Yönetici hemşirelerin dönüşümcü liderlik özelliklerinin degerlendirilmesi: Ankara Numune Eğitim ve Arastırma Hastanesinde bir araştırma
Evaluation of transformational leadership qualities of executive nurses : a research at Ankara Numune Education and Research Hospital
- Tez No: 192583
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMET ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, dönüşümcü liderlik, yönetici hemşireler
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Yakaryılmaz, H. Yönetici Hemşirelerin Dönüşümcü Liderlik ÖzelliklerininDeğerlendirilmesi: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesinde BirAraştırma. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü SağlıkKurumları Yönetimi Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2006. Buçalışmanın amacı, yönetici hemşirelerin dönüşümcü liderlik özelliklerinideğerlendirmek ve hizmet yılı, öğrenim durumu değişkenleri açısındanbelirlemektir. Araştırmada kuramsal çerçeve içerisinde; liderlik, liderliğin güçkaynakları, liderlik kuramları, dönüşümcü liderliğin boyutları ve özellikleritartışılmıştır. Veri toplamada altı boyuttan oluşan Dönüşümcü Liderlik AnketiYönetici Hemşire ve Servis Hemşiresi Formu kullanılmıştır. Araştırma evrenini,Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi oluşturmaktadır. Araştırmaevrenini oluşturan kliniklerin tamamına ulaşılmaya çalışılmış ve veri toplamaaracı 32 yönetici hemşire ve 128 hemşireye uygulanmıştır. Araştırmada eldeedilen verilerin istatistik analizinde, ortalamalar, frekanslar, yüzdeler, kiOrtalama Arasındaki Farkın Önemlilik Testi, Kruskal Wallis Varyans Analizi veMann Whitney U Testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; genel olarakyönetici hemşireler, dönüşümcü liderlik özellikleri ve liderlik davranışlarınıgösterme düzeylerinin, kendilerinde yüksek düzeyde var olduğunubelirtmişler; servis hemşireleri de onların bu görüşlerine katılmışlardır. Yöneticihemşirelerin kendilerini servis hemşirelerinin de yöneticilerini değerlendirmeleriölçekteki boyutlarda yer alan ifadeler açısından karşılaştırıldığında 6 ifadedeistatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur. Servis hemşirelerinin hizmet yılıdeğişkenine göre yönetici hemşirelerin dönüşümcü liderlik özelliklerideğerlendirmelerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar bulunmamıştır.Servis hemşirelerinin öğrenim değişkenine göre yönetici hemşirelerindönüşümcü liderlik özelliklerini değerlendirmelerinde istatistiksel olarak anlamlıfarklılıklar bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Yakaryılmaz, H. Evaluation of Transformational Leadership Qualities ofExecutive Nurses : A Research at Ankara Numune Education andResearch Hospital. Hacettepe University, Health Sciences, TheProgramme of Health Institution Management, Master Thesis, Ankara,2006. The purpose of this study is to evaluate the transformational leadershipqualities of executive nurses and to determine it in terms of service years anddifferent variables. In this research within the organizational framework;concept of leadership, power resources of leadership, leadership theories,dimensions of transformational leadership and its qualities have beendiscussed. A questionaire of transformational leadership and a form forExecutive and Service Nurses that consisted of six dimensions was used inorder to collect data. The research is carried out at Ankara Numune Educationand Research Hospital. It has been supposed to reach the whole clinicalservices forming the research area and a questionaire was applied to 32executives nurses and 128 nurses. In the statistical analyze form of the dataobtained through this research, avarages, frequencies, percentages,Significance Test between two averages, Kruskal Varyans Analysis and MannWhitney U-Test was used. At the end of the research; executive nursesgenerally state that they have the capacity to show transformational leadershipqualities; and service nurses were like-minded with them. When comparingexecutive nurses? themselves with service nurses? evaluations of theirexecutive nurses in their expressions, statistically meaningful differences werefound in six expressions. On the other hand there were no statisticallymeaningful differences on the evaluation of the executive nurses?transformational leadership qualities according to the variables of servicenurses? service years (process). And there were some statistically meaningfuldifferences on the evaluation of the executive nurses? transformationalleadership qualities according to service nurses? educational variables.Key Words : Leadership, Transformational Leadership, Executive Nurses.