Son dönem böbrek yetmezlikli hastalarda sürekli ayaktan periton diyaliz tedavisinin uzun dönem sonuçları
Long term results of end stage renal disease patients on ambulatory peritoneal dialysis
- Tez No: 281020
- Danışmanlar: PROF. DR. TURGAY ARINSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, Nephrology
- Anahtar Kelimeler: SAPD, peritonit, mortalite, CAPD, peritonitis, mortality
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Sürekli ayaktan periton diyalizi (SAPD) son dönem böbrek yetmezliğinde(SDBY) son yıllarda giderek artan sıklıkta tercih edilmeye başlanan renal replasman tedavi seçeneğidir. Hastaların çoğunda infeksiyöz komplikasyonlar (tünel, çıkış yeri enfeksiyonu ve peritonit) görülebilmektedir. Çok sayıda hasta tekrarlayan peritonit atakları nedeniyle SAPD programından ayrılmaktadır.Bu çalışmada Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde Ocak 1997 ile Aralık 2010 tarihleri arasında SAPD kateteri takılan SDBY'li 118 hasta retrospektif olarak incelendi. Tüm hastalar yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi, meslek, eşlik eden hastalıklar, kronik böbrek yetmezliğinin etyolojisi, hemodiyaliz ya da transplantasyon öyküsünün olup olmaması, infeksiyöz komplikasyonların sıklığı ve ölüm nedenleri açısından değerlendirildi. Peritonit geçiren hastalarda ise peritonitin kateterinin takılmasından sonraki gelişim zamanı, kültürde üreyen mikroorganizmalar açısından değerlendirildi. Tüm hastaların bazal hemogram ve biyokimyasal parametreleri incelendi. İnfeksiyöz komplikasyon geçiren hastalar ile geçirmeyen hastalar arasındaki farklılık gözden geçirildi.Hastaların sağkalım oranları ve bunu etkileyen faktörleri incelendi.Çalışmaya alınan 118 hastanın 70'inde infeksiyöz komplikasyon vardı. Peritonit sıklığı 0,57 atak/yıl (21ay/atak) olarak tespit edildi. Kültürlerde en sık üreyen mikroorganizma koagülaz negatif stafilokoklar oldu.Bu çalışmada periton diyaliz süresinin uzaması, hipoparatiroidi,hiponatremi peritonit gelişimi için risk faktörü olarak saptandı.Hastaların 3 yıllık ve 5 yıllık sağkalım oranları sırasıyla %91,5 ve %82 saptandı.En sık mortalite nedeni peritonit olarak saptandı.Primer böbrek yetmezliğinin etyolojisinin amiloidoz olması ve CaxP > 55 olması mortalite için artmış bir risk faktörü olarak tespit edilmiştir. Bu risk faktörleri hastaların takip edilmesinde göz önünde bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Continuous Ambulatory Peritoneal Dialysis (CAPD) is used as a renal replacement therapy for end stage renal failure patients more frequently at last years. Infectious complications ( tunnel and exit site infection and peritonitis) can be seen at significant number of the patients. Unfortunately too many patients leaves CAPD program because of peritonitis.118 end stage renal failure patients who were end stage renal failure with CAPD catheter insertion were made at the Gazi University Faculty of Medicine Hospital between ocak 1997-aralık2010 were enrolled into this study. All of the patients characteristics such as age, sex, accompanied disease, the etiology of the chronic renal failure, if there was any history of hemodialysis and transplantation, frequency of infectious complication was recorded. The patients who cell number in peritoneal fluid at the diagnosis of peritonitis and culture results. All of the patient?s blood counts and some biochemical parameters were noted basally. Differences between patients who had peritonitis attack or not were analyzed and recorded.Infectious complication developed at the 70 patients out of 118 patients. The peritonitis incidence was found 0,57 attack per year or one attack per twenty one month. The most frequent microorganism at the cultures was coagulase negative staphylococcus.In this study, duration of peritoneal dialysis, hyponatremia and hypoparathyroidism were determined to increase the risk of peritonitis.Overall survival of patients are % 91,5 and % 82 for 3 and 5 years, respectively.Amiloidosis and CaxP > 55 were determined to increase the risk of mortality in the present study. Such risk factors should be kept in mind during follow-up of patients under peritoneal dialysis.