Endotoksemi oluşturulmuş sıçanlarda propolisin karaciğer koruyucu etkinliğinin araştırılması
Hepatoprotective effect of propolis on endotoxemia induced by lps in rats
  1. Tez No: 311320
  2. Yazar: ZÜLEYHA DOĞANYİĞİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİRKAN YAKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Endotoksemi, LPS, Karaciğer, Propolis, MDA, GTS, Endotoxemia, LPS, Liver, Propolis, MDA, GTS
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Endotoksik şok hipotansiyon, zayıf doku perfüzyonu ve çoklu organ yetmezliği ile karakterize edilen ve yatan hastalarda ölüme neden olan etkenlerin başında gelen ciddi bir komplikasyondur. Başta lipopolisakkarit (LPS) olmak üzere endotoksinler tarafından oluşturulan endotokseminin patofizyolojik mekanizmalarının anlaşılmasında ve tedavisinde pek çok strateji geliştirilmesine rağmen, hala yoğun bakım ünitelerinin büyük bir problemidir. Bu araştırma da son yıllarda antibakteriyel, antioksidan, antiinflamatuvar ve antitümoral etkinliklerine dair çok sayıda araştırmaya konu olan propolisin sıçanlarda oluşturulacak deneysel endotoksemideki karaciğeri koruyucu etkinliğini belirlemek amaçlanmıştır.Çalışmada, Sprague dawley türü (200-300gr ağırlığında) dişi sıçanlar kullanılmıştır. Her birinde on tane olmak üzere sıçanlar yedi gruba ayrılmıştır. Kontrol grubunun dışındaki gruplar da LPS'nin dozuna ve propolisin önce ve sonra verilmesine göre düzenlenmiştir.Alınan dokularda yapılan histolojik değerlendirmeler sonucunda LPS uygulanan gruplarda kontrol grubuna göre vasküler konjesyon, nötrofil infiltrasyonu, Kuppfer hücre aktivasyonu ve nekroz olmak üzere ciddi doku hasarı izlenmiş, propolisin önce verildiği gruplarda bu hasarın azaldığı görülmüştür. Ayrıca LPS uygulaması, mast hücre sayısını da kontrol grubuna göre anlamlı bir şekilde artırmıştır. LPS uygulaması, Malondialdehit (MDA) düzeylerini kontrole göre anlamlı bir şekilde yükseltmiş propolis verilmesi ise bu artışı hafifletmiştir. Doku örneklerinden elde edilen DNA'lar da Global DNA metilasyon düzeyi de LPS uygulaması ile azalırken propolis verilen gruplarda kontrole yakın bulunmuştur. Kan örneklerinde RAPD profilleri aracılığı ile genomik stabilite değerleri (GTS) incelenmiş ve LPS'nin genomik stabiliteyi azalttığı, tek başına propolis verilen grupta genomik stabilite değerinin kontrolle aynı olduğu ve LPS uygulamasından önce propolis verilen gruplarda genomik stabilite değerlerinin tekrar arttığı görülmüştür.Bu çalışmanın sonuçları LPS ile oluşturulan endotoksemi sonucunda karaciğer de oluşan hasara karşı propolisin koruyucu rolünün olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Endotoxemic shock, characterized by hypotension, poor tissue perfusion and multi-organ dysfunction is a serious complication and one of the leading causes of death in hospitalized patients. It is induced by endotoxins, particularly lipopolysaccharide (LPS). The incidence of septic shock still remains high, despite of antibiotic therapy and intensive care management. We aimed in this study that hepatoprotective effect of Propolis on endotoxemia in rats. In recent years, propolis which are antibacterial, antioxidant, antiinflammatory and antitumoral effects has subjected many biological researchs.Seventy female Sprague dawley rats (200?300 g) were randomly divided into seven equal groups. There are ten rats in each group. In groups exculute of control groups LPS dose and propolis are have been regulated according to before or after their treatmentsLivers from control animals showed no morphological abnormalities. However, in rats that received LPS, vascular congestion and necrosis, as well as neutrophil infiltration, Kuppfer cell activation were observed in liver tissues. Propolis treatment significantly attenuated liver damage in LPS-induced endotoxemic rats. Application of LPS has significantly increased the number of mast cell compared with control group. The levels of MDA was increased in liver of rats treated with LPS. Propolis has been significantly reduced this increase. LPS treatment group the genome methylation level was less than the control group. Compared with the control group, there was no significant difference to the genome methylation levels in propolis treatment group. DNA qualitative analysis indicated an decrease in the stability of the DNA purified from the LPS exposed blood cells. Results indicate that changes in RAPD profiles after LPS treatment include modifications in bands by comparison with control and propolis group. Genomic template stability (GTS) was increased in group applied prior of propolis. In conclusion, the present study showed that LPS induced damage in the blood and tissue DNA, and alterations of lipid peroxidation in liver of rats. Propolis treatment protected against the toxic effects induced by LPS