Modern eğitim teknikleri kullanılarak verilen antenatal kontraseptif danışmanlık hizmetlerinin postpartum kontraseptif yöntem kullanımına etkisinin araştırılması
Searching the affects of antenatal contraceptive counseling care, given by using modern educational techniques, to the postpartum contraceptive method use
- Tez No: 192514
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. EROL AKTUNÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Planlaması, Family Planning
- Anahtar Kelimeler: Aile planlaması, kontrasepsiyon, postpartum dönem, Family planning, contraception, postpartum period
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZETKavak Erdoğan Ş. Modern eğitim teknikleri kullanılarak verilen antenatalkontraseptif danışmanlık hizmetlerinin postpartum kontraseptif yöntemkullanımına etkisinin araştırılması Zonguldak Karaelmas Üniversitesi, TıpFakültesi, Aile Hekimliği Uzmanlık Tezi. Zonguldak, 2006. Aile planlamasıhizmetlerinin istenen düzeyde olmamasını etkileyen pek çok faktör arasında doğumöncesi bakım hizmetleri içerisinde gebelik önleyici yöntem danışmanlığına yerverilmemesi de sayılabilir. Erken postpartum dönemde gebelik önleyici yöntemeğitimi ve hasta memnuniyeti ile ilgili birçok çalışma yapılmışsa da antenataldönemde verilen gebelik önleyici yöntem eğitimlerini değerlendiren çok az çalışmavardır. Antepartum dönemde modern eğitim yöntemleri ile bilgilendirilmiş olankadınların postpartum dönemde gebelik önleyici yöntemlerle ilgili bilgi, tutum vedavranışlarındaki olası değişiklikleri karşılaştırmak amacı ile bu çalışmaplanlanmıştır. Araştırmanın evrenini 2005-2006 yılları arasında ZonguldakKaraelmas Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Gebe Polikliniği'nde takipedilen ve bazı kriterlere göre ardışık gebeler arasından seçilmiş 132 bireylik bir grupoluşturmuştur. Gebeler çalışma ve kontrol grupları olarak sınıflanmışlardır. Çalışmagrubundaki bireylere antepartum gebelik önleyici yöntem eğitimi verildikten sonra,kontrol grubundaki bireylerle arada oluşan farklar postpartum 16. ve 24. haftalardakianketlerle tespit edilmiştir. Çalışma grubundaki gebelerin bilgi skorlaması yapılmışve eğitim öncesi skorlar ile eğitim sonrası skorlar karşılaştırılmıştır. İstatistikselanalizlerde ki-kare testi, student-t testi kullanılmıştır. Her iki gruptaki katılımcılararasında sosyodemografik özellikler, gebelik anamnezleri ve doğum şekilleriaçısından fark bulunmamıştır. Kontrol grubundaki bireylerin eğitim düzeyleri dahayüksek olarak tespit edilmiştir. Çalışma grubunun eğitim öncesi ortalama bilgi skoru3,53±1,77, eğitim sonrası ortalama bilgi skoru ise 5,73±1,60 olarak bulunmuştur.Aradaki fark istatistiksel olarak anlamlıdır. Antepartum verilen eğitim ilekatılımcıların bilgi düzeyleri artmaktadır. Bu nedenle antepartum gebelik önleyiciyöntem eğitimleri doğum öncesi bakımın bir parçası olarak verilmelidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTKavak Erdoğan Ş. Searching the effects of antenatal contraceptive counsellingcare, given by using modern educational techniques, to the postpartumcontraceptive method use. University of Zonguldak Karaelmas, School ofMedicine, Desertation thesis for the Department of Family Medicine Zonguldak,2006. Among the various factors, affecting antepartum contraceptive councelingcervices incorporated to antepartum care cervices, the exclusion of contraceptiveeducation may also be counted. Although many studies have been conducted aboutcontraceptive education and patient satisfaction during early postpartum period thereare a few studies evaluating the contraceptive education given during the antepartumperiod. This study was conducted to inquire about the possible changes in knowledge,attitude and behavior of the women informed by using modern educational techniquesduring the antepartum period. The sample of the study was composed of 132individuals who were choosen according to certain criteria from the consequtivepatients of University of Zonguldak Research and Practice Hospital Antepartum CareOut-Patient Clinic between the years 2005-2006. Pregnant patients were grouped ascontrol and study. After giving antepartum contraceptive education to the patients inthe study group, the differences between two groups were determined byquestionnaires given in 16th and 24th weeks postpartum. A knowledge score wasdeveloped for the study group and the knowledge scores before and after theeducation were compared. Chi-square testing and student-t testing were used forstatistical analyses. There were no differences between groups aboutsociodemographic findings, pregnancy history and delivery types. The educatioalstatus of the individuals belonging to the control group was significantly higher. Themean educational score of the study group before and after the education was3,53±1,77 and 5,73±1,60 consequtively. The difference was statsitically significant.The knowledge status of the participants was elevated by the given antepartumeducation. For this reason the antepartum contraceptive education must be a part ofthe antepartum follow-up care.