Kayseri eczacılık tarihi ve eczacılık işletmelerinin Kayseri sosyal yaşamı ve ekonomisine katkıları üzerinde bir çalışma
A study on history of pharmacy of Kayseri and contributions of pharmaceutical enterprises on social life and economy of Kayseri
- Tez No: 192451
- Danışmanlar: PROF.DR. ERİŞ ASİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Eczacılık işletmeleri, eczacılık işletmelerinin Kayseri'yekatkıları, Kayseri eczacılık tarihi, Kayseri ekonomisi, Kayseri'de sosyal yaşam118, Contributions of pharmaceutical enterprises to Kayseri, economy ofKayseri, history of pharmacy of Kayseri, pharmaceutical enterprises, social life inKayseri119
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eczacılık İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
ÖZETKayseri Eczacılık Tarihi ve Eczacılık İşletmelerinin Kayseri Sosyal Yaşamı veEkonomisine Katkıları Üzerinde Bir ÇalışmaHazırlanan bu tezle Kayseri'deki eczacılık kurumunun tarihsel gelişim süreci içindeilin sosyal ve ekonomik yaşamına olan katkıları incelenmiştir. Bu kapsamdaaralarında konuyla ilgili daha önce yapılan bilimsel çalışmalar, ticaret yıllıkları,devlet salnameleri, almanaklar, vergi kayıt defterleri, Türk Eczacıları Birliği, 2.Bölge Ankara Eczacı Odası, 12. Bölge Kayseri Eczacı Odası'ndan temin edilenarşiv belgeleri ve konuyla ilgili olabileceği düşünülen tüm kişiler ve kurumyetkilileriyle yapılan görüşmelerin de bulunduğu materyal kendi içindesınıflandırılmış; sınıflandırılan materyal ciddi bir şekilde değerlendirilerek sonuçlaravarılmaya çalışılmıştır.Araştırmanın sonucunda ilde, döneminin en gelişmiş bir sağlık ve eğitim kompleksiolan Gevher Nesibe Darüşşifası ve Tıp Medresesi'nin kuruluşundan başlayarak(1206) ciddi bir eczacılık kurumunun mevcut olduğu, bu kurumun 1972'de açılanTürk Eczacıları Birliği 12. Bölge Kayseri (Niğde-Yozgat) Eczacı Odası ve 2003'temerhum Ecz. Mustafa Kılıçer'in ailesi tarafından yaptırılarak ErciyesÜniversitesi'ne bağışlanan ve 2005 yılında eğitim-öğretime başlayan MustafaKılıçer Eczacılık Fakültesi ile daha da geliştiği saptanmıştır.Nisan 2006 tarihi itibariyle Kayseri'de 11 ecza deposu, 253'ü merkezde ve 90'ıilçede olmak üzere toplam 343 eczane ve 376 eczacının bulunduğu; ilde ortalama3206 kişiye 1 eczane, 1646 kişiye 1 uzman hekim ve 2411 kişiye bir pratisyenhekim düştüğü; ayrıca ecza depoları ve eczacıların da her yıl gelir vergisirekortmenleri ilk 50 ve ilk 100 listesinde yerlerini aldıkları tespit edilmiştir.Kayseri'de eczacılık kurumunun geçmişinde olduğu gibi bugün de büyük bir ivmeile ilerlediği, ilin sosyal yaşamına ve ekonomisine de ciddi katkılar sağladığıanlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARYA Study on History of Pharmacy of Kayseri and Contributions ofPharmaceutical Enterprises on Social Life and Economy of KayseriThis study examines the historical development of pharmacy in Kayseri and itssocial and economic contributions to the province. Any and all material deemedpotentially relevant to this topic was classified and carefully evaluated, includingprevious studies, trade yearbooks, government yearbooks, almanacs, tax registries,archival documents from the Turkish Pharmacists? Association, Ankara Chamber ofPharmacists, Kayseri Chamber of Pharmacists, and interviews with individuals andinstitutional officials.It was concluded that pharmaceutical activity in Kayseri, beginning in 1206 with thefounding of the Gevher Nesibe Dar?us-sifasi, which was the most advanced healthand educational complex of that time, has continued to develop through theestablishment of the Kayseri Chamber of Pharmacists in 1972 and Mustafa KılıçerFaculty of Pharmacy, constructed and donated to Erciyes University in 2003 by thefamily of the deceased pharmacist Mustafa Kılıçer, which began offering instructionin 2005.As of April 2006, in Kayseri, there are 11 drug warehouses and 343 pharmacies(253 in the centre and 90 in rural areas), with 376 pharmacists. Provincial estimatesdetermined that there are 3206 people per pharmacy, 1646 people per specialistdoctor, increasing to 2411 people per general practitioner. In addition, every yeardrug warehouse owners and pharmacists place in the top 50 and top 100 lists inregard to income tax.Today, as in the past, the pharmacy profession in Kayseri is progressing rapidly, andit continues to make significant contributions to the social life and economy of theprovince.