Ratlarda perition içine verilen folik asitin tamir edilen tibial sinir iyileşmesine etkisi(Deneysel çalısma)
The effect of intraperitoneally administered folic acid on the repaired tibial nerve healing in rats
- Tez No: 192533
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AHMET HARMA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Folik asit, periferk sinir, sinir tamiri, rejenerasyon66, Folic acid, peripheral nerve, nerve repair, regeneration.67
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZETRATLARDA PERİTON İÇİNE VERİLEN FOLİK ASİTİN, TAMİR EDİLENTİBİAL SİNİR ÜZERİNE ETKİSİAmaç: Periferik sinir yaralanmalarının tedavisinde önemli ilerlemelersağlanmakla birlikte, sinir rejenerasyonunu ve klinik iyileşmeyi tam olarak eldeetmek henüz mümkün değildir. Bu tez çalışmasında periton içi verilen folikasitin rat periferik sinir sinir tamiri modelinde, sinir iyileşmesi üzerine etkisiaraştırıldı.Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, İnönü Üniversitesi Tıp FakültesiLaboratuvar Hayvanları Yetiştirme ve Araştırma Merkezi' nde yapıldı. Hayvandeneyi için İ. Ü. T. F. Deney hayvanları etik komitesinin onayı alındı. Ortalamaağılıkları 225 gram olan 30 adet yetişkin, sağlıklı, erkek Wistar Albino cinsi ratkullanıldı.Rastgele seçilen deneklerden 4 grup oluşturuldu. 1. Gurup; sinir tamiriyapılıp periton içi folik asit uygulandı, 2. Gurup; yalnızca sinir tamiri yapılıpperiton içi folik asit uygulanmadı, 3. Gurup; 2. guruptaki deneklerinkullanılmayan diğer ekstremitelerinden oluşturuldu, 4. Gurup; yalnızca ciltinsizyonu yapılıp folik asit uygulandı. Tüm gurupların ameliyat öncesi EMG' leriyapıldı. Altı haftanın sonunda tüm gurupların EMG tetkiki tekrarlandı. Deneklersinir numuneleri alındıktan sonra öldürüldü. Soğuk zincirle korunmuş sinirleraynı gün histopatolojik incelemenin yapılacağı merkeze ulaştırıldı.Bulgular: EMG sonuçlarına göre deney gurubunda kontrol grubunakıyasla % 48.8 oranında oranında sinir iyileşmesinde bir artış saptadı.Histopatolojik değerlendirmede deney gurubunda, kontrol grubuna göreaksonların daha iyi korunduğu, akson sayısı ve yoğunluğunda belirgin artışolduğu saptandı. Folik asit verilen gurupta verilmeyen guruba göre miyelinliakson sayısında % 26 oranında bir artış saptandı.Sonuç: Bu çalışmada 80 mikrogam/kg folik asitin periton içi altı haftasüreyle verilmesinin ratlarda periferik sinir iyileşmesini anlamlı olarak arttırdığısaptandı. Periferik sinir iyileşmesinde tedavinin hızı ve etkinliğinin arttırılmasıiçin folik asit desteğinin pratikte önemli katkısı olabileceğine inanıyoruz.
Özet (Çeviri)
SUMMARYTHE EFFECT OF INTRAPERITONEALLY ADMİNİSTERED FOLİC ACİD ONTHE REPAİRED TIBİAL NERVE HEALİNG IN RATSObjective: Despite considerable advances in treating peripheral nerveinjury, complete nerve regeneration and clinic healing is currently impossible. Inthis study, we investigated the effect of intraperitoneal folic acid on nerve healingin rat peripheral nerve repair model.Material and Method: This study was performed in Inonu UniversityMedical Faculty Experimental Animals Growth and Research center. The studyprotocol was approved by Inonu University Medical Faculty ExperimentalAnimals Ethics Committee. Thirty adult, male, healthy, Wistar Albino ratsweighing 225gr were enrolled.Thirty Wistar Albino rats were randomly assigned to for groups. The firstgroup was made up of the rats taking folic acid with nerve repair. The secondgroup included the rats which underwent nerve repair without taking folic acid.The third group was consisted of the other extremity of the rats in the secondgroup. The fourth group comprised the rats taking folic acid with only skinincision. In each rat, electromyography assessment was performedpreoperatively and six weeks after the operation. The animals were killed at sixthweek following the operation and nerve samples were obtained. In the same day,cold preserved nerve samples were transferred to the research center.Findings: Electromyography evaluation revealed considerableimprovement in nerve healing ( 48.8 %) in the study group compared to thecontrol group. Histological evaluation revealed that axons were well preserved,axon quantity and density was increased in experimental group compared to thecontrol group. Quantity of myelinated axons in experimental group 26 %increased relative to the control group.Results: In this study, in rats, six weeks intraperitoneal administration of80 microgram/kg folic acid significantly improved peripheral nerve healing. Toimprove efficiency in treatment and to shorten the time to recovery in peripheralnerve healing, we think that folic acid supplementation may take an important partin routine practice.