Mandibula kondil fraktürlerinin retrospektif analizi
Mandibular conyle fractures: retrospective analysis
  1. Tez No: 192538
  2. Yazar: FERHAN YAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BELGİN GÖRGÜN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Mandibula fraktürü, kondil fraktürü, retrospektif analiz, Mandibular fracture, condyle fracture, retrospective analysis
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZETMAND BULA KOND L FRAKTÜRLER N N RETROSPEKT F ANAL ZDt. Ferhan YAMANÇalışmamızın amacı, 2000-2004 yılları arasında Dicle Üniversitesi DişhekimliğiFakültesi, Ağız Diş Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Anabilim Dalı kliniğine başvuran ve kondilkırığı tanısı ile tedavi edilmiş mandibular kondil kırıklarının; yaş, cinsiyet, etyoloji, görülmesıklığı, mevsimlere göre dağılımını ve uygulanan tedavi yöntemlerini retrospektif olarakincelemek, bu tedavilerin postoperatif sonuçlarını da kontrole çağrıldığında gelebilenhastalarda çeşitli parametreler dikkate alarak değerlendirmektir. 5 yıllık çalışma sürecindemaksillofasiyal fraktür tanısı ile başvuran 577 hastanın 420 tanesi erkek (%72,8), 157'si(%27,2) bayan olup, bu hastaların 460'ında (%78) mandibula fraktürü, bu mandibulafraktürlerinin 146'sında ise (%25) kondil fraktürü saptandı (96 erkek, 50 bayan). Mandibulafraktürleri içerisinde kondil fraktürü görülme sıklığı %32 idi. Her iki cinsiyette de etyolojikolarak birinci sırayı yüksekten düşmenin aldığı ve kondil fraktürünün en fazla yaz aylarındagörüldüğü saptanmıştır. Kontrole gelebilen kondil fraktürlü 42 hastanın (36 erkek, 6 bayan)2'sine mini-plak osteosentezi uygulandığı, diğer 40 hastanın ise IMF ile tedavi edildiğigörülmüştür. Kontrole gelen hastalarda tam ağız açıklığında interinsizal mesafe miktarının; 42hastanın 20'sinde (%48) 40mm veya daha fazla, 19 hastada (%43) 30-39mm, 3 hastada (%7)16-29mm olduğu saptandı. Ağız kapalı iken alınan panoramik radyografilerde bir hastamızdışında hastaların kondil başlarının glenoid fossa içinde olduğu görüldü. Bir hasta dışındahepsinde kabuledilebilir oklüzyon vardı ve bir hastamızda da tam ağız açıklığında fraktürtarafına doğru deviasyon mevcuttu.
Özet (Çeviri)
SUMMARYMANDIBULAR CONDYLE FRACTURES: RETROSPECTIVE ANALYSISDt. Ferhan YAMANThe aim of this study is to investigate the distribution of mandibular condyle fracturesamong the patients who applied to Dicle University Department of Oral and Maxillofacial Surgerybetween 2000 to 2004 years and diagnosed as condyle fracture both clinically and radiologically andrecorded as age, sex, ethiology and seasons, the incidence of maxillofacial region fractures, evaluatethe applied to treatment method and the results among the patients who could apply to controlintervals with regard to different parameters. 420 patients were male (72.8%) and 157 (27.2%)patients were woman of total of evaluated 577 patient, 460 mandible fracture (78%) of thesepatients and 146 (25%) condyle fracture were determined among this group. The incidence ofcondyle fracture among mandible fracture was 32%. The primary ethiologic factor is height fall inboth sex group and incidence peaked in summer seasons. 42 of the patients with condyle fracture(36 male and 6 female) could apply to control. 2 of the patients were treated with open reductionand mini-plaque osteosynthesis, the other 40 patient were treated with IMF. The inter incisalopening was more than 40mm (48%) in 20, 30-39mm (43%) in 19, 16-29mm (7%) in 3 patientsamong the 42 patient. By the panoramic radiographic in the position with closed mouth accept onepatient, it was determined that all the condyle heads were in glenoid fossa. Accept one patient all thepatients had acceptable occlusion. One patient had deviation to fracture side by maximum opening.