Bireylerin kişi ve aile olarak emekliliğe hazırlanmalarına ilişkin plan yapma durumlarının incelenmesi
Examination of the status of individuals' planning in preparation for retirement as an individual and a family
  1. Tez No: 192601
  2. Yazar: GÜLAY GÜNAY
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ÖZGÜN BENER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ev Ekonomisi, Home Economics
  6. Anahtar Kelimeler: emeklilik, emekliliği planlama, emekliliğe hazırlık, emeklilik öncesi planlama, retirement, retirement planning, preparation for retirement, preretirement planning
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile ve Tüketici Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
ÖZETGünay, G., Bireylerin Kişi Ve Aile Olarak Emekliliğe Hazırlanmalarınalişkin Plan Yapma Durumlarının ncelenmesi Hacettepe ÜniversitesiSağlık Bilimleri Enstitüsü Aile ve Tüketici Bilimleri Programı DoktoraTezi, Ankara, 2006. Ankara ilinde yapılan bu araştırma; cinsiyet, öğrenim veaile aylık net gelir düzeyleri farklılık gösteren bireylerin kişi ve aile olarakemekliliğe hazırlanmalarına ilişkin plan yapma durumlarının incelenmesiamacıyla planlanmış ve yürütülmüştür. Araştırma kapsamına Ankara ilindeyaşayan T.C. Emekli Sandığı, Sosyal Sigortalar Kurumu, Bağ-Kur GenelMüdürlüğü kurumlarından herhangi birinden sosyal güvencesi bulunan veyaş haddi dolayısıyla emekli olmalarına en fazla 3 yıl kalmış olan bireylerarasından ?Tabakalı Rasgele Örnekleme Yöntemi? ile seçilen 393 kişialınmıştır. Bireylerin emeklilik dönemi hakkındaki olumlu düşünceleriarasında ?ailemle daha fazla vakit geçirebileceğim bir dönem? öndegelmekte, bu konuda cinsiyet, öğrenim düzeyleri ve ailelerinin aylık net gelirdüzeyleri etkili olmaktadır. Bireylerin olumsuz düşünceleri arasında ?finansalaçıdan yeterli birikimin olmaması nedeniyle emeklilikte sıkıntı yaşayacağımıdüşünüyorum? ilk sırada yer almaktadır. Emekliliğe hazırlık olması açısındanbir plan yapmadıklarını belirten bireylerin oranı plan yapanlardan yüksekolup, öğrenim düzeyleri ve ailelerinin aylık net gelir düzeyleri plan yapmakonusunda etkili faktörlerdir. Plan yaptığını belirten bireylerin çoğunluğufinansal duruma ilişkin konularda plan yapmakta, cinsiyet hariç öğrenimdüzeyleri ve ailelerinin aylık net gelir düzeyleri bu konuda etkili olmaktadır.Emekliliğe hazırlık olması açısından plan yaptıklarını belirten bireylerin buplanlarını uygulamaya koydukları finansal konular arasında gayri-menkulsatın aldıklarını belirtenler ilk sırada yer almaktadır, sosyal aktivite konularıarasında akrabalarla sık görüştüklerini, boş zaman aktivitelerine ilişkinkonular arasında resim, el sanatları, yabancı dil vb. becerilerini geliştirmekiçin bir kursa devam ettiklerini ve sağlık durumuna ilişkin konular arasında iseyaşa uygun dengeli beslendiklerini belirtenler önde gelmektedir. Plan yapmaaşamasında sorunla karşılaştığını belirten bireylerin karşılaştıkları sorunlarınbaşında çevrelerinde emekliliğe hazırlanmaya ilişkin yardım alabilecekleri,uzman olan birisinin olmaması gelmektedir. Emeklilik döneminehazırlanmaya yönelik bir eğitim programının olması gerektiğini düşünenbireylerin oranı yüksek olup, eğitim programında yer alması istenilenkonuların başında ?finansal durum?a yönelik konular yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTGünay, G., Examination of the Status of Individuals' Planning inPreparation for Retirement as an Individual and a Family, HacettepeUniversity Health Sciences Institute Family and Consumer ScienceProgram Doctoral Dissertation, Ankara, 2006. This research that wasconducted in Ankara province was planned and carried out for the purpose ofexamining the status of planning in preparation for retirement as an individualand as a family of individuals who show differences in sex, educational leveland family net monthly income level. Individuals who lived in Ankaraprovince, who were three years from retirement according to age limit, andwho had social security from one of the three official government plans (ThePensions Fund For Civil Servants of The Republic of Turkey, SocialInsurance Institution, or Social Security Organization of Artisans, andCraftsmen and other Self-Employed People) were the research populationfrom which 393 individuals were chosen using the“Stratified RandomSampling Method.”The leading positive thinking of the individuals concerningthe period of retirement was,“a period of time when I will be able to spendmore time with my family,”and sex, educational level and family's netmonthly income level were influential on this subject. The leading negativethinking of the individuals was,“I think I'm going to have financial difficulty inretirement because I haven't saved enough money.”There was a higherpercentage of individuals who stated that they had not planned to prepare forretirement than those who had, and educational level and family's netmonthly income were influential factors on the subject of planning. Themajority of the individuals, who stated that they had made plans, had madethose plans about their financial status, and the educational level and family'snet monthly income were influential on this subject, but sex was not. Thehead of the lists for the individuals' plans to prepare for retirement among thefinancial subjects was the sale of real estate, among the social activitiessubjects was to visit relatives frequently, among the free time activitiessubjects was to take a course to develop skills such as art, handicrafts,foreign language, and among the health status subjects was to eat abalanced diet appropriate to their age. The primary problem faced byindividuals who stated that they faced problems when planning was the lackof having an expert nearby who could help them prepare for retirement.Individuals who thought that it was necessary to have an educationalprogram for preparing for retirement also wanted“financial status”topics atthe head of the list of topics for this education program.