Çocuklara yönelik günübirlik cerrahi girişimlerde anneleri bilgilendirmenin anksiyete düzeylerine etkisi
In pediatric surgical interventions, the effect of informing on anxiety levels of mothers
- Tez No: 192513
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEVLİT KORKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Anksiyete, anne, bilgilendirme, çocuk, cerrahi girişimlerPDF created with pdfFactory trial version www.pdffactory.com, Anxiety, children, mother, surgical interventions, to informPDF created with pdfFactory trial version www.pdffactory.com
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Çocuklara Yönelik Günübirlik Cerrahi Girişimlerde Anneleri BilgilendirmeninAnksiyete Düzeylerine Etkisi.Bu çalışma çocuklara yönelik günübirlik cerrahi girişimlerde ameliyat öncesi yapılanbilgilendirmenin annelerin anksiyete düzeyine etkisini incelemek amacıyla yarı deneyselolarak planlanmıştır.Araştırma, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Eğitim Uygulama ve AraştırmaHastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü ve Çocuk Cerrahisi Bölümü ile AfyonkarahisarKocatepe Üniversitesi Rektörlüğü Ahmet Necdet Sezer Uygulama ve Araştırma HastanesiÇocuk Cerrahisi Bölümünde, Kasım 2005 - Mayıs 2006 tarihleri arasında, 50 kontrol, 50vaka grubu olmak üzere 100 annede yapılmıştır. Araştırmanın örnekleminde olasılıksızörnekleme kullanılmıştır.Veriler araştırıcı tarafından hazırlanan `Aile ve Çocuğu Tanıtıcı Bilgi Formu' veSpilberger ve arkadaşları tarafından geliştirilip, Öner ve arkadaşları tarafından Türkçe'yeuyarlanmış, çalışmalarla güvenirliği ve geçerliği kanıtlanan `Durumluk - Sürekli AnksiyeteEnvanteri' (State Trait Anxiety Invertory) kullanılarak toplanmıştır.Verilerin analizinde SPSS 13.00 paket programından yararlanılmıştır. İstatistikseldeğerlendirmede yüzdelik, ki kare, iki ortalama arasındaki farkın önemlilik testi(t testi),ANOVA(Varyans analizi), ve ileri değerlendirmede Posthoc tukey HSD testi kullanılmıştır.Çocuklarına günübirlik cerrahi girişim planlanan anneler, kontrol ve vaka grubuolarak ikiye ayrıldı. Ameliyat sabahı yüzyüze görüşülerek bilgilendirilen vaka grubundakiannelerin anksiyete düzeyleri, kontrol grubundaki annelerin anksiyete düzeylerinden dahadüşük olduğu görüldü. Vaka ve kontrol grubunun ameliyat sabahı durumluk anksiyete puandüzeyi yönünden istatistiksel incelemesinde vaka grubunun lehine ileri derecede anlamlıbulundu.Sonuç olarak çocuğuna ameliyat endikasyonu konulan annelerde anksiyete oluştuğuve anneye verilen hemşirelik bilgilendirmesiyle anksiyetenin azaltılabileceği belirlendi.
Özet (Çeviri)
In Pediatric Surgical Interventions, The Effect Of Informing On Anxiety Levels OfMothers.This study has been planned semi-empirically for ambulatory surgical operations to examinethe effects of preoperative informing on the mother?s anxiety level.This study was carried out between November, 2005 and May, 2006, creating 50control and 50 study groups of mothers from Eskişehir Osmangazi University MedicalSchool Department of Pediatric Surgery and Otolaryngology and Afyonkarahisar KocatepeUniversity Medical Faculty Department of Pediatric Surgery. Improbable sampling was usedfor investigation.Data were gathered from `Family and Child Information Form? which was preparedby researchers and developed by Spilberger et al and State Trait Anxiety Inventory which isproved to be reliable and valid was also used.Analysis of data was performed by SPSS 13.00 pack program. In statistical evaluationpercentage, khi square, the importance test of the difference between two averages (t test),ANOVA (Variance analysis) and Posthoc tukey HSD test in advanced evaluation were used.Mothers, whose children were planed to be operated, were put into two groups thatwere control and study group. Individuals in study group who were informed face to face inthe morning just before operation were found to have less anxiety level than control group.Mothers in the study group were also in better state anxiety level in the morningpreoperatively. In conclusion, it was found that mothers faced to anxiety if their childrenhave an operation and their anxiety can be decreased with nursery information.