Aktif ve kronik akciğer tüberkülozlu hastalarda oksidatif DNA hasarının araştırılması
The investigation of oxidative DNA damage in active and chronic lung tuberculosis
  1. Tez No: 192411
  2. Yazar: NİYET COŞAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ABDURRAHİM KOÇYİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Göğüs Hastalıkları, Biochemistry, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Akciğer Tüberkülozu, DNA hasarı, Protein oksidasyonu, Totaloksidant seviye, Total antioksidan kapasite, Malondialdehid ve Oksidatif stress index, Lung Tuberculosis, Oxidative DNA damage, Protein oxidation, Totaloxidant status, Total antioxidant status, Malondialdehyde, Oxidative stress indexi
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZETAKT F VE KRON K AKC ĞER TÜBERKÜLOZLU HASTALARDAOKS DAT F DNA HASARININ ARAŞTIRILMASINiyet COŞARBiyokimya, Yüksek Lisans TeziAkciğer tüberkülozu M. Tüberkülosis'in neden olduğu kronik birenfeksiyon hastalığıdır. Tüm dünya nüfusunun yaklaşık üçte biri tüberküloz basiliile infektedir ve her yıl 8 milyon yeni hasta ortaya çıkmakta ve 3 milyon kişitüberkülozdan ölmektedir. Enflamasyona yanıt olarak tüberkülozlu hastalardabasilin öldürülebilmesi için vücut savunma sistemi tarafından reaktif oksijen venitrojen türleri (ROS ve RNS) üretilmektedir. Yapılan epidemiyolojik çalışmalarda,aktif ve kronik akciğer tüberkülozlu hastalarda akciğer kanseri riskinin anlamlı birşekilde yükseldiği bildirilmiş fakat etiyopatogenezi ile ilgili yeterince araştırmayapılamamıştır. Çalışmada, kronik akciğer tüberkülozlu hastalarda mononükleerhücre DNA hasarı ile oksidatif stress parametreleri olan plazma total oksidatif durum(TOS) total antioksidatif durum (TAK), protein oksidasyonu (PO), malondialdehit(MDA) seviyeleri ölçüldü. TOS/TAK oranı oksidatif sıtres indeksi (OS ) olarakhesaplandı. DNA hasarını ölçmek için Comet Assay (single cell gel electrophorezis)yöntemi kullanıldı. Hasta grubunda mononükleer lökosit DNA hasarı, MDA, TOS,PO ve OS seviyelerinin kontrol grubundan yüksek olduğu (sırasıyla; ( p= 0.003, p=0.001, p= 0.001, p= 0.011 ve p= 0.001) TAK seviyeleri ise kontrol grubuna göredüşük bulundu (p=0.001). Hasta grubunda mononükleer lökosit DNA hasarı ileMDA, PO, TOS ve OSI seviyeleri arasında pozitif (sırasıyla; p= 0.003, r= 0.225; p=0.001, r= 0.521; p= 0.001, r= 0.509; p= 0.001, r=0.499), TAK arasında negatif birilişki vardı (p= 0.001, r= -0.435). Bulgular, kronik akciğer tüberkülozundaenflamasyona bağlı olarak defans mekanizması ROS ve RNI'nın arttığını, ancaküretilen radikallerin mikroorganizmayı öldürürken konakçının sağlıklı hücrelerininDNA' larında da hasara neden olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe Investigation of Oxidative DNA Damage in Active andChronic Lung TuberculosisNiyet COŞARBiochemistry, Master ThesisLung Tuberculosis (LTB) is a chronic bacterial infectious disease caused by the M.Tuberculosis. one-third of the world's population is infected withNearlyTuberculosis (TB), in the world. Every year, there were an estimated 8 million casesof tuberculosis and 3 million deaths worldwide. Reactive oxygen and nitrogenspecies (ROS and RNS) are produced during an inflammatory response by hostdefense mechanisms of the body to kill the bacteria in patients with tuberculosis. Ithas been reported that the risk of lung cancer is increase significantly in patients withactive and chronic lung TB but, it has not been researched enough to explore thepathogenesis of it. In this study, plasma protein carbonyl (PO), malondialdehyde(MDA) and total oksidant status (TOS) concentrations were measured to determineoxidative status and total anti-oxidative capacity (TAC) in plasma was measured todetermine anti-oxidative status. The per cent ratio of TAC to total peroxide level wasaccepted as the oxidative stress index (OSI). We found that the mean values ofmononuclear leukocyte DNA damage and MDA ,TOS, PO concentrations and OSIwere significantly higher in TB patients than in the control group ( p= 0.001, p=0.005, p= 0.001, p= 0.022 and p= 0.001; respectively) and TAC levels of the patientswere significantly lower than in the control group (p= 0.001). There weresignificantly positive correlation between DNA damage and MDA, PO, TOS andOSI (p= 0.003, r= 0.225; p= 0.001, r= 0.521; p= 0.001, r= 0.509; p= 0.001, r=0.499,respectively), and a negative correlation between TAC and DNA damage (p= 0.001,r= -0.435) in the patient group. These findings support the notion that ROS and RNIproduced by the organism as a defense strategy may amplify the antibacterial activityin patients with tuberculosis. However, these intermediates not only cause the killingof the basil but also induce oxidative damage in non-infected cells.