Koroner anjiyoplasti ve intra koroner stent uygulanan hastaların taburculuk sonrası yaşadıkları sorunlar
Post-discharged problems experienced by the patients who undergo the coronary angioplasty and intra coronary stenting
- Tez No: 192605
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SEVİLAY ŞENOL ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Kardiyoloji, Nursing, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Koroner anjiyoplasti, ntra koroner stent, Sorunlar, Hemşirelikbakımı, Coronary angioplasty, Intra coronary stent, Problem, Nursing care
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
ÖZETTok, A., Koroner anjiyoplasti ve intra koroner stent uygulananhastaların taburculuk sonrası yaşadıkları sorunlar, Hacettepe ÜniversitesiSağlık Bilimleri Enstitüsü Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Programı YüksekLisans Tezi, Ankara, 2006. Bu araştırma, koroner anjiyoplasti ve intra koroner stentuygulanan hastaların taburcu olduktan sonra dört haftalık dönemde yaşadıklarısorunları belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak planlanmıştır. Araştırmanınörneklemini Hacettepe Üniversitesi Erişkin Hastanesi'nde koroner anjiyoplasti veintra koroner stent uygulanan 60 hasta oluşturmuştur. Araştırmacı hastalar hastanedeyatarken ?Hastalara Ait Tanıtıcı Özellikler? başlıklı soru kağıdını doldurmuş vehastalara ?Taburculuk Sonrası Yaşadıkları Sorunlar? başlıklı soru kağıdını vermiştir.Araştırmacı ikinci soru kağıdını, dört hafta sonra kontrole gelen hastalardanpoliklinikte doğru doldurulup doldurulmadığını kontrol ederek almıştır. Kontrolegelmeyen hastalarla ise araştırmacı telefonda görüşerek soru kağıdını doldurmuştur.Araştırmadan elde edilen verilerin değerlendirilmesinde Cochran Q, Mcnemar,Fisher ve Yates Düzeltmeli Ki-kare testi uygulanmış ve yüzdelik hesaplamalarıyapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre koroner anjiyoplasti ve intra koroner stentuygulanan hastaların uygulama sonrası dört haftalık dönemde en çok yaşadıklarısorunlar; kasık bölgesinde morluk-şişlik, göğüs ağrısı, kasık bölgesinde ağrı,halsizlik, sigara ve alkol alma ve çarpıntı olarak belirlenmiştir. Hastaların yukarıdasayılan sorunlara göre daha az oranda nefes almada zorluk, ilaç kullanmada sorun,boşaltım sorunları, ölüm korkusu, beden ısısında değişiklik, beslenme sorunları,bulantı-kusma, bedensel güç gerektiren aktiviteleri yapmada zorluk, cinsel yaşamdasorun yaşadığı saptanmıştır. yine araştırma kapsamına alınan hastaların 2'sinde kasıkbölgesinde kanama, 2'sinde kanlı balgam ve 1'inde kasık bölgesinde enfeksiyongeliştiği belirlenmiştir. Hastaların taburcu olduktan yaşadıkları sorunların haftalaragöre giderek azaldığı hatta bazı sorunların 3. ve 4. haftada hiçbir hastada görülmediğisaptanmıştır. Araştırma bulguları doğrultusunda hastalara ve yakınlarına planlı birtaburculuk eğitimi verilmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTok, A., Post-discharge problems experienced by the patients whoundergo the coronary angioplasty and intra coronary stenting, HacettepeUniversity, Institute of Health Sciences, Surgical Nursing Program, MasterThesis, Ankara, 2006. This descriptive study was carried to determine problemsexperienced by the patients, who underwent to the coronary angioplasty and intracoronary stenting, within four weeks after their discharge. The sampling comprisedof 60 patients, to whom the coronary angioplasty and intra coronary stents wereapplied, in Hacettepe University Adults Hospital. The researcher completed thequestionnaire ?Descriptive Characteristics of Patients? for the patients in the hospital,and delivered the questionnaire ?Post-discharge Problems? for completion by thepatients. The second questionnaire results were correctly checked and collected bythe researcher from the patients who visited the out-patient clinic for checkup fourweeks after their discharge. The questionnaire was completed by the researcher byphone conversation with the patients who were unable to come for checkup. CochranQ, McNemar, Fischer and Yates Corrected Chi-square tests and percentagecalculations were used in evaluation of the collected data. The results demonstratethat the most frequent problems experienced by the patients within four weeks afterthe coronary angioplasty and intra coronary stenting include the inguinalecchymosis-swelling, chest pain, inquinal pain, exhaustion, smoking and alcoholdesire and tachycardia. It was determined that the patients had dyspnea, problem indrug intake, defecation and urine problems, fear of death, change in bodytemperature, nutritional problems, nausea and vomit, problem in activities requiredphysical strenghth, sexual disorders though such problems were less severe than theabove mentioned ones. In addition, it was determined that two of the patients hadinguinal hemorrhage, two had bloody phlegm and one had inguinal infection. It wasobserved that the problems of the patients after discharge gradually declined, andeven some of them disappeared in the 3rd and 4th weeks. In line with the findingsobtained from this study, it is suggested to arrange a planned post-discharge trainingfor the patients and their family members.