Perkütan nefrolitotomi yapılan böbrek taşı hastalarında uzun dönemde böbrek morfolojisi ve vasküler direncin renkli doppler ultrasonografik değerlendirilmesi
The long term effect of percutaneous nephrolithotomy operation on renal morphology and vascular resistance in the treatment of renal stone disease
  1. Tez No: 192535
  2. Yazar: FATİH OĞUZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YAŞAR CAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Taş Hastalığı, PNL, Rezistif İndeks, Renkli DopplerUltrasonografi, Parankim Ekojenitesi, Parankim Kalınlığı37, Stone Disease, PNL, Color Doppler Sonography, Resistive Index, Parankim Ecogenitecity, Parankimal Tickness39
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
VII. ÖZETAmaç: Bu çalışmada, böbrek taşı hastalığının tedavisinde minimal invazivendocerrahi bir yöntem olan Perkütan nefrolitotomi (PNL) ameliyatının uzun dönemdeböbrek morfolojisi ve vasküler direnci üzerine olan etkisilerini araştırdık.Hastalar ve Metod: Tek böbrek polünden girişimle tek taraflı PNL ameliyatıyapılan 66 böbrekli 33 hasta çalışmaya dahil edildi. Bütün hastaların ameliyat öncesiincelemeleri, ameliyat pozisyonu, ameliyat tekniği ve anestezi protokolü aynıydı.Ameliyat edilen ve karşı böbreğin üst orta ve alt pollerinin parankim kalınlığı,ekojenitesi, resistivite indeksi (RI) ve hidronefroz derecesi ayrı ayrı renkli doplerultrasonografi ile ameliyat öncesinde ve ameliyat sonrası 1. gün ve 3, 6 ve 12. aylardatayin edildi. Ameliyat edilen böbreğin girişim polünün (böbrek toplayıcı sistemineperkütan girişimin yapıldığı böbrek polü), aynı böbreğin komşu pollerinin ve karşıböbreğin değerleri istatitiksel olarak karşılaştırıldı.Bulgular: Operasyonu takiben ameliyat edilen böbreğin girişim polünün,girişim polüne komşu pollerin ve karşı böbreğin parankim kalınlığı ve ekojenitesindeistatistiksel anlamlı değişimler gözlenmedi, ve ayrıca, parankim kalınlığı değerlerinebakılarak girişim polü ve diğerleri arasında hiçbir istatistiksel farklılık bulunmadı. Ekolarak girişim polünün parankim ekojenitesi komşu pollerinkine benzerdi. Çalışmaperiyodunun sonundaki girişim polü ve karşı böbreğin ekojeniteleri asındaki istatistikselfarklılık minimal, klinik olarak anlamsız değişimlerden kaynaklandı. Ameliyat edilenböbreğin girişim polü, aynı böbreğin komşu polleri ve karşı böbrekteki resistiviteindeksi değişimleri klinik olarak anlamsızdı ve gruplar arası ölçümler istatistiksel olarakanlamsızdı. Hasta yaşı, ameliyat süresi, taş yükü, irrigasyon sıvı volümü, taş kırmadakullanılan pnömotik vuru sayısı, kalp hızları ve önceye ait ESWL ve açık ameliyatöyküsü çalışma parametreleri ile ilişkili değildi.36Sonuç: mevcut çalışmanın sonuçları PNL ameliyatının böbrek morfolojisi vevasküler direnci üzerine zararlı etkilerinin olmadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
VIII. SUMMARYAim: In this study, we evaluated the long-term effects of percutaneousnephrolithotomy (PNL) operation, a minimally invasive endosurgery, on renalmorphology and vascular resistance in the treatment of renal stone disease.Patients and methods: Thirty-three patients with 66 renal units who underwentunilateral PNL operation with single renal pole axess were enrolled in this study. Inwhole patients, preoperative evaluations, operational position, operation technique, andanesthesia protocol were same. Parenchyma thickness, echogenicity and resistive index(RI) and hydronephrosis degree of upper, middle and lower poles of operated andcontralateral kidneys were determined separately by color Doppler ultrasonography atpreoperative period and postoperative 1st day, 3, 6, and 12 months. The values of theaccess pole of the operated kidney (renal pole through which percutaneous access wasobtained into the renal collecting system), adjacent poles of the same kidney andcontralateral kidney were compared statistically.Results: Fallowing the operation, statistically significant changes were notobserved in parenchyma thickness and echogenecity of the access pole of the operatedkidney, adjacent poles to the axess pole, and contralateral kidney, and also, based on theparenchyma thickness values, no statistical difference was found between the axess poleand the others. Additionally, parenchyma echogenisity of the axes pole was similar tothat of adjacent poles. The statistical difference between the echogenesities of the axespole and contralateral kidney at the end of the study period resuled from the minimal,clinically insignificant changes. The resistive index changes in the access pole of theoperated kidney, adjacent poles of the same kidney and contralateral kidney wereclinically insignificant and inter-groups measurements were statistically insignificant.Patient age, operation time, stone load, volume of the irrigation fluid, number of38pneumatic lithotripter beats, heart rates, and history of ESWL or open surgery did notcorrelate the study parameters.Conclusions: Results of the present study suggest that PNL operation does nothave deteriorating effects on renal morphology and vascular resistance.