Demineralize kemik matriks partikülleri içeren kalsiyum sülfat esaslı putty ile β-trikalsiyum fosfat granüllerinin kemik içi kavitelerde iyileşme üzerine etkilerinin histopatolojik olarak karşılaştırılması
A histopathological comparison of the effects of calcium sulfate-based putty containing demineralized bone matrix and pure β-tricalcium phosphate granulars on healing of bone defects
- Tez No: 164571
- Danışmanlar: PROF.DR. GÜLTEN ÜNLÜ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Demineralize kemik matriksi içeren kalsiyum sülfat esaslı puty, p trikalsiyum fosfat granülleri, kemik rejenerasyonu, greft rezorpsiyonu, kemik defektleri, Calcium sulfate-based putty containing demineralized bone matrix, P-tricalcium phosphate granular, bone regeneration, graft rezorption, bone defects:
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZET DEMÎNERALİZE KEMİK MATRÎKS PARTİKÜLLERİ İÇEREN KALSİYUM SÜLFAT ESASLI PUTTY İLE p-TRİKALSİYUM FOSFAT GRANÜLLERİNİN KEMİK İÇİ KAVİTELERDE İYİLEŞME ÜZERİNE ETKİLERİNİN HİSTOPATOLO JİK OLARAK KARŞILAŞTIRILMASI Dt. Doğan ÖZ Bu tez çalışması demineralize kemik matriksi içeren kalsiyum sülfat esaslı putty ile saf P trikalsiyum fosfat granüllerinin yeni kemik oluşumu üzerine etkilerinin araştırılması amacıyla yapılmıştır. Araştırmamız 5 aylık 40 adet dişi Wistar Albino cinsi rat üzerinde yapılmıştır. Çalışmaya dahil edilen 40 rat iki gruba ayrıldı. Ratların anestezisi intramusküler ketamin ve rompun enjeksiyonu ile sağlandı. Cerrahi olarak sol femurlan açığa çıkarıldı ve bölgede lOmm'lik defekt oluşturuldu. I. Gruptaki ratlara demineralize kemik matriksi içeren kalsiyum sülfat esaslı putty, II. Gruptaki ratlara saf p trikalsiyum fosfat granülleri yerleştirildi. Postoperatif lO.gün, 3., 6. ve 12. haftalarda ratlarm femurlan çıkarılarak histopatolojik incelemeye alınmıştır. Histopatolojik tetkikleri alınarak elde edilen değerler Mann Whitney U testi ile istatistiksel olarak değerlendirildi. Sonuçta demineralize kemik matriksi içeren kalsiyum sülfat esaslı putty'nin hem 6 haftalık hem de 12 haftalık dönemlerde kemik oluşumu üzerine etkisinin saf P trikalsiyum fosfat granüllerinden daha yüksek olduğu gözlenmiştir. Her iki materyalin de; benzer düzeyde fibröz doku ve enflamasyona sebep olduğu, biyokompatibilitesinin iyi olduğu, benzer düzeyde fiziksel ataçmana sahip olduğu ve yabancı cisim reaksiyonuna sebep olmadığı belirlendi. Ancak gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı.
Özet (Çeviri)
SUMMARY A HISTOPATHOLOGICAL COMPARISON OF THE EFFECTS OF CALCIUM SULFATE-BASED PUTTY CONTAINING DEMINERALIZED BONE MATRIX AND PURE p-TRICALCIUM PHOSPHATE GRANULARS ON HEALING OF BONE DEFECTS Dt. Doğan ÖZ This thesis study was carried out to investigate the effect of calcium sulfate-based putty containing demineralized bone matrix and pure p-tricalcium phosphate granular, on new bone formation. This study was conducted on 40 female Wistar Albino rats of 5 months. Forty rats included into the study were divided into 2 groups. Anesthesia of the rats provided with intramuscular ketamine and rompun. The left femurs of the rats were surgically exposed, and 10 mm defects were prepared on them. Calcium sulfate-based putty containing demineralized bone matrix was applied to the rats in group I and pure p-tricalcium phosphate granular to those rats in group II. At the postoperative periods of 10 days, 3, 6 and 12 weeks, femurs were removed and investigated histopathologically. Mann Whitney U statistic test was applied to the data obtained in the result of histopathologic survey of specimens. In conclusion, the effects of calcium sulfate-based putty containing demineralized bone matrix on bone formation both at 6 weeks and 12 weeks period were more higher than the p-tricalcium phosphate granular. It was also determined that both materials resulted in fibrous tissue and inflammation to similar extents, that their biocompatibilities were fairly good, that they had similar physical attachment, and that they did not cause foreign body reaction. But no significant differences were statistically observed between them.