Erken gebelik döneminde obstetrik ultrasonografi ve uterin arter doppler sonografik incelemenin gebelik prognozunu tahmin etmedeki etkinliği
The effectiveness of obstetric ultrasonography and uterine artery doppler in predicting the early pregnancy outcome
  1. Tez No: 192512
  2. Yazar: HAKAN SADE
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYKUT BARUT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Erken Gebelik, Gebelik Kaybı, Doppler, Ultrasonografi, GebelikPrognozu, early pregnancy, loss of pregnancy, Doppler, ultrasonography, pregnancyoutcome
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
öZETERKEN GEBELİK DÖNEMİNDE OBSTETRİK ULTRASONOGRAFİVE UTERİN ARTER DOPPLER SONOGRAFİK İNCELEMENİNGEBELİK PROGNOZUNU TAHMİN ETMEDEKİ ETKİNLİĞİAmaç:Özellikle az gelişmiş bölgelerde gebeliklerin rutin olarak ultrasonografiyle takiplerimümkün olmamaktadır. Erken gebelik döneminde yapılacak ultrasonografikdeğerlendirmenin gebelik prognozu hakkında vereceği bilgilerin değeri bu bakımdanaşikârdır. Çalışmamızda, 7.-11. gestasyonel haftalar arasında elde edilen ultrasonografikbulguların, 20.-22. gestasyonel haftaya kadar olan dönemdeki gebelik prognozunu ne derecegösterdiği araştırılmıştır.Materyal Metot:Çalışma Temmuz 2005 -Mayıs 2006 tarihleri arasında, Zonguldak KaraelmasÜniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AnaBilim Dalı gebe polikliniğine başvuran sağlıklıgebe kadınlar ile yapılmıştır. Son adet tarihine göre 7-11 haftalık, embryonik/fetal kalpaktivitesi pozitif, tekil gebeliği mevcut olan 52 gebe kadın çalışmaya alınmıştır. Yapılanultrasonografik muayene sırasında embryo veya fetüsün değerlendirilmesi, fetal kalp hızı,yolk sak morfolojisi ve amnion koryon ilişkisi, retrokoryonik hematom varlığı, servikaluzunluk ölçümü, uterin ve umbilikal arter Doppler ölçümleri yapılmıştır. Hastaların tamamı20.-22. gebelik haftasına kadar takip edilerek, ilk yarı gebelik prognozu izlenmiştir.Bulgular:Çalışmaya 52 sağlıklı gebe kadın alındı. Ortalama yaşları 29.3 ± 4.8 (Sınır değerler: 21-42) idi. Yapılan izlem sonrası 3 gebelik (1 spontan abortus, 1 intrauterin fetal kayıp, 1 fetüsteamniosentez sonucu -Talasemi saptanması nedeniyle terminasyon) anormal olarak seyretti.Ortalama gravida 1.81 (Sınır değerler: 1-5), parite 0.63 (Sınır değerler: 0-3), CRL 19.4±8 mm(Sınır değerler: 7-45mm), son adet tarihine göre gebelik haftası 59±7.9 gün (Sınır değerler:49-79 gün), yolk sak çapı 3.4±0.9 mm (Sınır değerler: 2-5,5mm), fetal kalp aktivitesi 160±18atım/dakika (Sınır değerler: 118-190 atım/dakika), servikal uzunluk 37.4±5 mm (Sınırdeğerler: 30-47mm), umbilikal arter PI 2.93±1,1 (Sınır değerler: 1,56-5,8), sol uterin PI2.68±0,9 (Sınır değerler: 0.98-5,88), sağ uterin PI 2.58±1,1 (Sınır değerler: 1,45-6,46), sağ/solPI oranı 1.06±0,4 (Sınır değerler: 0.1-2,4), nukal kalınlık 1.38±0.5mm (Sınır değerler: 0,6-3,7mm, 20-22. hafta fetal ağırlık persentili %54.16±%22 (Sınır değerler: %13-%97),hemoglobin değerleri ortalama 12.04±1.14g/dl (Sınır değerler: 8,7-14,2 g/dl) şeklinde idi.Tartışma:Çalışmamızdaki ultrasonografik değerlendirme ile ?sağlıklı embryo/fetüs? bulgusuolan gebeliklerde, literatürle uyumlu olarak abort riskinin %3.8 gibi düşük bir değerdebulunması, çalışma bulgularımızın iyi prognoz göstergesi açısından anlamlı bulgular olaraksınıflandırılmasını sağlamıştır. Bu bulgular, fetal kalp hızının 118 atım/dakika üzerindeolması, yolk sak boyutlarının 2-5.5 mm arasında ve morfolojisinin normal olması, gestasyonelkesenin düzenli olması, ek organik patolojilerin olmamasıdır. İlginç bir bulgu olarak erkengebelik döneminden itibaren maternal Hb seviyesinin umbilikal arter kan akımınıetkileyebildiğinin saptanması, aneminin plasental dolaşımı olumsuz etkilediğinin bir işaretiolabilir. Çalışmadaki kadın sayısının azlığı ve düşük riskli bir grup seçilmesi nedeniyle uterinarter Doppler değerleri, servikal uzunluk ölçümü ve diğer ultrasonografik parametreler ileilgili klinik yorum getirmek mümkün olmamıştır. Yapılacak erken ultrasonografikdeğerlendirmede patoloji saptanan gebeliklerde yaklaşımda gebelik kaybı riski açısından veamniosentez gibi invaziv girişimlerdeki artmış gebelik kaybı riski konusunda aileninbilgilendirilmesi mümkündür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe effectiveness of obstetric ultrasonography and uterine artery Doppler inpredicting the early pregnancy outcomeBackground:Particularly in under-developed regions routine ultrasonographic follow-up ofpregnancy is not possible. The information provided by the ultrasonographic evaluation inearly staged of pregnancy, in terms of the pregnancy outcome is apparent. In this study, weinvestigated the value of ultrasonography performed during 7-11 gestational weeks, todemonstrate the outcome of pregnancy up to 20-22 gestational weeks.Materials-Methods:Healthy pregnant women admitted to the Deparment of Obstetrics and Gynecology atZonguldak Karaelmas University between July 2005 - May 2006 were included to this study.52 singleton pregnant women at the 7th-11th weeks according to the last menstrual cycle, withpositive embryonic/fetal heart activity were selected as subjects. During ultrasonographyfetal heart rate, morphology of yolk sac, relation of amnion and chorion, presence ofretrochorionic hematoma, cervical length measurements and Doppler sonographic analysis ofuterine and umbilical arteries were evaluated. All subjects were followed-up until the 20th-22nd gestational week to determine the outcome of early pregnancy.Results:Fifty two healthy pregnant women with a mean age of 29.3±4.8 (Range: 21-42) wereincluded to the study. During the follow-up period 3 pregnancies (1 spontaneous abortion, 1intrauterine fetal loss, and 1 termination according to the detection of - Thalassemia byamniocentesis) were found to be abnormal. The mean gravida was 1.81 (Range: 1-5), paritywas 0.63 (Range: 0-3), CRL was 19.4±8 mm (Range: 7-45mm). The mean gestational weekaccording to the last menstrual cycle was 59±7.9 days (Range: 49-79 days), mean yolk sacdiameter was 3.4±0.9 mm (Range: 2-5,5mm), mean fetal heart activity was 160±18 beat/min(Range: 118-190 beat/min), mean cervical length was 37.4±5 mm (Range: 30-47mm),umbilical arteries PI was 2.93±1,1 (Range: 1,56-5,8), left uterine PI was 2.68±0,9 (Range:0.98-5,88), right uterine PI was 2.58±1,1 (Range: 1,45-6,46), the rate of right/left PI was1.06±0,4 (Range: 0.1-2,4), nuchal thickness was 1.38±0.5mm (Range: 0,6-3,7mm), thepercentile of fetal weight in 20-22nd weeks was %54.16±%22 (Range: %13-%97), and themean hemoglobin values were found to be 12.04±1.14g/dl (Range: 8,7-14,2 g/dl).Discussion:The pregnancies that were found to have a healthy embryo/fetus on ultrasonography,had an abortion risk of 3.8%, which is in accordance with literature. This result provides ourfindings to be classified as significant indicators of good prognosis. These good prognosticfindings can be listed as follows; fetal heart rate that is above 118beat/min, diameter of theyolk sac that is between 2-5.5 mm. with a normal morphology, gestational sac with regularmargins and without any additional organic pathology. The effect of maternal Hb level on theflow velocity of the umbilical arteries, beginning from the early pregnancy period, is aninteresting finding that may be a sign of a negative effect of anemia on placental circulation.As a consequence of the insufficient subject number and the selection of a population withlow risk, made it impossible to consider a clinical interpretation on Doppler values of uterinearteries, cervical length measurement and other ultrasonographic parameters. In cases withpathological findings during the early ultrasonographic evaluation, parents can be informed ina better way about the risk of probable spontaneous loss or increased risk of fetal losssecondary to invasive interventions such as amniocentesis.