Laparoskopik kolesistektomi uygulanan hastaların taburculuk aşamasındaki bilgi gereksinimleri
Patients need for information at the stage of discharge after laparoscopic cholectomy operation
  1. Tez No: 192610
  2. Yazar: EMİNE ERCAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FETHİYE ERDİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Laparoskopik Kolesistektomi, ameliyat sonrası dönemdehemşirelik bakımı, taburculuk eğitimi, Laparoscopic Cholecystectomy, post-operative nursing care, dischargetraining
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
vÖZETEmine, E., Laparoskopik Kolesistektomi Uygulanan Hastaların TaburculukAşamasındaki Bilgi Gereksinimleri, Hacettepe Üniversitesi Sağlık BilimleriEnstitüsü Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Programı Yüksek Lisans Tezi,Ankara, 2006. Araştırma, Laparoskopik Kolesistektomi uygulanan hastalarıntaburculuk aşamasında evde bakımlarına ilişkin bilgi gereksinimlerinin saptanmasıamacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırma, Hacettepe Üniversitesi ErişkinHastanesi Genel Cerrahi Klinikleri'nde Laparoskopik Kolesistektomi olan 60 hastaüzerinde uygulanmıştır. Veri toplama aracı olarak, araştırmacı tarafından hazırlanansoru kağıdı kullanılmıştır. Veriler araştırmacı tarafından hastalarla görüşülerektoplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik hesapları ve ki kare önemliliktesti kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre; hastalara taburculukaşamasında evde bakımlarına ilişkin yeterli bilgi verilmediği, hastaların evdebakımlarıyla ilgili pek çok konuda bilgi eksikliği olduğu ve hastaların taburculukeğitiminde hemşirelerin çok az yer aldığı görülmüştür. Hemşirelerin taburculukeğitimindeki rollerini etkin bir şekilde yerine getirebilmeleri için önerilerdebulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
viABSTRACTErcan, N., Patients? Need for Information at the Stage of Discharge AfterHaving Laparoscopic Cholecystectomy Operation, Hacettepe UniversityInstitute of Health Sciences Thesis, Ankara, 2006. A descriptive research wascarried out in order to determine patients? needs for information at the stage ofdischarge after having laparoscopic cholecystectomy operation. The research wasapplied to 60 patients who had laparoscopic cholecystectomy operation atHacettepe University Adult Hospital General Surgery Clinics for 5 months, startingfrom 02.01.2006. For data collection, the question paper prepared by the researcherwas used. The data were collected by the researcher via patient interviews.Percentage calculations and Chi-square significance tests were used for evaluation ofdata. According to the results gathered from the research, it was found that notsufficient information was given to patients at the stage of discharge so patients werelacking many information about their home care and also that nurses are involvedminimally at patients? discharge training. Suggestions were made about how nursescould fulfill their roles in discharge training effectively.