Primer obstrüktif megaüreterde intersisyel cajal hücrelerinin dağılımı
Altered expression of interstitial cells of cajal in primary obstructive megaureter
- Tez No: 192467
- Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA OLGUNER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
- Anahtar Kelimeler: Primer obstruktif megaüreter, İntersisyel cajal hücreleri, c-kit6, Primary obstructive megaureter, interstitial cells of cajal, c-kit8
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 35
Özet
ÖZETPRİMER OBSTRÜKTİF MEGAÜRETERDE İNTERSİSYEL CAJALHÜCRELERİNİN DAĞILIMIYeliz KartDokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, İzmirGiriş ve Amaç: Primer obstrüktif megaüreter yenidoğan ve küçük çocuklarda obstrüktifüropatinin sık bir nedenidir. Primer obstruktif megaüreterin tipik özellikleri; değişenderecelerde proksimal üreteral dilatasyon, 0,5-4 cm arasında değişen adinamik distal üretersegmenti ve vezikoüreteral reflünün yokluğudur. Primer obstruktif megaüreter veüreteropelvik bileşke obstrüksiyonlarında etiyolojiyi aydınlatmak üzere ışık mikroskobisi veelektron mikroskobisi kullanılarak çok sayıda çalışma yapılmıştır ve üreter duvarındaki kastabakası arasındaki bağ dokusu artışı dışında etiyolojiye yönelik bir bulgu saptanmamıştır.Bazı çalışmalarda, bağ dokusu artışının diürez sırasında genişlemeyi engelliyerekobstrüksiyona neden olduğu ileri sürülmüştür.İntersisyel Cajal hücreleri (İCH) ilk olarak gastrointestinal sistemde tanımlanmıştır.İnsanların peristaltizm gösteren organlarında bulunan önemli pacemaker hücrelerdir. Buhücrelerin aplazisi, hipoplazisi veya displazisi peristaltik disfonksiyon ile yakından ilişkilidir.İnsan üriner sisteminde İCH'leri ilk olarak 2003 yılında Solari ve ark tarafından yapılan birçalışmada gösterilmiştir. Bu çalışmada konjenital üreteropelvik bileşke obstrüksiyonlarındaİCH'lerinin sayısının azaldığını veya bulunmadığını göstermişlerdir. Bu çalışmamızdaüreterovezikal bileşke obstruksiyonu olan hastalarda, sağlıklı çocuklarda ve fetüslerdeİCH'lerinin dağılımını araştırdık.Gereç ve Yöntem: Primer obstruktif megaüreter nedeni ile ameliyat edilen 11 hastanınüreterovezikal bileşkelerinde Cajal hücrelerinin varlığı immunohistokimyasal yöntem ilearaştırıldı. Kontrol grubu olarak üriner sistem hastalıkları dışındaki nedenlerden dolayı ölmüşçocukların üreterovezikal bileşkeleri Adli Tıp Kurumundan gerekli izinler alınarak otopsisırasında örneklendi. Patoloji Anabilim Dalı'na abortus nedeni ile gelmiş 4 fetüsünüreterovezikal bileşkesi örneklendi.5Bulgular: Çalışmamızda primer obstrüktif megaüreterli hastalarda, sağlıklı çocuklarda vefetüslerde İCH'lerinin üreterovezikal bileşkede bulunduğunu immunohistokimyasal yöntemlegösterdik. Bu hücreler intestinal sistemde ve üreterlerde tarif edilenler ile karşılaştırıldığındaaynı morfolojik özellikleri taşımaktaydı. Primer obstrüktif megaüreterde İCH sayısı normalüreterlerle karşılaştırıldığında istatiksel olarak anlamlı derecede azdı veya yoktu.Sonuç: Primer obstruktif megaüreterde üreterovezikal bileşkede c-kit pozitif İCH'lerininsayısının azalması veya olmaması etiyolojide etkili olabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTALTERED EXPRESSION OF INTERSTITIAL CELLS OF CAJAL IN PRIMARYOBSTRUCTIVE MEGAURETERYeliz KartDepartmant of Pediatric Surgery, Dokuz Eylül Universitiy, Medical School, , İzmir,TurkeyIntroduction and Aim: Primary obstructive megaureter is a common cause of obstructiveuropathy among neonates and young children. Characteristic features of primary obstructivemegaureter are; proksimal ureteral dilatation in variable degree, aperistaltic distal ureter 0.5-4cm and absance of vesicoureteral reflux. Many studies have investigated the etiology ofprimary obstructive megaureter and ureteropelvic junction obstruction with using electron andlight microscopy. There are controversies about the increase of the connective tissue in themusculer layer of the ureteral wall. Some investigators suggested that increase in theconnective tissue causes to obstruction by preventing the dilatation of the ureter duringdiuresis.Interstitial cells of Cajal are common pacemaker cells in human peristaltic organs thatwere first described in the gastrointestinal tract. An abscence of decrease in the number ofthese cells has been implicated in peristaltic dysfunction. Interstitial cells of Cajal in thehuman urinary tract was first described by Solary in 2003. In this study they suggested that incongenital ureteropelvic junction obstruction the number of interstitial cells of Cajal weredecreased or absent. In our study we evaluated expression of interstitial cells of Cajal inchildren with primary obstructive megaureter, normal children and fetuses.Materials and Methods: Presence of interstitial cells of Cajal evaluated withimmunohistochemical method in 11 patients who were operated because of primaryobstructive megaureter. For control group specimens were taken from the autopsies ofchildren who had died of other causes. The ureterovesical junction specimens of the fetusgroup were obtained from the aborted fetuses which were evaluated in the department ofpathology.7Results: Interstitial cells of Cajal in the ureteral wall had morphological features similar tointerstitial cells of Cajal in the gastrointestinal tract. In primary obstructive megaureter thenumber of interstitial cells of Cajal is decreased compared with normal ureter.Conclusion: In primary obstructive megaureter the number of interstitial cells of Cajal isdecreased or absent. It may be causative factor for development of primary obstructivemegaureter.