Prediyabetik bireylerde tip 2 diyabet gelişiminin engellenmesi için verilen yaşam tarzı değişikliklerine hasta uyumunu etkileyen faktörlerin saptanması
Factors that effects the adherence to the lifestyle changes which prevents type 2 diabetes progression in prediabetic patients
- Tez No: 192455
- Danışmanlar: PROF.DR. DİLEK GÜLDAL, PROF.DR. SENA YEŞİL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Prediabetes, lifestyle changes, family practitioner
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
T.C.DOKUZ EYLÜL ÜN VERS TESTIP FAKÜLTESA LE HEK ML ĞANAB L M DALIPRED YABET K B REYLERDET P 2 D YABET GEL Ş M N NENGELLENMES Ç N VER LEN YAŞAMTARZI DEĞ Ş KL KLER NE HASTA UYUMUNUETK LEYEN FAKTÖRLER N SAPTANMASIDR. DEN Z BESLERUZMANLIK TEZZM R- 2006T.CDOKUZ EYLÜL ÜN VERS TESTIP FAKÜLTESA LE HEK ML ĞANAB L M DALIPRED YABET K B REYLERDET P 2 D YABET GEL Ş M N NENGELLENMES Ç N VER LEN YAŞAMTARZI DEĞ Ş KL KLER NE HASTA UYUMUNUETK LEYEN FAKTÖRLER N SAPTANMASIUZMANLIK TEZDR. DEN Z BESLERIIÖnsözAile Hekimliği Anabilim Dalı'nda çalışmaya başladığım ilk günden itibaren banabilgi yanı sıra güç veren sayın hocalarım Yrd. Doç. Dr. Nilgün Özçakar ve Yrd. Doç. Dr.Vildan Mevsim'e teşekkür ediyorum. Yepyeni bir bölüm olmanın verdiği sıkıntıları kendiözveri ve katkılarıyla aşmama yardımcı olan sayın Prof. Dr. Dilek Güldal'a teşekkürlerimisunarım. Çalışmamın planlanmasındaki yardımları için Prof. Dr. Gül Ergör'e, hastalarınyönlendirilmesi ve önerileri için Endokrinoloji bilim dalı başkanı Prof. Dr. Sena Yeşil veekibine teşekkür ediyorum. Eğitimimde katkısı olan tüm hocalarıma ve bilgilerinipaylaşmaktan kaçınmayan, hekimlik mesleğinin inceliklerini gösteren tüm meslektaşlarımateşekkür ediyorum.Bu zorlu yolda, kendi yoğun çalışma temposuna rağmen beni hiç yalnız bırakmayaneşim Dr. Evren Besler'e teşekkür ediyorum. Bugünlere gelmemde hiçbir fedakârlıktankaçınmayan ve her zaman destek olan, eğitici kimlikleri ve aydın görüşleri ile doğrularıbulmamda bana ışık tutan, anne ve babama, eğitimim sırasında yaşadığım tüm zorluklararağmen bana gülmeyi hatırlatan ablam ve kardeşime teşekkür ediyorum. Her zaman kaçıpsığınabildiğim, tüm dertlerimi dinleyen, birkaç savaş ve birçok zorluğu atlatmış olan ailemizinçınarı anneanneme, bizlere verdiği emekler adına bu tezi ilk eserim olarak armağan etmeyi,karşılığı olamayacağını bilmeme rağmen, uygun görüyorum.Dr. Deniz Besler10-04- 2006IIIÇ NDEK LER1. Giriş 32. Amaç 43. Genel Bilgiler 51. Diyabetes Mellitusun Tarihçesi 52. Diyabetes Mellitusun Etiyolojik Sınıflandırması 63. Tip 1 Diyabetes Mellitus 74. Tip 2 Diyabetes Mellitus 85. Gestasyonel Diyabetes Mellitus 116. Bozulmuş Glukoz Toleransı (BGT) ve Bozulmuş AçlıkGlukozu (BAG) 127. Prediyabet 138. Epidemiyoloji 149. Obezite 1710. Diyabet ve Ekonomi 1711. Diyabeti Önleme veya Geciktirme Girişimleri 1912. Diyabet Önlenebilir Bir Hastalıktır 2113. Diyabetik Hastalar çin Diyetin Özellikleri 2314. Fizik Aktivitenin Arttırılması Ve Egzersiz Önerileri 2515. Diğer Öneriler 264. Gereç ve Yöntem 284.1. statistiksel Analiz 335. Bulgular1. Yaş 342. Cinsiyet 353. Medeni Hal 354. Öğrenim Durumu 365. Çocuk Sayısı 366. Menstrüel Siklus 367. Gestasyonel Diyabet 378. Çocukluk Çağında ve Adolesan Çağda Kilo Durumu 379. Geçirilmiş Ameliyat 37IV10. Aile Öyküsü 3811. Aile ile Yaşanan Dönemdeki Alışkanlıklar 3912. Çalışma Başlangıcında Yaşam Biçimleri 4013. Çalışma Başlangıcında Hastaların Kullandıkları laçlar 4314. Çalışma Başlangıcında Ölçülen Veriler 4415. Başlangıçtaki Biyokimyasal Veriler 4516. Anket Sonuçları 4617. Çalışma Sonunda Ölçülen Veriler 4918. Başlangıçtaki Değerler ve Son Değerler Arasındaki Fark 5019. Diyabet Tanısı Alan Hastaların Özellikleri 5120. Çalışma Sonunda Biyokimyasal Veriler 526. Tartışma 557. Sonuç ve Öneriler 618. Kaynaklar 62Ek 70VTABLO L STESTablo 1: Glukoz Hemostazis Spektrumu Ve Diyabetes Mellitus 10Tablo 2: ADA kan glukoz düzeyi ölçütleri 11Tablo 3: Yönlendiren Birimler 28Tablo 4: Yaş Gruplarına Göre Dağılım 34Tablo 5: Cinsiyet 35Tablo 6: Medeni Hal 35Tablo 7: Öğrenim Durumu 36Tablo 8: Kadınların Menapoz, GDM, ri Bebek Doğurma Öyküleri 37Tablo 9: Aile Öyküsü 38Tablo 10: Aile le Yaşanan Dönemdeki Alışkanlıklar 39Tablo 11: Çalışma Başlangıcında Hastaların Kullandıkları laçlar 43Tablo 12: Çalışma Başlangıcında Ölçülen Veriler 44Tablo 13: Başlangıç Biyokimyasal Verileri 45Tablo 14: Anket Sonuçları 46Tablo 15: Çalışma Sonunda Ölçülen Veriler 49Tablo 16: Başlangıçtaki Değerler Ve Son Değerler Arasındaki Farklılık 50Tablo 17: Diyabet Tanısı Alan Hastaların Özellikleri 51Tablo 18: Diyabet Gelişen Hastaların Özellikleri 51Tablo 19: Çalışma Sonunda Biyokimyasal Veriler 52Tablo 20: Antihiperlipidemik laç Kullanmayan Hastaların Lipid Değerleri 53Tablo 21: Kontrol Grubunda Antihiperlipidemik laç Kullanmayan HastalarınLipid Değerleri 54ŞEK L L STESŞekil 1: Prediyabetik hastalar için izlenecek yol 14Şekil 2: Dünyada Tahmini Diyabetli Hasta Sayısı 15Şekil 3: Tip 2 Diyabet Pandemisinin Nedenleri 16Şekil 4: Hastaların Çalışmaya Katılımı ile lgili Akış Şeması 30Şekil 5: Yaş Dağılımı 56VIKISALTMALARADA: Amerikan Diyabet BirliğiAKŞ: Açlık kan şekeriBGT: Bozulmuş glukoz toleransıBAG: Bozulmuş açlık glukozuCDC: Centers For Disease ControlDEÜTFH: Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi HastanesiDPP: Diabetes Prevention ProgramFDA: Food and Drug AdministrationGDM: Gestasyonel Diyabetes MellitusHDL: High-dansity lipoproteinsLDL: Low-dansity lipoproteinsKAH: Koroner Arter HastalığıKg: KilogramM: MetreMODY: Maturity onset diabetes of the youngNHIS: National Health Interview ServiceNHANES: National Health And Nutrition Examination SurveyNIDDM: Non- nsülin Dependent Diabetes MellitusOGTT: Oral glukoz tolerans testiPCOS: Polikistik Over SendromuSD: Standart derivasyonSPSS: Statistical Package For Social SciencesTG: TrigliseridTRIPOD: Troglitazone in the Prevention of DiabetesTURDEP: Turkish Diabetes Epidemiology StudyXENDOS: Xenical in the Prevention of Diabetes in Obese Subjects StudyVIIÖZETPrediyabetik Bireylerde Tip 2 Diyabet Gelişiminin Engellenmesi çin Verilen Yaşam TarzıDeğişikliklerine Hasta Uyumunu Etkileyen Faktörlerin SaptanmasıDr. Deniz Besler, DEÜTF, DEÜTF Aile Hekimliği Anabilim Dalı nciraltı / zmirDiyabet vakalarının yaklaşık %90'ını oluşturan tip 2 diyabet önlenebilir birhastalıktır. Prediyabetik dönemdeki hastalarda diyabet gelişiminin önlenmesi, kalıcı davranışdeğişikliği ile sağlanabilmektedir. Bu tezde, prediyabetik bireylerde diyabet gelişmesininönlenmesi veya geciktirilmesi için önerilen yaşam biçimi değişikliklerine uyumun AileHekimliği yaklaşımı ile arttırılabileceği gösterilmek istenmiştir.Bu amaçla randomize kontrollü, açık bir çalışma planlanmıştır. Çalışma kriterlerineuygun olan ve katılmayı kabul eden hastaların anamnezleri alınıp, fizik muayeneleri yapılarakyaşam biçimleri, beslenme alışkanlıkları, fizik aktivite alışkanlıkları, uyku düzenleri gibisoruları içeren anket uygulanmıştır.Hastalar altı ay süresince takip edilmiştir. Kontrol grubu, yalnızca endokrinolojipolikliniği tarafından izlenmiştir. Deney grubuna ise ek olarak aile hekimliği disipliniözelliklerine dayanan kapsamlı sağlık hizmeti verilmiştir. Bu çerçevede deney grubundakihastalara diyabet ile ilgili geniş bilgi verilmesi yanı sıra diyet, egzersiz ve yaşam biçimideğişiklikleri ile ilgili periyodik görüşmeler yapılmıştır.Deney grubunda, kontrol grubuna göre daha yüksek oranda fizik aktivite alışkanlığıgelişmiştir ve yine benzer şekilde beslenme alışkanlıklarında olumlu davranış değişikliğiolduğu görülmüştür. Deney grubunda ortalama 4,11 kg kilo kaybı ve VK 'inde 1,54 kg/m²azalma olduğu görülmüştür ve istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (Asymp. Sig.(2-tailed)=0.001). Kontrol grubunda kilo kaybı olmamış, ortalama 0,36 kg kilo alımı olduğugörülmüştür. VK 'nde ortalama 0,15 kg/ m² kadar artış gözlenmiştir. Açlık kan şekerindeçalışma sonunda ortalama -6,14 mg/dl değişiklik deney grubu için anlamlı olarak bulunmuştur(p=0,035).Deney grubunda yaşam biçimi değişikliklerine uyumun arttırılması hedefine büyükoranda ulaşılmıştır. Kilo kaybı ve VK 'inde azalma yanı sıra çalışma planlanırken süreninkısıtlılığı nedeni ile ulaşacağımızı tahmin edemediğimiz açlık kan şekeri seviyesinde azalmada elde edilmiştir. Aile hekimliği yaklaşımı ile hedeflere daha yüksek oranlarda ulaşıldığıgörülmüştür.
Özet (Çeviri)
AbstractTo determine the factors that prevents the Type 2 diabetes improvementin the prediabetic patients by emphasizing the adherence to the lifestyle changesDr. Deniz Besler, DEÜTF, DEÜTF Department of Family Practice, Inciralti / Izmir.Approximately 90% of the diabetic cases are type 2 diabetes, which can be prevented.Permanent behaviour changes prevents the improvement of diabetes for the patients in theprediabetic process. In this thesis, it has been emphasized that Family Physicians? approachcan increase the adaptation to the recommended lifestyle which has been proved to prevent ordelay type 2 diabetes.Hence, an open randomized controlled study has been planned. We obtained thedetailed histories of the patients that are in line with our criteria and who have accepted toparticipate in our study. The patients are examined and given a survey regarding theirlifestyle, eating, sleeping and pyhsical activity habits.The patients are observed for a 6 months? time of period. The control group is onlyobserved by endocrinology polyclinics. Experiment group is given an additional healthsupport in line with the discipline of family medicine. Not only a broad knowledge of diabetesis conveyed to the experimental group, but also a diet and exercise programme as well as thenecessary changes in their lifestyles are also periodically emphasized during the on-goinginterviews.The experiment group have gained more physical activity habit, compared to thecontrol group and additionally observed to have a positive improvement in their eating habit.In the experiment group there have been approximately 4,11 kg weight loss and a decrease of1,54 kg/m² in BMI (Body Mass Index) which is statistically significant (Asymp. Sig.(2-tailed) = 0.001). In the control group no weight loss has been observed, on the contrary theyhave gained approximately 0,36 kg and there occured 0,15 kg/m² increase in BMI. In theexperiment group, 6,14 mg/dl decrease in the fasting blood glucose level was obtained whichseems to be meaningful in terms of our study ( p=0,035).In the experiment group, the target of adherence in the change of lifestyle has beenreached significantly. Due to the limited time of the study fasting blood glucose level was notexpected to be in such a decreasing trend as well as the loss of weight and a decrease in theBMI. Thanks to the family practiotioner?s approach, the targets are more easily and quicklyachieved.