Hemsirelik yüksekokullarında çalısan araştırma görevlilerinin araştırma etiğine ilişkin bilgileri
Knowledge of research assistants in the schools of nursing on the research ethics
  1. Tez No: 192594
  2. Yazar: HATİCE DEMİR KÜRECİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. M. FİLİZ ULUSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Araştırma etiği, Araştırma Görevlisi, Hemşirelik, Research Ethics, Research Assistant, Nursing
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
ÖZETDEM R KÜREC , H., Hemşirelik Yüksekokullarında Çalışan AraştırmaGörevlilerinin Araştırma Etiğine lişkin Bilgileri, Hacettepe Üniversitesi SağlıkBilimleri Enstitüsü, Hemşirelik Esasları Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara,2006. Araştırma, hemşirelik yüksekokullarında çalışan araştırma görevlilerininaraştırma etiğine ilişkin bilgilerinin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarakyapılmıştır. Hemşirelik araştırmalarının klinik alana doğru yönelmesi, hastahaklarının geçmişe nazaran daha etkin bir yaptırım gücüne sahip olması vehemşirelik alanındaki sınırlı bilgi yükünün geliştirilmesinin zorunlu oluşu gibinedenler hemşirelerin araştırmacı rolünü son derece önemli hale getirmektedir. Bubağlamda araştırma görevlilerinin araştırma etiği konusunda da yeterli alt yapıyasahip olmaları gerekmektedir.Araştırmada örneklem seçilmemiş, evren üzerinde çalışılmıştır. Araştırmanınevrenini, 2004-2005 eğitim-öğretim yılında sekiz hemşirelik yüksekokulda görevyapan araştırma görevlileri oluşturmuş ve araştırmaya 191 kişi katılmıştır.Araştırmanın verileri literatürden yararlanılarak oluşturulan soru formu aracılığı iletoplanmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler bilgisayar ortamındadeğerlendirilmiştir. Değerlendirmede, verilerin yüzdelikleri alınmış ve uygunolanlara ki-kare testi yapılmıştır.Araştırmadan elde edilen bulgulara göre; Araştırma görevlilerinin % 55.5'ninyurtiçinde yayımlanmış araştırması olduğu, % 15.7'sinin ise hem yurtiçinde hem deyurtdışında yayımlanmış araştırması olduğu belirlenmiştir. Araştırma görevlilerinin,% 76.9'unun araştırma etiğine ilişkin sorulardan 10-14 puan, % 9.3'ünün 15-18 puanaldığı saptanmıştır.Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTDEM R KÜREC , H., Knowledge of Research Assistants in the Schools ofNursing on the Research Ethics, Hacettepe University, Institute of HealthSciences, Fundamentals of Nursing Program, Master Thesis, Ankara, 2006.This descriptive study was carried out to determine the knowledge of the researchassistants in the Schoools of Nursing on the research ethics. The investigative role ofnurses has gradually become more important, as the nursing studies tend to involvethe clinical field, and the patient rights have a more effective force of sanctioncompared to the past practices, while it is indispensable to improve the limitedknowledge and information in the field of nursing, In this context, they should havean adequate background even on the research ethics.This study used no samplig, but worked on the universe. The universe comprised of191 research assistants in eight schools of nursing within the academic year of 2004-2005.Data were collected through a questionnaire that was developed on the basis ofliterature sources. Computers were used for data evaluation. The data percentageswere taken, while Chi-square test was applied in appropriate cases.The results of this study revealed that 55.5% of the researches had studies publishedin Turkey, and 15.7% published studies both in Turkey and abroad. 76.9% and 9.3%of the research assistants earned 10-14 and 15-18 points from the questions onresearch ethics respectively.A number of suggestions were made in line with the results obtained from this study.