Tinnitus şikayeti olan hastalarda ağrı eşiği ve ağrı toleransının araştırılması
Searching the pain threshold and pain tolerance in patients having complaint of tinnitus
  1. Tez No: 192580
  2. Yazar: TÜRKER YILMAZ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SONGÜL AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Psikiyatri, Psikoloji, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat), Psychiatry, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Tinnitus, ağrı, ağrı eşiği, ağrı toleransı, nöral plastisite, Tinnitus, pain, pain threshold, pain tolerance, neural plasticity
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZETYILMAZ, T. Tinnitus şikayeti olan hastalarda ağrı eşiği ve ağrı toleransınınaraştırılması, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Odyoloji veKonuşma Bozuklukları Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2006. Tinnitus rahatsız edicisemptomlardan biridir. Genel popülasyonun yüzde onbeşinde mevcuttur ve üzerindepek çok araştırma yapılan konulardan biridir. Ne var ki bunca gayrete rağmen tinnitusfizyopatolojisi tümüyle aydınlatılabilmiş değildir. Akut, yani kısa süreli tinnitusu pekçok kişi tolere edebilirken, rahatsızlık sıklıkla olduğu üzere kronikleştiğinde, kronikağrı gibi katlanılması zor bir hale gelmektedir. Bununla birlikte tinnitustan rahatsızolma bireyler arasında farklılıklar göstermektedir. Bir kısım hastalar tinnitusaalışabilirken, bir kısmı tinnitusu dayanılmaz bulmaktadır. Bu çalışmada tinnitusakatlanabilmede hemen tüm hastalıklara katlanmada temel bir unsur olan bireysel ağrıeşiği ve ağrı toleransının rolü araştırılmıştır. Yapılan çalışmanın ve literatürdeki diğerçalışmaların sonuçları birlikte değerlendirildiğinde, kronik tinnitusa toleransın ağrıeşiği ve ağrı toleransıyla ilgili olmadığı görülmüştür. Kronik hastalıklara toleransbüyük olasılıkla daha farklı bir mekanizmayla yani kortikal alışma (habituation) vekortikal baskılama (supression) ile ilişkilidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTYilmaz, T. Searching the pain threshold and pain tolerance in patients havingcomplaint of tinnitus. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Odyolojive Konuşma Bozuklukları Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2006. Tinnitus is one ofthe annoying symptoms. Fifteen percent of the general population suffer from it and itis one of the subjects which too many researches have been conducted. In spite ofall these efforts tinnitus physiopathology is not entirely clarified yet. While acute orshort term tinnitus can be tolerated by many people, when it becomes chronic -as itusually does- it becomes unbearable like chronic pain. Other than this, annoyancefrom tinnitus differs among the subjects. Some people can habituate to tinnitus butsome find it untolerable. In this study, the role of individual pain tolerance and painthreshold in bearing tinnitus is searched which are the basic issues in toleratingalmost all diseases. When the results of the current study and the studies in theliterature evalated together it is seen that, the ability to tolerate tinnitus is not relatedwith pain threshold and pain tolerance. The tolerance to chronic diseases can berelated to another mechanism which is cortical habituation or cortical supression.