Kalsiyum sülfat partikülleri ile beta-trikalsiyum fosfat/ hidroksiapatit granüllerinin kemik içi kavitelerinde osteogenezis üzerine olan etkilerinin deneysel olarak karsılaştırılması
Experimental comparison of effects on the osteogenesis of calcium sulfate's particules and beta-tricalcium phosphate/hydroxyapatite's granular in bone cavities
  1. Tez No: 192536
  2. Yazar: S. SERHAT ATILGAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BELGİN GÖRGÜN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Medikal grade kalsiyum sülfat granülleri, β-trikalsiyum fosfat, hidroksiapatit granülleri, osteogenezis, kemik defektleri, deneysel, Medical grade calcium sulfate particles, phosphate/hydroxyapatite granular, ostegenesis, bone defects, experimental
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZETKALS YUM SÜLFAT PART KÜLLER LEβ-TR KALS YUM FOSFAT/ H DROKS APAT T GRANÜLLER N NKEM K Ç KAV TELER NDE OSTEOGENEZ S ÜZER NE OLANETK LER N N DENEYSEL OLARAK KARŞILAŞTIRILMASIDt. S. Serhat ATILGANBu tez çalışmasındaki amacımız, son yıllarda kullanıma giren alloplastlardan kemik içikavitelerde uygulanan medikal grade kalsiyum sülfat partikülleri ile β-trikalsiyum fosfat/hidroksiapatit granüllerinin osteogenezis üzerine olan etkileriyle beraber, yabancı dokureaksiyonu, enfeksiyon, fibröz enkapsülasyon, fiziksel ataçman, greftte rezorbsiyon vebiokompatibilite yönleriyle karşılaştırılmasıdır.Araştırmamız 5 aylık 40 adet dişi Wistar Albino cinsi rat üzerinde yapılmıştır. Deneyhayvanlarının anestezisi, 0.1 ml Xylozin Hydrochlorid (RompunR, Bayer, Türkiye) ve 0.2 mlKetamin' in (KetalarR, Eczacıbaşı, Türkiye) intramusküler enjeksiyonu ile sağlandı. Ratlarınsağ arka bacağının iç yüzü traşlandıktan sonra antiseptik solüsyon ile silindi. Femurlarıinsizyon yapılarak açığa çıkartıldı ve kemikte 10 mm uzunluğunda defekt oluşturuldu.Çalışmaya dâhil edilen 40 rat iki gruba ayrıldı. lk gruptaki deney hayvanlarına medikal gradekalsiyum sülfat partikülleri (SurgiPlasterR, Bio-Lok International Company), 2. gruptaki deneyhayvanlarına ise β-trikalsiyum fosfat/ hidroksiapatit granülleri (CamceramR, Cam Implants byan osteotech, Inc. Company) implante edildi. Postoperatif 10., 21., 30. ve 60. günlerde ratlarınfemurları sakrifiye edilerek, histopatolojik incelemeye alındı. Histopatolojik kesitlerincelenerek elde edilen osteogenezis değerleri, Mann-Whitney-U testi ile istatistiksel olarakanaliz edildi.Sonuçta; her iki materyalin birbirine benzer düzeyde enflamasyona ve fibrotik yanıtaneden olduğu, dokuyla uyumlarının (biyouyumluluk) mükemmel olduğu ve yabancı cisimreaksiyonuna neden olmadıkları saptandı. Kemik üzerine olan etkileri incelendiğinde ise; heriki grupta da 21. günden sonra osteogenezis görülürken, kalsiyum sülfatın daha hızlı birşekilde osteogenezisi gerçekleştirdiği, ancak oluşan yeni kemik hacminin ise β-trikalsiyumfosfat/ hidroksiapatit kadar ideal olmadığı belirlendi. statiksel anlamda ise gruplar arasındaönemli bir farkın olmadığı görüldü.
Özet (Çeviri)
SUMMARYTHE EXPERIMENTAL COMPARISON OF EFFECTS ON THEOSTEOGENESIS OF CALCIUM SULFATE?S PARTICULES AND β-TRICALCIUMPHOSPHATE/HYDROXYAPATITE?S GRANULAR IN BONE CAVITIESDt. S. Serhat ATILGANThis thesis study was carried out to investigate the effect of medical grade calciumsulfate and β-tricalcium phosphate/hydroxyapatite on new bone formation. Additionally, thisstudy compared these materials for infection, resorption, biocompatibility, immune reaction,fibrotic encapsulation, foreign body reaction, physical attachment.Forty female Wistar Albino rats of 5 months were used for this study. Anesthesia of therats provided with intramuscular Xylozin Hydrochlorid (RompunR, Bayer, Türkiye) andKetamin (KetalarR, Eczacıbaşı, Türkiye) .The right legs of the rats were shaved and cleanedwith antiseptic solution. The right femurs of the rats surgically exposed and defects wereprepared about 10 mm in bone. Forty rats included into study were divided into 2 groups.Medical grade calcium sulfate particles (SurgiPlasterR , Bio-Lok International Company) wasapplied to the rats in group I and β-tricalcium phosphate/hydroxyapatite granular(CamceramR, Cam Implants by an osteotech, Inc. Company) to those rats in group II. At thepostoperative periods of 10., 21., 30., 60. days, femurs were sacrified and investigatedhistopathologically. Mann-Whitney-U statistic test applied to the data obtained in the result ofhistopathologic survey of specimens.In conclusion, it was determined that both materials resulted in fibrous tissue andinflammation to similar response that their biocompatibilities were so good and they did notcause foreign body reaction. Osteogenesis also was observed in two groups after 21st day.The effects of calcium sulfate on bone formation were faster than β-tricalciumphosphate/hydroxyapatite. In calcium sulfate?s group, osteogenesis was not completed asmuch as β-tricalcium phosphate/hydroxyapatite?s group. No significant differences werestatistically observed between two groups.β-tricalcium