Sağlıklı ve irreversible pulpitisli pulpa dokularındaki 17beta-östradiol hormon varlığının araştırılması ve düzeylerinin karşılaştırılması
Examination of the existence and comparison of 17beta-estradiol hormone in healthy and irreversible pulpitis affected pulp tissues
- Tez No: 192602
 - Danışmanlar: DOÇ.DR. AYDAN KANLI
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Biyokimya, Diş Hekimliği, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Biochemistry, Dentistry, Endocrinology and Metabolic Diseases
 - Anahtar Kelimeler: Östrojen, Diş pulpası, nflamasyon, Ultrasantrifügasyon, HomojenizasyonH.Ü.B.B tarafından desteklenmiştir, Tez Destekleme (06 T07-102003), Estrogen, Dental pulp, Inflammation, Ultracentrifugation, Homogenization
 - Yıl: 2006
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Oral Diagnoz ve Radyoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmada, 17β-östradiol (E2)hormonunun pulpa dokusundaki varlığı ve irreversible pulpitisli pulpa dokularındakidüzeyi araştırılmıştır. Örnekler cerrahi olarak çekilen 23 gömülü dişten (8 erkek ve15kadın) ve 33 endodontik tedavi uygulanan dişten (8 erkek ve 25 kadın) eldeedilmiştir. Örneklerdeki 17β-östradiol düzeyleri kemilüminesans mikropartikülimmünölçüm metodu kullanılarak ölçülmüştür. 17β-östradiol varlığı her ikicinsiyette de hem sağlıklı, hem de irreversible pulpitisli dişlerin pulpa dokularındatespit edilmiştir. Cinsiyete, doku tipine, lokalizasyona, mensturasyon fazına verestorasyon mevcudiyetine göre pulpa dokusunda ölçülen 17β-östradiol düzeylerininistatistiksel analizi yapılmıştır. Erkek ve kadın hastalar arasında 17β-östradioldüzeyleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir(p 0,05).Bu çalışma diş pulpasındaki 17β-östradiol varlığını ve inflamasyon mevcudiyetinde17β- östradiol düzeyinde artış olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In the present study the existence of the 17β-estradiol(E2) hormone in pulp tissue and its level in pulp tissue with irreversible pulpitis isresearched. The samples consisted of 23 impacted teeth (8 men and 15 women) and33 teeth subjected to endodontic treatment (8 men and 25 women). 17β-estradiolhormone levels were measured on the samples through the Chemiluminesans microparticle immunoassay method. Existence of 17β-estradiol hormone is established inpulp tissues of both gender and in healthy pulp tissues as well as those affected withirreversible pulpitis. Statistical analysis of the 17β-estradiol hormone levels in pulptissues were done according to gender, tissue type, localization, menstruation periodand existence of restoration. Statistically important difference (p 0, 05). This study hasshown the existence of 17β-estradiol hormone in pulp of teeth and increase in itslevel in the presence of inflammation.