Besi bıldırcını yemlerine bor ilavesinin performans ve bazı kan parametrelerine etkisi
The influence of dietary boron supplementation on performance and some blood parameters in quails
  1. Tez No: 192359
  2. Yazar: NURKAN KARABULUT
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MERYEM EREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Quail, Boron, Blood parameters, Performance
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
BES BILDIRCINI YEMLER NE BOR LAVES N N PERFORMANS VEBAZI KAN PARAMETRELER NE ETK SÖZETBu çalışmada, besi bıldırcınlarında yeme ilave edilen bor'un canlı ağırlık, yem tüketimi,yemden yararlanma, kemik metabolizması ile doğrudan ilişkili serum kalsiyum, fosfor vemagnezyum düzeyleri ile alkali fosfataz aktivitesinde meydana getirebileceği değişimleraraştırılmıştır.kiyüz seksen adet günlük besi bıldırcını (Coturnix coturnix Japonica) 4 tekrarlı 5 grubaayrılmış, 0, 10, 60, 120 ve 240 mg/kg düzeylerinde bor ilave edilen yemlerle 35 günlükolana kadar beslenmiştir. Deneme süresince haftada bir canlı ağırlık ve yem tüketimibelirlenerek yemden yararlanma oranı hesaplanmıştır. Deneme sonunda her bir gruptan 20hayvandan alınan kanlardan kazanılan serumların kalsiyum, fosfor ve magnezyumdüzeyleri ile alkali fosfataz aktivitesi belirlenmiştir.Çalışmada tüm deneme gruplarında canlı ağırlık, canlı ağırlık kazancı düştü ve yemdenyararlanma oranı olumsuz etkilenmiştir. Yem tüketimi ise 240 mg/kg bor verilen gruptaönemli düzeyde azalırken, diğer gruplarda değişmemiştir.Serum kalsiyum düzeyleri tüm deneme gruplarında, fosfor düzeyleri 120 ve 240 mg/kg vemagnezyum düzeyleri de 60, 120 ve 240 mg/kg bor verilen gruplarda düşerken, serumalkali fosfataz aktivitesinde herhangi bir değişim gözlenmemiştir.Sonuç olarak, besi bıldırcınlarının yemlerine ilave edilen bor'un besi performansı olumsuzetkilemesi yanısıra, serum kalsiyum, fosfor ve magnezyum düzeylerini de düşürdüğübelirlenmiştir.Anahtar sözcük: Bıldırcın, Bor, Kan Parametreleri, Performans
Özet (Çeviri)
THE INFLUENCE OF DIETARY BORON SUPPLEMENTATION OFPERFORMANCE AND SOME BLOOD PARAMETERS IN QUAILSABSTRACTThis study was conducted to investigate the effects of dietary boron supplementation onperformance, live weight, feed consumption, feed efficiency, serum calcium, phosphorus,magnesium concentrations and alkaline phosphatase activity related to bone metabolism inquails.Two hundred and eighty, day old Japanese quails (Coturnix coturnix Japonica) weredivided into 5 groups with 4 replicates and they were fed 0, 10, 60, 120 or 240 mg/kg boronsupplemented diets until 35 days of age.Live weight and feed consumption were recorded and feed efficiency was calculated atweekly intervals. At the end of the study, a total of 20 blood samples were collected fromeach group and serum calcium, phosphorus, magnesium concentreations and alkalinephosphatase activity were determined.In this study, live weight, live weight gain decreased and feed efficiency were depressedin all treatment groups. Feed consumption decreased significiantly in 240 mg/kg boronsupplemented group, while no differences were determined in the other groups. Serumcalcium concentrations decreased in all groups, phosphorus concentrations decreased in120 and 240 mg/kg boron supplemented groups and magnesium concentrations decreased60, 120 or 240 mg/kg boron supplemented groups. No changes were observed in serumalkaline phosphatase activity.In conclusion, in this study boron supplementation to quail diet adversely affectedperformance and decreased serum calcium, phosphorus and magnesium concentrations.