Supraspinatus tendinozisli hastalarda yumuşak doku manuplasyonun etkinliği
Effectiveness of manual physical therapy in shoulder impingement syndrome
- Tez No: 192603
- Danışmanlar: PROF.DR. GÜL BALTACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Omuz, sıkışma sendromu, manipulatif tedavi, Shoulder, Impingement, Manual Therapy
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
vÖZETŞenbursa G., Supraspinatus Tendinozisli Hastalarda Yumuşak DokuManuplasyonun Etkinliği, Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü,Spor Fizyoterapistliği Programı, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2006. Omuzağrısının en sık görülen sebebi subacromial impingement sendromudur, bütün omuzağrıları içinde %44 ile %60 sıklıktadır. Bu randomize klinik çalışmanın amacı, omuzimpingement sendromunda üç fizik tedavi yaklaşımının etkinliğini karşılaştırmaktır.Bunlar; Grup 1: Konrol altında egzersiz, Grup 2: Eklem ve yumuşak dokumobilizasyonu teknikleri, Grup 3: Ev programı. 30-55 yaş arası donuk omuzhikayesi, glenohumeral eklemde dejeneratif artrit, kalsifiye tendinit, omuzinstabilitesi, travma sonrası gelişen hastalığı, omuz ameliyatı ve/veya el, elbileği,dirsek ve servikal omurga hastalığı olmayan 77 omuz sıkışma sendromu tanısı alanhastalar çalışmaya dahil edildi. Çalışmaya kabul edilme kriterleri; major omuztravması olmadan omuz ağrısı, geçtiğimiz 2 senede herhangi bir fizik tedavikliniğinde tedavi almamış olması, aktif ve pasif omuz fonksiyonu veya ağrılı aktifeklem hareket açıklığı, magnetik rezonans görüntüleme standart referanstır. Bütünhastalara ağrı seviyeleri için görsel analog skalası, eklem hareketi için gonyometrikölçüm ağrı seviyesi için algometrik ölçüm yapıldı. Günlük yaşam aktivitelerifonksiyonel değerlendirme anketi olan modifiye American Shoulder Elbow Surgeryile ölçülmüştür. Omuz fleksiyon, abduksiyon, internal ve eksternal rotasyon kuvvetimanuel kas testi ile değerlendirildi. Bütün hastalar tedaviden önce, sonra ve 12 haftasonra değerlendirildi. Bu çalışmanın sonucunda bütün gruplarda ağrı, kas kuvveti veomuz fonksiyonlarındaki artış tedavi sonrası ve 12. hafta yapılan değerlendirmelerdeistatistiksel olarak anlamlı bulundu (p0.05). Group 2 diğer gruplara göre fonksiyonelolarak günlük yaşam aktivitelerinde daha fazla gelişme gösterdi. Bu çalışmanınsonucunda manipulatif tedavi, evde ve kontrol alında klinikte uygulanan fizyoterapiyaklaşımlarının omuz sıkışma sendromunda kullanabileceği görüşündeyiz. Ancakkısa sürede tedavinin sonuçlandırmasında etkili olan manipulatif tedavi uzun süreetkilerini devam ettirmektedir.
Özet (Çeviri)
viABSTRACTŞenbursa G., Effectiveness of Manual Physical Therapy in ShoulderImpingement Syndrome. Hacettepe University, Institute of Health Sciences,Sports Physiotherapy Program, Master Thesis, Ankara, 2006. The most frequentcause of shoulder pain is subacromial impingement syndrome, accounting for 44% to60% of all complaints of shoulder pain. The aim of this prospective, randomizedclinical study was to compare the effectiveness of three physical therapy treatmentapproaches for impingement syndrome; Group 1: Exercise with supervision, Group2: Using joint and soft tissue mobilization techniques, Group 3: By a self-trainingprogram. The study population consisted of 77 patients who had not suffering from ahistory of frozen shoulder, degenerative arthritis of the glenohumeral joint, calcifyingtendonitis, shoulder instability, post-traumatic disorders, or shoulder surgery and/orelbow, hand, wrist and cervical spine disorders between 30-55 years of age. Thecriterias for inclusion in the study were shoulder pain with no major shoulder trauma,gotten no treatment another physiotherapy clinic in the last two year, marked loss ofactive and passive shoulder motion or painful range of motion, magnetic resonanceimaging (MRI) as a reference standard. All patients were measured with visualanalog scale for pain level, goniometric measurement for range of motion (ROM)and algometry for the pain threshold. Functions were measured with modifiedAmerican Shoulder and Elbow Surgery as functional assessment questionnaire.Manual muscle testing for flexion, abduction, internal and external rotation strengthof the shoulder was assessed. All patients were also evaluated before and aftertreatment and 12 week later after rehabilitation. As a result of this study, in bothgroups experienced significant decreases in pain, muscle strength and increases inshoulder function after treatment and 12 post-treatment (p0.05). Group 2 showedsignificantly greater improvements than other groups as funcionally. In conclusion,manual therapy, home-based and clinical-based physiotherapy&rehabilitationapproaches in the treatment of shoulder impingement syndrome might be used.Therefore; manipulative therapy in short-term results might be gone on long-termduration the effects of the results of treatment.