Futbol hakemlerinin laboratuvarda ölçülen maksimal oksijen tüketimi, anaerobik eşik seviyesi ile müsabakadaki fizyolojik yükün tahmin edilmesi
The prediction of the physiologic load of the game by the VO2max consumption and anaerobic threshold levels of the soccer referees that are measured in the laboratory
  1. Tez No: 192537
  2. Yazar: ŞAHAN ÇAĞATAY
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. NAZİYE ENİSELER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Futbol, Futbol hakemleri, Maksimal oksijen tüketimi, Anaerobik eşik, Kalp atımı, Kan laktat konsantrasyonu, İntermittent egzersiz, Soccer, soccer referees, oxygen uptake, anaerobic threshold, heartrate, blood lactate concentration, intermittent exercise
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmanın amacı Laboratuvar koşullarında ölçülen fizyolojik parametrelerile müsabaka esnasındaki fizyolojik yükü tahmin etmektir. Bu çalışmada Türkiyeliglerinde maç yöneten üst düzey hakemlerin fizyolojik profilleriölçüldü(n=16).Hakemler Türkiye liglerindeki resmi maçlar esnasında ve Laboratuvarkoşullarında test edildiler. Hakemlerin ortalama yaşları 29,1±4,7 di. Maç esnasındahakemlerin vücutlarına bağlanan telemetrik nabız ölçerle KA ları kayıt edildi. Ayrıcamaçın başında, ilk yarının hemen bitiminde, ve maçın sonunda hakemlerden kanalınarak KLK ları incelendi. Bu testler sonunda üç farklı fizyolojik yük tahmin edildi. 1)Maçta ölçülen ortalama KA lar ile Laboratuvar da ölçülen Max KA ilişkilendirilerekKA ya göre fizyolojik yük tahmin edildi. Laboratuvar koşullarında yönettikleri maçıtakiben incremental bir test ile hakemlerin Max VO2 leri ölçüldü. Submaximal bir testolan 2-4 mmol-1 laktat eşiği testi ile hakemlerin LE leri tespit edildi. 2) Bu ölçümlersonunda hakemlerin Laboratuvarda ölçülen KA-VO2 ilişkisi ile Maç esnasındakiortalama KA ları ilişkilendirilerek maçtaki fizyolojik yük tahmin edildi(r: 0,80). 3) aynıilişki 2-4 mmol-1 testinde elde edilen KA lara da uygulanarak bu eşik değerlerine görefizyolojik yük tahmin edildi. Sonuç olarak futbol hakemleri müsabakadaki fizyolojikyükü Max KA ya göre %82,34±3,94 olarak tahmin edildi. KA-VO2 ilişkisine göreMaxVO2 nin %77,30±11,11 olarak tahmin edildi. 2-4 mmol-1 KLK değerlerine göre 2mmol-1 LE ye karşılık gelen fizyolojik yük Max VO2 nin %60,39± 7,82, 4 mmol-1 LEye denk gelen fizyolojik yük Max VO2 nin %86,14±6,76 olarak tahmin edildi.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to predict the physiologic load of the competitionby the physiologic parameters that was estimated under labaratuary conditions. In thisstudy the physiologic profiles of the top-class referees officiating at the Turkish firstleague were estimated (n=16). The referees were tested both during the officialcompetitions and by labarotuary tests. The mean age was 29.1±4.7. The heart ratesduring the match were monitored by a short range radio telemetry. Further, blood lactateconcentrations were examined from the blood samples that were taken before,at the endof the first period and at the end of the match. At the end of these tests, 3 differentphysiologic loads were predicted; 1) Physiologic load was predicted according to HR bycorreleating the mean HR that were estimated during the match, and the maximal HRthat were estimated during labarotuary tests. The VO2max measurements were tested byan incremental test at the labaratuary after the official matches. The lactate thresholdswere estimated by a submaximal 2-4 mmol.-1 lactate threshold tests. 2) At the end ofthese measurements, the physiologic load of the match was predicted by HR-VO2relationship that were estimated at the labaratuary and the mean HR during the match(r:0.80). 3) The same relationship was applied the HR values that were obtained by 2-4mmol-1 tests, and the physiologic load was predicted considering those threshold values.Consequently, the physiolologic strain during the match was predicted as %82,34±3.94according to maxHR. According to HR-VO2 relationship, VO2max was predicted as%77,30±11,11. The physiologic load corresponding to 2mmol-1 LT predicted as%60,39±7,82 of the VO2max, the physiologic load corresponding to 4mmol-1 LTpredicted as %86,14±6,76 of the VO2max.