Prematüre ve intraventriküler hemoraji/periventriküler lökomalasili bebeklerde prognozu etkileyen faktörlerin araştırılması
The investigation of the factors which effects prognosis at premature and intraventricular hemorrhage/periventricular leukomalasia babies
  1. Tez No: 192483
  2. Yazar: İMRAN ÖZBEK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ŞAKİR ALTUNBAŞAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: İntraventriküler hemoraji, nörogelişimsel prognoz, prematürite
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
ÖZETPrematüre ve intraventriküler hemoraji/periventriküler lökomalasili bebeklerdeprognozu etkileyen faktörlerin araştırılmasıPrematür doğumu, Dünya Sağlık Örgütü 20 ve 37 gestasyon haftaları arasındakiinfantın doğumu olarak tanımlamaktadır. Son 10 yılda, neonatal ve perinatal alandakigelişmeler, prematür infantlar arasında sağ kalım oranlarında artışla sonuçlanmıştır.Tedavilere rağmen, doğum ağırlığı oranları, özel anormal nörogelişimsel sonuçlar halensabit olarak devam etmektedir. Bu nedenle prematür doğum toplumsal açıdan önemli birsağlık problemidir. Konsepsiyon sonrası 20 ve 32. haftalar arasındaki periyodda olanlardanbiri de hızlı bir şekilde beyin büyümesi ve gelişmesidir. Bu yüzden prematürelerde özelliklebeyin büyümesi ve gelişimi etkilenir. Klinik sonuçlar ciddi nöromotor problemleri(özellikle intraventriküler hemoraji ve periventriküler lökomalasi), görsel ve işitselbozuklukları, öğrenme güçlüklerini ve psikolojik, davranışsal ve sosyal problemleri içerir.Bu çalışmada prematüre ve intraventriküler hemorajili bebeklerde oluşabilecek nöromotorproblemleri etkileyen faktörler araştırıldı.Temmuz 2004 ve Şubat 2005 arasında doğmuş, doğum ağırlığı 1000-2000gram olan ve 28-36 gestasyon haftasında doğan tüm prematürler hastanemiz YenidoğanYoğun Bakım Ünitesi'ne yatırıldı. Gestasyon haftaları annenin mens öyküsü ve/veya erkengebelik döneminde yapılan ultrason incelemesi ve/veya Ballard skoru kullanılarak yapılanfizik muayene ile belirlendi. Kraniyal ultrason kanama olabilecek hastalara yaşamın ilk 48-72 saatinde yapıldı, daha sonra hastalar taburcu oluncaya kadar problem oldukçatekrarlandı. İnfantın intaventriküler kanaması Papile ve arkadaşlarının 1978'de yaptıklarısınıflamaya göre 4 gruba ayrıldı. Hastaların prenatal, natal öyküleri, hastanede yatışlarısırasındaki klinik izlemleri kaydedildi. Yatışları sırasında eksitus olan veya hidrosefalisi/ventriküliti gelişen hastalar çalışmadan çıkarıldı. Taburcu olan hastalar telefonla takibeçağrıldı. Takipler hastalar taburcu olduktan sonra 3, 6, 9, 12 aylarda ve 1-2 yaşında yapıldı.Bayley testi ile motor ve mental puanlama 12 ile 24. aylarda yapıldı. Nörolojikdeğerlendirme ise Palisano ve arkadaşlarının 1997'de oluşturduğu tablo temelinde yapıldı.Bu şekilde prospektif olarak 52, retrospektif olarak 9 hasta çalışmaya alınarak toplam 61hasta çalışmaya dahil edildi.İstatistiksel analiz Mann-Whitney testi ve Student t testi ile göreceli olarak sürekli vegruplandırılmış değişkenlere göre yapıldı. Şartlı olmayan bölgesel regresyon testipotansiyel olarak etkili görülen değişkenler arasında birinci derecede etkili olanı göstermekiçin yapıldı. Belli bir sınıra göre risk faktörleri arasındaki değerlendirme ki-kare testi ilebelirlendi. Tüm testlerde istatistiksel olarak p değerinin 0,05'den küçük olması anlamlıkabul edildi.Tüm preterm infantlarda 12-24 aylıklarken motor ölçek değerlendirmede geriliğeneden olan risk faktörleri intraventriküler hemoraji, erkek cinsiyet, düşük doğum ağırlığı ve1.dakika APGAR skorunun düşük olması olarak saptandı. Etkinliğin derecesi için yapılanbölgesel regresyon analizi ile, yalnızca intraventriküler hemoraji gecikmiş motor ölçekdeğerlendirmede önemli risk faktörü olarak kaldı. Tüm preterm infantlarda 12-24.aylardagecikmiş zeka değerlendirmesinde yalnızca bir risk faktörü saptandı. O ise sepsisti.İntraventriküler hemorajili hastalar bir grup olarak ele alınıp risk faktörleri araştırıldığındamotor ölçek değerlendirmede ve zihinsel ölçek değerlendirmede anlamlı risk oluşturanfaktör saptanmadı.Zihinsel ve motor ölçek puanları karşılıklı değerlendirildiğinde anlamlı derecede ilişkilibulundu. APGAR skorları da sayısal değerleriyle değerlendirildiğinde 5. dakika APGARskorunun motor ölçek değerlendirme ile anlamlı bir ilişkisi olduğu saptandı. . Palisano vearkadaşlarının kaba motor sınıflamasına göre yapılan değerlendirmelerde problem saptanantüm bebeklerin zeka ve/veya motor ölçek değerlendirmelerinde problem vardı.Sonuç olarak, prematür bebeklerde nörogelişimi etkileyen çeşitli faktörler olsa bileintraventriküler hemoraji, I. ve II. derecede de olsa nörogelişimi en çok etkileyen faktördür.Ayrıca motor gelişim açısından erkek cinsiyet de anlamlı görülmektedir. III. ve IV.derecede intraventriküler hemorajiler yatışları sırasında veya takipte çok küçük yaşta exolmaları nedeniyle yüksek mortalite ile beraberdir. Bu nedenle prematüre bebeklerinizlemlerinde, özellikle intraventriküler hemoraji saptanmış bebeklerin nörogelişimselaçıdan daha dikkatli takip edilmesi gerekir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe Investigation of the Factors Which Effects Prognosis At Premature andIntraventricular Hemorrhage/Periventricular Leukomalasia BabiesThe World Health Organization defines premature birth as the delivery of an infantbetween 20 and 37 weeks gestation. Over past decade, advances in neonatal-perinatalmedicine have resulted in increased survival rates among premature infants. Despitetherapies, however, the rates of birth weight spesific abnormal neurodevelopmentaloutcomes have remained constant. For this reason premature birth is a major public healthconcern. The period between 20 and 32 weeks after conception is one of rapid brain growthand development. Therefore especially brain growth and development are influenced inprematures.The clinical consequences can include serious neuromotor problems(principally intraventricular hemorrhage and periventricular leukomalasia), visual andhearing impairments, learning difficulties, and psychological, behavioural, and socialproblems. In this paper, the factors of possible neuromotor problems at premature andintraventricular hemorrhage babies are searched.Between 2004 July and 2005 February all preterm infants of birth weight 1000-2000 grams and between 28 and 36 gestational weeks, after delivery were admitted to theneonatal intensive care unit of our department. Gestational age was determined by thematernal menstrual history and was confirmed by an ultrasound examination during earlypregnancy and/or by physical examination with the use of the Ballard score. Cranialultrasound was carried out in 48-72 hours of life and whenever problems occur until theywere discharged. Infant intracranial hemorrhage was graded into four categories accordingto Papile et al classification. The patients? prenatal, natal histories and the clinicalobservations while settling down in hospitals are saved. The patients who has been exitusor hidrocephalus/ventricülit are excluded from this search. The patients who are dischargedfrom hospitals are called to control by telephone. Examinations were carried out dischargefrom hospital and at 3, 6, 9, 12 months and after 1-2 years. The Bayley scales of infantdevelopment were used to assess cognitive and motor development (Mental and MotorDevelopmental Index) at 12 to 24 months. Neurologic evaluation of the newbon infantswas based on the methods of Palisano et al. By that way 52 prospective, 9 retrospective andtotally 61 patients are included to this observation.Statical analysis was carried out by using the Mann-Whitney test and Student?s t test tocompare continuous and categorical variables, respectively.. Unconditional logisticregression was used to test for association between variables while adjusting for potentialconfounders and first degree interaction between variables. Differences betweendichotomous risk factor with the X² test. All tests p values