Kemiğin dev hücreli lezyonlarında hücre siklus proteinlerinin (siklin D1, siklin D3, P21, P27) ve Ki-67'nin değerlendirilmesi
The evaluation of cell cycle proteins (cyclinD1, cyclinD3, P21, P27) and Ki-67 in giant cell lesions of bone
  1. Tez No: 192484
  2. Yazar: AYŞE GÖKDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÜLFİLİZ GÖNLÜŞEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Dev hücre, hücre siklus proteinleri, kemik, Ki-67.i, Bone, cell cycle proteins, giant cell, Ki-67.i
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZETKemiğin Dev Hücreli Lezyonlarında Hücre Siklus Proteinlerinin (Siklin D1,Siklin D3, P21, P27) ve Ki-67'nin DeğerlendirilmesiHücre siklus proteinleri, siklusun fazları arasındaki geçişlerde önemlifonksiyona sahiptir. Bu proteinlerdeki değişiklikler, çeşitli insan tümörlerininpatogenezlerinde rol almaktadır. Çalışmamızda, kemiğin dev hücreli tümörü iledev hücre içeren benign lezyonlarından olan anevrizmal kemik kisti, dev hücrelireperatif granülom ve benzer morfolojiye sahip tendon kılıfının dev hücrelitümöründe hücre siklus proteinleri ile hücre proliferasyonu araştırıldı ve birbirleriile karşılaştırıldı. Çalışma grubuna arşivimizden 70 olgu (18 dev hücreli kemiktümörü, 15 anevrizmal kemik kisti, 21 dev hücreli reperatif granülom ve 16 tendonkılıfının dev hücreli tümörü) dahil edildi. Olgulara immünohistokimyasal yöntemle,hücre siklus proteinlerinden siklinD1, siklinD3, p21, p27 ve proliferasyon belirleyicisiolarak Ki-67 uygulandı. SiklinD3, p21 ve p27 boyanması tüm olgular içinbenzerdi. SiklinD1, siklinD3, p21 ve p27 ile dev hücrelerde mononükleerhücrelerden daha yüksek oranda pozitiflik elde edildi ve bu sonuç bize buproteinlerin dev hücre diferansiyasyonunda rol aldığını düşündürdü. SiklinD1, tendonkılıfının dev hücreli tümörü olgularının tamamında mononükleer hücrelerde negatifbulundu. Bu nedenle bu lezyondaki mononükleer hücrelerin kemik lezyonlarındakimononükleer hücrelerden farklı immünofenotipik özellikte olduğu düşünüldü. Ki-67boyanması olguların tamamında oldukça karakteristik olup yalnızca mononükleerhücrelere sınırlı idi. Olguların hiçbirinde dev hücrelerde Ki-67 pozitifliğisaptanmaması dev hücrelerin proliferatif aktivitelerinin olmadığını destekledi. Bubulgularla her dört lezyonda da proliferatif aktiviteden mononükleer hücrelerinsorumlu olduğu ve dev hücre oluşum mekanizmalarının tüm gruplarda benzer olduğugörüşüne ulaşıldı. Sonuç olarak mononükleer hücreler proliferatif aktiviteden sorumludurve hücre siklus proteinleri dev hücre oluşumu ile ilişkilidir. Dev hücrelerin osteolitikaktivitesinden dolayı siklus proteinlerini hedef alan çalışmalar; cerrahi dışı tedaviolanağı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe Evaluation of Cell Cycle Proteins (CyclinD1, CyclinD3, P21, P27) and Ki-67 inGiant Cell Lesions of BoneThe cell cycle proteins have a crucial function in the transition between cyclephases. The alterations of these proteins have an important role in pathogenesis of severalhuman tumors. In our study; cell cycle proteins (cyclinD1, cyclinD3, p21, p27) and cellproliferation have been investigated in giant cell tumor of bone, aneurysmal bone cyst,giant cell reperative granuloma and giant cell tumor of tendon sheaths that has similarmorphology. Besides, the findings were compared within the all groups. Seventy cases(18 giant cell tumor of bone, 15 aneurysmal bone cyst, 21 giant cell reperativegranuloma, 16 giant cell tumor of tendon sheaths) have been retrieved from the files.CyclinD1, cyclinD3, p21, p27 as cell cycle proteins and Ki-67 as a proliferation markerwere applied by immunohistochemical method in all cases. CyclinD3, p21 and p27staining were similar for all cases. The numbers of positive staining with CyclinD1,cyclinD3, p21 and p27 in giant cells were found higher than mononuclear cellsindicating that these cycle proteins may have a key role in giant cell differentiation.CyclinD1 revealed negative staining in mononuclear cells of all giant cell tumor oftendon sheaths. We thought that these mononuclear cells in giant cell tumor of tendonsheaths may have different immunophenotypical features than mononuclear cells of theother bone lesions. Ki-67 staining was restricted in mononuclear cells of all cases whichwas a very characteristic feature. None of the cases showed positive Ki-67 staining ingiant cells. This finding supported that giant cells do not have any proliferative activity.In conclusion, mononuclear cells are responsible for the proliferative activity and the cellcycle proteins are associated with the giant cell formation. Because of the osteolyticactivity of giant cells, studies targeting these cycle proteins can provide non-surgicaltreatment opportunity.