Hemşirelerin derin ven trombozu konusundaki bilgi düzeylerinin saptanması
Nurses determide deep veins trombosis subject knowledge information
- Tez No: 192532
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. LEVENT ALTINEL, Y.DOÇ.DR. NURDAN GÜMRAL YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ortopedik cerrahi, hemşire, derin ven trombozu, pulmoner emboliPDF created with pdfFactory trial version www.pdffactory.com, Orthopedical surgery, nurse, deep veins thrombosis, pulmonary embolism.PDF created with pdfFactory trial version www.pdffactory.com
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
XÖZETBu araştırmada derin ven trombozu (DVT) hastalığı konusunda bu hastalığıngörülme sıklığı en fazla olan ortopedi ve travmatoloji hemşirelerinin, dahili branştandahiliye hemşirelerinin ve DVT hastalığı görülme sıklığı en az olan kulak-burun-boğaz(KBB)-Göz hemşirelerinin hastalık hakkında bilgi düzeylerinin saptamasıamaçlanmıştır.Araştırma Ekim 2005-Mayıs 2006 tarihleri arasında 45 ortopedi vetravmatoloji, 45 dahiliye, 30 KBB-Göz olmak üzere 120 hemşire arkadaşa DVThastalığının risk faktörleri, fizyopatolojisi, hemşirelik bakımı ve hastalığınkomplikasyonu hakkında bilgi düzeyini ölçmek için bir anket çalışması uygulanmıştır.Toplanan veriler bilgisayarda SPSS 11.0 programında değerlendirilmiştir.Bu çalışmada, hemşirelerin DVT hastalığı hakkındaki bilgi düzeylerinehemşirelikteki meslek yılının, o klinikteki deneyiminin, eğitiminin etkisi araştırılmıştır.Sonuçta DVT görülme sıklığı yüksek olan ortopedi ve travmatoloji servishemşirelerinin fizyopatoloji hariç; hastalığın risk faktörleri, bakımı, komplikasyonlarıkonusunda bilgi düzeylerinin dahiliye, KBB-Göz hemşirelerine göre yüksek olduğusaptanmıştır. Hastalığın fizyopatolojisi hakkında ankete katılan hemşirelerde genel birbilgi eksikliği saptanmıştır. Bilgi düzeyine hemşirelikte çalışmışlık yılının etkisiolmadığı, klinikteki deneyimin ve eğitimin etkili olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
XISUMMARYAlthough the DVT illness has a vital complication such as pulmonaryembolism, the lack of knowledge on this matter is a undeniable reality. In this study, thedetermination of the knowledge of orthopedics and traumathology nurses having the riskof DVT illness of utmost level, internal medicine nurses and nurses of ear-nose-throat-eye department who have the lowest risk of DVT illness was aimed.The study was applied by a questionary evaluating the knowledge level of120 nurses including 45 orthopedics and traumatology nurses, 45 internal medicinenurses and 30 nurses of ear-nose-throat-eye department about the risk factors,physiopathology, nurse care of the DVT illness and the complication of illness between2005 October and May.The obtained data was evaluated by the computer program SPSS 11.0.The effect of how long she has been a nurse, the experience in that clinic andeducation on the knowledge level of nurses about the DVT illness has been researchedby the obtained result.As a conclusion, it has been determined that the knowledge level of tehe nursesof orthopedics and traumathology department where the risk is high-except for thephysiopathology department about the risk factors, care, complications of the illness ishigher than the knowledge level of nurses of ear-nose-throat-eye department. It has beendetermined that the nurses who attend the guestionary about physiopathology of theillness have lack of knowledge .It has been determined that the experience in the clinicand education is efficient on the knowledge level , not how long she has been a nurse.