Akneli kadın hastalarda finasterid ile etinil östradiol-siproteron asetat kombinasyonunun etkinliğinin karşılaştırılması
The comparison of finasteride and ethynyl estradiol-cyproterone acetate combination in terms of clinical efficacy in women with acne vulgaris
- Tez No: 192584
- Danışmanlar: PROF.DR. SERAP UTAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: akne vulgaris, finasterid, acne vulgaris, finasteride
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZETAkne vulgaris bir çok faktöre bağlı gelişen pilosebase birimin kronik veinflamatuar hastalığıdır. Klinik olarak eritemli papül, püstül, komedon, kist, nodül veskarlarla karakterizedir. Etyopatogenezinde genetik faktörler, sebum salınımında artış,bakteriyel kolonizasyon, foliküler keratinizasyon bozukluğu ve androjenler yeralmaktadır. Tedavisinde lokal ve sistemik antibiyotikler, antiandrojen ilaçlar veretinoidler kullanılmaktadır.Finasterid esas olarak benign prostat hiperplazisi tedavisinde kullanılan birilaçtır. Finasterid, 5α-redüktaz enzimini bloke ederek testosteronun daha potent etkiliolan dihidrotestosterona dönüşümünü engeller. Bu çalışmada akne tedavisinde etkinliğibilinen etinil östradiol- siproteron asetat kombinasyonu, etkinliği henüz araştırmaaşamasında olan finasterid ile karşılaştırıldı.Mart 2002- Ekim 2005 tarihleri arasında Erciyes Üniversitesi Tıp FakültesiDermatoloji Anabilim Dalı Polikliniği'ne akne vulgaris nedeniyle başvuran yaşları 18-30 arasında değişen toplam 60 gönüllü kadın hasta çalışmaya dahil edildi. Buhastalardan 49'u çalışmayı tamamladı. Yaş, vücut kitle indeksi ve akne skoru benzerolan bu hastalardan randomize olarak iki ayrı grup oluşturuldu. Bu hastalarda tedaviöncesinde eğer varsa hirsutizm ve androgenetik alopesi skorlamaları da yapıldı. Grup I'deki hastalara 5mg/gün finasterid, Grup II'deki hastalara ise 35µg etinil östradiol-2mgsiproteron asetat kombinasyonu menstrüel döngünün 5. ve 25.günleri arasında günde birkez 6 ay süreyle verildi. Tedavi öncesi ve tedavi sonrası serum foliküler stimüle edicihormon (FSH), luteinizan hormon (LH), LH/FSH oranı, östradiol (E2), 17 hidroksiprogesteron (17-OH-P), androstenedion (A), seks hormonu bağlayıcı globulin (SHBG),dehidroepiandrosteron sülfat (DHEA-S), serbest testosteron (sT) değerleri ölçüldü.Tedavi sonrasında akne, hirsutizm ve androgenetik alopesi skorları yeniden belirlendi.Her iki grupta yüz bölgesindeki ortalama akne skorları azalmakla birlikte sadeceetinil östradiol-siproteron asetat kombinasyonu tedavisi alan grupta bu azalma istatikselolarak anlamlı bulundu (p0.05).Sonuçta finasteridin klinik olarak akne skorlarını azalttığı görülmekle beraber buazalmanın istatiksel olarak anlamlı olmadığı ve akne tedavisinde etinil östradiol-siproteron asetat kombinasyonunun finasterid tedavisinden daha etkili olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTAcne vulgaris is a multifactorial chronic inflammatory disease of thepilosebaceous units. Clinically it is characterized by erythematous papules, pustules,comedones, cysts, nodules and scars. Among its pathogenesis, acne vulgaris is related togenetic factors, an increase in the secretion of sebum, bacterial colonization, disorder offollicular keratinization and androgens. For treatment, local and systemic antibiotics,antiandrogenic drugs and retinoids are used.Finasteride is a drug used mainly in the treatment of benign prostatichyperplasia, because it inhibits the conversion of testosterone into dihydrotestosterone,which is more potent by blocking 5α reductase enzyme. In this study, the ethinylestradiol-cyproterone acetate combination, known to be effective in the treatment ofacne, was compared with finasteride, the efficacy of which is still being researched.This study included 60 voluntary female patients, aged between 18-30 years,who applied to the Dermatology Policlinic of Erciyes Univercity Medical Faculty foracne vulgaris between March 2002 and October 2005. Of these patients, 49 completedthe study. Of the 60 patients who had similar acne scores, body mass index and age, twogroups were formed randomly. In addition, patients were scored for hirsutism andandrogenetic alopecia, before treatment. The patients in Group I were administered5mg/day finasteride whereas, Groups II were administered 35µg ethinyl estradiol-2mgcyproterone acetate daily between the 5th and 25th day of their menstrual cycle for 6months. Pre and post treatment levels of follicle stimulating hormone (FSH), luteinizinghormone (LH), LH/FSH ratio, estradiol (E2), 17 hydroxyprogesterone (17-OH-P),androstenedione (A), sex hormone binding globulin (SHBG), dehydroepiandrosteronesulphate (DHEA-S), free testosterone (fT) were measured. Post-treatment scores ofacne, hirsutism and androgenetic alopecia were determined.Whereas the mean facial acne scores decreased in both groups, the decrease inGroup II which received ethinyl estradiol-cyproterone acetate combination was found tobe stastically significant (p0.05).In conclusion, although not significantly different, clinically finasteride wasobserved to be beneficial in the treatment of acne by reducing acne scores. Furthermore,in the treatment of acne ethinyl estradiol-cyproterone acetate combination was seen tobe more effective than finasteride.