Tip 1 diabetes mellituslu çocuklarda gastroparezi, glisemik kontrol ve helicobacter pylori enfeksiyonu ilişkisi
Relationship between gastroparesis, glisemic control and helicobacter pylori infection in children with type 1 diabetes mellitus
- Tez No: 192358
- Danışmanlar: DOÇ.DR. DURAN ARSLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Tip 1 Diabetes Mellitus, mide boşalma zamanı, Diyabetik gastroparezi, Elektrogastrografi, Helicobacter pylori.iv, Diabetes mellitus, gastric emptying time, diabetic gastroparesis, electrogastrography, Helicobacter pylorivi
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZETAmaç: Bu çalışmada Tip 1 Diabetes Mellitus (DM) hastalığı tanısı ile takipte olan çocuklardagastroparezinin saptanması, glisemik kontrol ile gastroparezi arasındaki ilişki ve Helicobacterpylori enfeksiyonunun Diabetes mellitus hastalığının bir komplikasyonu olan gastroparezi ileilişkisinin gösterilmesi amaçlandı.Gereç ve yöntemler: 5 yıldan daha uzun süredir Tip 1 DM tanısı ile takip edilen hastalar veyaş, cins, vücut kütle indeksi benzer sağlıklı çocuklar çalışmaya alındı. Hasta ve kontrolgrubunda standart test yiyeceği sonrasında sintigrafik yöntem ile mide boşalma zamanı, açlıkve tokluk döneminde EGG ile midenin miyoelektriksel aktivitesi değerlendirildi. Hasta vekontrol grubundan alınan gaita numuneleri -20 0C'de testin çalışılacağı güne kadar muhafazaedildi. Gaitada HP antijeni varlığı değerlendirildi. Sintigrafik yöntem esnasında 0, 30, 60, 90.dakikalarda kan şekeri ölçümleri yapıldı. Hastaların son 1 aylık dönemdeki üst GİSsemptomları sorgulandı. Hastaların son 1 yıldaki glisemik kontrolleri kan şekeri ve HbA1cortalamaları alınarak değerlendirildi.Bulgular: Hasta grubunun % 70'inde üst GİS semptomları vardı. Karın ağrısı en sıkkarşılaşılan semptom idi (%42). Diğer semptomlar açısından her iki cinsiyet arasında anlamlıfarklılık yokken, şişkinlik kız hastalarda anlamlı olarak sık saptandı. Mide boşalma zamanı(MBZ) diyabetik hastaların % 51,6'sında uzamış olarak saptandı. MBZ ile yaş, diyabet süresi,cinsiyet, glisemik kontrol, BMI arasında anlamlı ilişki saptanmadı. Açlık dönemindedakikadaki döngü sayısı kontrol grubu ile kıyaslandığında hasta grubunda anlamlı azalmışbulundu. Bulantı ve erken doygunluk şikayeti olan hastalarda MBZ belirgin olarak uzamışsaptandı. Hasta grubunda HP pozitif olanlarda midenin dakikadaki döngü sayısı belirginiiiartmış saptandı. Semptomu olan ve olmayan hastaların MBZ ve açlık ve tokluk dönemindekiEGG verileri ile HP pozitifliği arasında anlamlı farklılık saptanmadı.Sonuç: Diyabetik hastalarda gastroparezi uzun dönem takipte sık karşılaşılan birkomplikasyondur. Açlık döneminde elde edilen EGG verileri sintigrafik yöntem ileuyumluluk göstermesinden dolayı non invazif bir tetkik olduğu için kullanılabilir. HPpozitifliği ile semptomlar ve MBZ'nı arasında ilişki yoktu. Bulantı ve erken doygunlukşikayetleri uzamış MBZ ile ilişkili bulundu.
Özet (Çeviri)
SUMMARYAim: Gastroparesis dependent on autonomic neuropathy is one of the long-termcomplications of diabetes and Helicobacter pylori (Hp) infection is thought responsible forsymptoms of upper gastrointestinal system because of frequently seen infections in diabeticpatients. We investigated glycemic control and the relation of symptoms and gastroparesisand also Hp infection in patients with type 1 diabetes mellitus, recruited from our department.Gastroparesis was evaluated by gastric emptying time and electrogastrography (EGG).Patients and Method: The study was performed on children with type 1 diabetes mellitusfollowed more than five years and healthy children with similar age, gender and body massindex. Gastric emptying time by scintigraphic method after standard test meal and gastricelectrical activity by EGG during fasting and satiety periods were evaluated. The infection ofHp was evaluated by existence of Hp antigen in stool. The blood sugar levels were measuredat 0, 30, 60, 90, and 120 minutes of scintigraphic method. Upper gastrointestinal symptomswere asked in the last one month period. The glycemic controls of patients were evaluated bythe means of blood glucose and HbA1c levels in the last one year period.Findings: The frequency of upper gastrointestinal symptoms was found 80 %. Abdominalpain was most frequently seen symptom (42 %). Abdominal fullness was frequently seen ingirls significantly when there was no significant difference for other symptoms betweengenders. Gastric emptying delay was found 51.6 %. There was no significant relation betweengastric emptying delay and age, diabetic period, gender, glycemic control and BMI. Thevcycles per minute was decreased significantly when compared with control group duringfasting. Gastric emptying delay was evident in patients with vomiting and early satiety. Theincrease of cycles per minute was evident in Hp-positive patients. There was no significantdifference between gastric emptying times, EGG data during fasting and satiety and Hpinfection in patients with symptoms or no symptoms.Results: Gastroparesis is frequently seen complication in following up of diabetic patients.EGG data in fasting period can be usable because of it is non invasive method and alsoappropriate to scintigraphic method. There is no relation between the Hp infection andsymptoms and gastric emptying time. The complaints of vomiting and early satiety are relatedwith gastric emptying delay.