Servis sorumlu hemşirelerinin yara bakımında uygun buldukları ürünleri üst yönetime iletmede karşılaştıkları güçlüklerin belirlenmesi
The difficulties encountered by the charge nurses in proposing appropriate wound care products to the senior management
  1. Tez No: 192581
  2. Yazar: NURAY EMRE
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SÜHEYLA ABAAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: servis sorumlu hemşireleri, yönetici hemşireler, yara bakımürünleri, charge nurses, nursing services administration, wound care products
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Hizmetleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 199
Özet
vÖZETEmre, N., Servis sorumlu hemşirelerinin yara bakımında uygun bulduklarıürünleri üst yönetime iletmede karşılaştıkları güçlüklerin belirlenmesi,Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hemşirelik HizmetleriYönetimi Programı Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2005. Servis sorumluhemşireleri (SSH)nin, hemşirelerin kullandıkları ürünlerde yenilikleri izlemesi,bakım ürünlerinin seçilmesi ve kullanılmasında sorumlulukları vardır. Bu araştırmaSSH'nin yara bakımında uygun buldukları ürünleri üst yönetime iletmedekarşılaştıkları güçlüklerin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma Ankara ilibelediye sınırları içinde faaliyet gösteren fiili yatak kapasitesi 500 ve üzerinderastgele seçilen ve araştırmaya izin veren 7 hastanede uygulanmıştır. Araştırmaevrenini bu hastanelerde servisinde yara bakımı uygulamaları yapan SSHoluşturmuştur. Veriler, araştırmacı tarafından hazırlanan SSH'nin sosyodemografiközellikleri ile literatürden yararlanılarak geliştirilen SSH'nin yara bakımında uygunbulunan ürünleri üst yönetime iletmede karşılaştıkları güçlükleri belirlemeye yöneliksoruların yer aldığı veri formu ile toplanmıştır. Araştırmada, Verilerindeğerlendirilmesinde, yüzdelik, ki kare, Fisher Freeman Halton testi uygulanmıştır.Araştırmada SSH'nin (N=128) tıbbi malzeme (%81.1) ve yara bakım ürünleri(%87.6) önerilerinin iletildiği üst yönetimdeki kişilerin doktorlar olduğugörülmüştür. Araştırmanın yapıldığı devlet, SSK ve üniversite hastanelerindeçoğunlukla yara bakım ürünlerinin kullanıldığı fakat kullanılan ürünlerin yetersiz veucuz olanlarının temin edildiği görüşü yaygındır. SSH'nin %97.7nin hastanelerintıbbi malzeme seçim komisyonlarında yer almadıkları ve almak istemedikleribelirlenmiştir. SSH yara bakım ürünlerinin kullanım önerilerini üst yönetimeiletirken olumlu hissettikleri (%65.2) ancak öneri sonrası aldıkları tepkilerinengelleyici olduğu (%70.1) belirtilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulardoğrultusunda hastane yönetiminin SSH'ni tıbbi malzeme seçim komisyonlarındayer almalarının sağlanması, bakıma yönelik ve hemşirelerin kullandıkları ürünlerdeyenilikleri izlemesi, bakım ürünlerinin seçilmesi ve kullanılmasındasorumluluklarının arttırılması konusunda desteklenmeleri önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
viABSTRACTEmre, N., the difficulties encountered by the charge nurses in proposingappropriate wound care products to the senior management, Hacettepe University,Institute of Health Sciences Nursing Services Administration Master of ScienceThesis, Ankara, 2005. The charge nurses (CN) assumes responsibilities with respect tomonitoring innovations for the products used by nurses, in selection and usage of theseproducts. This study had been conducted for the purpose of investigating the difficultiesencountered by the CN in proposing appropriate wound care products to the seniormanagement. The hospitals with 500 and above bed capacity, in three groups ofaffiliation were randomly selected in Ankara Municipality. In seven hospitals, which hadpermitted the study, all the CN, had wound care applications in their units were includedin the study. Data was collected with a Questionnaire, prepared in two parts by theinvestigator, of which first part consisted of general information about CN and secondpart had questions, which reflected the CN? opinions on the difficulties encountered inproposing appropriate wound care products to the senior management. To analyze thedata, percentage, chi-square and Fisher Freeman Halton tests were used. Results showedthat the main group that the CN (N=128) had passed their recommendations regardingpatient care materials (81.1%) and wound care products (87.6%) had been the physiciansas senior managers. In all hospitals affiliated with universities, Ministry of Health, andSocial security institution, CN said that the wound care products were used, howeverthese were insufficient and cheap products were provided and 97.7% of them did notparticipate and were not willing to participate in the selection committees. Although CNhad expressed positive feelings (65.2%) of proposing the new wound care products inpatient care, the reactions by the senior management had been expressed as frustrating(70.1%). In accordance with the findings from the study, it was proposed that thehospital management should assure the participation of CN in the patient care materialselection committees, the CN should be involved in monitoring innovations of patientcare products, and the responsibility of the CN with respect to selection and applicationof new patient care products as well as wound care products should be increased.