Sürekli ayaktan periton diyalizi hastalarında infeksiyöz komplikasyonlar ve nedenleri retrospektif çalışma
The infectious complications and the causes in continuous ambulatory peritoneal dialysis patients; a retrospective study
- Tez No: 192486
- Danışmanlar: PROF.DR. NESLİHAN SEYREK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, Nephrology
- Anahtar Kelimeler: Albümin, Peritonit, SAPD, Albumin, Peritonitis, CAPD
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Sürekli ayaktan periton diyalizi (SAPD) son dönem böbrek yetmezliğinde(SDBY) son yıllarda giderek artan sıklıkta tercih edilmeye başlanan renal replasmantedavi seçeneğidir. Hastaların çoğunda infeksiyöz komplikasyonlar (tünel, çıkış yerienfeksiyonu ve peritonit) görülebilmektedir. Çok sayıda hasta tekrarlayan peritonitatakları nedeniyle SAPD programından ayrılmaktadır.Bu çalışmada Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde Ocak-2003ile Ocak-2006 tarihleri arasında SAPD kateteri takılan SDBY'li 65 hasta retrospektifolarak incelendi. Tüm hastalar yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi, meslek, yaşanılan evin odasayısı ve evde yaşayan kişi sayısı, eşlik eden hastalıklar, kronik böbrek yetmezliğininetyolojisi, hemodiyaliz ya da transplantasyon öyküsünün olup olmaması, peritondiyalizinin tercih nedeni ve süresi, periton diyaliz kateterinin takılış biçimi, infeksiyözkomplikasyonların sıklığı açısından değerlendirildi. Peritonit geçiren hastalarda iseperitonit gelişmesinden önceki şikayetleri, şikayetlerinin süresi, peritonitin kateterinintakılmasından sonraki gelişim zamanı, teşhis esnasında yapılan hücre sayımı, kültürdeüreyen mikroorganizmalar açısından değerlendirildi. Tüm hastaların bazal hemogramve biyokimyasal parametreleri incelendi.İnfeksiyöz komplikasyon geçiren hastalar ilegeçirmeyen hastalar arasındaki farklılık gözden geçirildi.Çalışmaya alınan 65 hastanın 24'ünde infeksiyöz komplikasyon vardı. Bunların2'sinde tünel enfeksiyonu 2'sinde tünel enfeksiyonu ve peritonit kalan 20'sinde sadeceperitonit saptandı Peritonit sıklığı 0,329 atak/yıl ya da 36,4 ayda 1 atak olarak tespitedildi. Kültürlerde en sık üreyen mikroorganizma koagülaz negatif stafilokoklar oldu.Cerrahi yöntemlerle kateteri takılan hastalarda (p=0.045) ve kalıcı damar yolubulunamaması nedeniyle SAPD kateteri takılan hastalarda infeksiyöz komplikasyonsıklığı anlamlı olarak artmıştı ( p=0,04). Peritonit geçiren hastaların bazal serumalbumin (p=0,02) ve BUN (p=0,013) değerleri anlamlı olarak düşük bulundu.Sonuç olarak diyaliz hastaları için malnütrisyonun belirteçleri olan serum albüminve BUN düşüklüğü peritonit gelişimi için bir risk faktörü gibi görünmektedir. Bununlabirlikte kalıcı damar yolu bulunamaması nedeniyle ve cerrahi yöntemlerle SAPDkateteri takılması peritonit için diğer bir predispozan neden olduğunudüşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Continuous Ambulatory Peritoneal Dialysis (CAPD) is used as renalreplacement therapy for end stage renal failure patients more frequently at last years.Infectious complications ( tunnel and exit site infection and peritonitis) can be seen atsignificant number of the patients. Unfortunately too many patients leaves CAPDprogram because of peritonitis.Sixty-five end stage renal failure patients who were end stage renal failure withCAPD and CAPD catheter insertion were made at the Cukurova University Faculty ofMedicine Hospital between January 2003 and January 2006 were enrolled into thisstudy. All of the patients characteristics such as age, sex, accompanied disease, theetiology of the chronic renal failure, if there was any history of hemodialysis andtransplantation, the reason for choosing CAPD, the peritoneal catheter insertiontechniques and frequency of infectious complication was recorded. The patients whohad peritonitis attack was examined for signs and symptoms before peritonitis, thetime of these sign and symptoms, the time between insertion of peritoneal catheter andperitonitis, cell number in peritoneal fluid at the diagnosis of peritonitis and cultureresults. All of the patient?s blood counts and some biochemical parameters were notedbasally. Differences between patients who had peritonitis attack or not were analyzedand recorded.Infectious complication developed at the 24 patients out of 65 patients. Twopatients had tunnel infection, two patients had tunnel infection with peritonitis andother 20 patients had only peritonitis. The peritonitis incidence was found 0.329 attackper year or one attack at 36.4 month. The most frequent microorganism at the cultureswas coagulase negative staphylococcus. Statistically higher incidence of infectiouscomplication rate was found at the patients whom catheter were inserted with surgically(p=0.045) and (p=0.04). The patients with peritonitis had statistically lower basal serumalbumin level(p=0.02) and basal BUN level (p=0.013).At the result our study suggested that lower albumin and BUN level as aindicator of malnutrition were a risk factor for development of peritonitis. Howeverincreasing incidence of peritonitis at surgically placed CAPD catheter and CAPDinserted because of no intravenous line can be found for hemodialysis can be found asanother predisposing factor for development of peritonitis.