Thymoquinon'un deneysel astım modelinde antiastmatik etkisinin araştırılması
Investigation of antiasthmatic effect of thymoquinon in experimental asthma model
  1. Tez No: 192425
  2. Yazar: NERİMAN ÖZCAN ( ŞAHİN )
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SEYFULLAH OKTAY ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Thymoquinon (TQ), Deneysel Astım Modeli, Ovalbumin(OVA), Bronkoalveolar Lavaj Sıvısı( BAL), Rat, Thymoquinon (TQ), Experimantal Asthma Model, Ovalbumin (OVA), Bronkoalveolar Lavage Fluide( BALF), Rat
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziTHYMOQUINON'UN DENEYSEL ASTIM MODEL NDEANT ASTMAT K ETK S N N ARAŞTIRILMASINeriman ÖZCAN ŞAH NZonguldak Karaelmas ÜniversitesiSağlık Bilimleri EnstitüsüFarmakoloji Anabilim DalıTez Danışmanı: Doç.Dr. S. Oktay ARSLANHaziran 2006, 68 sayfaNigella sativa (NS) tohumları ve bu tohumlardan elde edilen yağ geleneksel olarakhalk arasında yıllardır astım ve bazı inflamatuvar hastalıkların tedavisinde kullanılagelmiştir. Thymoquinon (TQ) bu tohumların uçucu yağından elde edilen en büyük veen etkin kimyasal yapıdır. Bu çalışmada, Ovalbumin (OVA) ile duyarlı halegetirilmiş ratlara OVA ile provake edilmeden 48, 24 ve 0.5 saat önce TQ (3, 10, 30mg/kg, i.p.) uygulanmıştır. TQ'un 10 mg/kg dozdaki bulgularında, BAL sıvısındakitotal beyaz hücre sayısı istatistiksel olarak Grup 2 ile karşılaştırılmıştır. Grup 2 deBAL sıvısındaki total beyaz hücre (1700 ± 129) ve Eozinofil (298 ± 21 ) değerleribulunmuşken, TQ 10 mg / kg dozda BAL daki total hücre sayısı (775 ± 179) veEozinofil (55 ± 22)değerlerinde kaydedeğer bir farklılık bulunmuştur. TQ'un 30mg/kg dozunda BAL sıvısındaki total beyaz hücre (517 ± 104 ), eozinofil (43 ± 8)değerleri bulunmuş ve akciğerlerdeki BAL sıvısında total beyaz hücre sayısınıönemli ölçüde azalttığı, ancak 3 mg/kg dozun BAL sıvısındaki total beyaz hücreiiiÖZET (devam ediyor)(1375 ± 201), eozinofil (166 ± 30) değerleri ile önemli bir değişiklik meydanagetirmediği bulunmuştur. TQ ile bulunan sonuçlar, bir lökotrien reseptör antagonistiolan Montelukast'ın 6.6 mg/kg doz ile bulunan sonuçlara yaklaşık değerlerbulunmuştur. Bu bulgular, astım semptomlarının oluşmasında rolü olan lökotrienlerekarşı TQ' nun baskılayıcı bir etkisi olabileceğini düşündürmektedir. Belki TQ,araşidonik asitten lökotrienlerin oluşmasına giden yolda 5-OH lipooksijenazenzimini inhibe ediyor olabilir. Bütün bu antiastmatik etkiyi, en önemli özelliği olanantioksidan ve antihistaminik etkileriyle de destekliyor olabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTM.Sc.ThesisINVESTIGATION OF ANTIASTHMATIC EFFECT OFTHYMOQUINON IN EXPERIMENTAL ASTHMA MODELNeriman ÖZCAN ŞAH NZonguldak Karaelmas UniversityInstitute of Health SciencesDepartment of PharmachologyThesis Advisor: Assoc. Doç.Dr. S.Oktay ArslanJune 2006, 68 pageNigella Sativa seeds and it?s oil have been used traditionally in overcame of asthmaand inflammatory diseases for many years. Thymoquinon (TQ) is a major contentfrom the volatile oil of this seeds. In this study, rats were sesitized and provoked byovalbumin (OVA). TQ ( 3, 10 and 30 mg/kg ) administrated before provocation (at48, 24 and 0.5 h) OVA has clearly increased the total cells in Broncho AlveolarLavage Fluid (BALF) and eosinophile counts ( 1700 ± 129 and 298 ± 21,respectively). TQ (10 and 30 mg/kg) has significantly decreased the increased cellcounts in BALF (for total cells; 775 ± 179 and 517 ± 104, for eosinophile; 55 ± 22and 43 ± 8, respectively). Montelucast (6.6 mg/kg) has also inhibited the migrationof inflammatory cells in BALF, as the similar to the dose of 10 mg/kg of TQ.Inconclision, TQ is reducing, the dose manner, the migration of inflammatory cells inBALF after the OVA provocation in sensitized rats. Thus, TQ may be a choice inthe treatment of asthma. TQ might be inhibited the 5-OH lipooxygenase enzyme invABSTRACT (continued)the pathway leukotriene of arachidonic acid and also the anthiasthmatic effect mightbe supported with the it?s anthioxydant and anthihistaminic effect.