I, VIP has decreased less. the level of MDA I. In histologicalfollowing, we have found the number of mast cells in each groups by staining the tissue withtoluidune blue. We have seen different between groups. While endotoxemic observation we haven?tseen any vein damage and polymorfnuclear cell infiltration.Our results make thinking that Vazoactive intestinal peptide and Ginkgo biloba extract could have arole in septic shock.